A klímaegyezményben maradásra buzdítja Trumpot egy olajvállalat

Ki gondolta volna, hogy ez a nap is eljön: Amerika legnagyobb olajvállalata is a párizsi klímaegyezmény megtartására kérte Trumpot. Persze az éppen vizsgálat alatt álló Exxon ezzel a klímatudatosságát akarja bizonygatni, mert épp az árfolyamra és a részvényesekre leselkedő klímakockázatok elhallgatásáért akarja elmarasztalni a vállalatot a New York-i főügyész.

Bernie Sanders, Hillary Clinton egykori kihívója a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben, a minap éles hangon kritizálta Trump erőfeszítéseit az Obama-adminisztráció klímavédelmi törvényeinek eltörlésére. Vermont washingtoni szenátora szerint Trump annyira "értelmetlen, ostoba és veszélyes" dolgot művel, hogy "az szinte elmondhatatlan". Sanders a CNN műsorában azt rámutatott, hogy a klímaváltozás a tudósok szerint bizonyíthatóan emberi eredetű (nemrég számszerűsítették is, mennyit ártunk a klímának), míg Trump és szekértábora klímaszkeptikus és vitatja ezt az álláspontot.

Nincs egyetértés a G7-ek között az USA éghajlat-politikája miatt
Megállapodás és zárónyilatkozat nélkül zárult a G7-csoport energiaügyi minisztereinek római találkozója hétfőn, miután az Egyesült Államok képviselője nem írta alá a párizsi klímaegyezmény céljait megerősíteni hivatott dokumentumot. Carlo Calenda az Olaszországot képviselő gazdasági fejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem sikerült minden pontban egyetértésre jutni, így nem bocsátottak ki közös dokumentumot. Hozzátette, hogy a résztvevők között nem volt "súrlódás", az EU tagállamai tartják magukat a tavaly életbe lépett párizsi klímaegyezménnyel vállalt kötelezettségekhez, az amerikai kormány viszont jelenleg "felülvizsgálja" ezeket. Az olasz miniszter szerint a klímaváltozás napirenden szerepel majd a G7-csoport állam- és kormányfőinek május végi találkozóján is a szicíliai Taorminában. A párizsi klímaegyezmény célként fogalmazta meg, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot, valamint a század közepére az üvegházhatású gáz-kibocsátások teljes semlegesítését tűzte ki. Az egyezményt Barack Obama volt amerikai elnök aláírta, Donald Trump azonban márciusban érvénytelenítette elődje döntéseit és az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátása korlátozásának feloldásáról döntött, szabad utat biztosítva a szénbányászat újbóli beindításának.
Trump már belengetett kilépési szándéka nagyon veszélyes, véli a szenátor, "mert ha az Egyesült Államok nem vezeti a világot az energiarendszerünk átalakításában, akkor nagyon-nagyon aggódni fogok a nemzetünkért és a világért, amiben a gyerekeink és az unokáink élni fognak." Sanders kijelentette, mindent meg fog tenni, amit lehet, hogy elérje Trump elnöki rendeletének hatályon kívül helyezését.

A jelenlegi felmérések szerint ha Sanders 2020-ban indulna Trump ellen az elnökválasztáson, 52-41%-os arányban legyőzné a jelenlegi elnököt.

A Trump-adminisztráció azzal érvel, hogy a Tiszta Energia Törvény állások megszűnéséhez vezet. Ezzel szemben Sanders hangsúlyozta, hogy a Sierra Club hivatalos foglalkoztatási adatokat elemző jelentése szerint a megújuló energia szektorban két és félszer gyorsabban nő az új állások száma, mint a fosszilis szektorban.

Az Exxon is maradna

Jó ütőkártya az érvelésében, hogy az Exxon olajvállalat március 22-én levelet küldött Trumpnak. "Az az abszurditás állt elő, hogy Amerika legnagyobb olajvállalata, az Exxon is azt mondja az elnöknek, hogy ne lépjen ki a párizsi klímaegyezményből", hangoztatta Sanders.

Az Exxon Mobil olajipari óriás környezetpolitikai és tervezési menedzsere, Peter Trelenberg levelet küldött a vállalat nevében Trump nemzetközi energiaügyi és környezeti szaktanácsadójának, George David Banks-nek, hangsúlyozva, hogy a párizsi klímaegyezmény "hatékony eszköz a klímaváltozás kockázatainak kezelésére".

Klímakockázatok: beszéltek róla cégen belül, vagy sem?
(fotó: flickr/Blaine O'Neill)

A levélben az Exxon Mobil menedzsere azt mondta, érdemes az USA-nak megmaradni a párizsi klímaegyezményt betartó országok között, hogy ennek révén az energiapiacok "annyira szabadok és versenyképesek maradjanak, amennyire csak lehet". De nemcsak az ő személyes véleménye ez. Ha csak ennyiről lenne szó, nem engedték volna, hogy a vállalatnál betöltött pozíciójában, hivatalosan írjon a Fehér Háznak. Banks a gyengébbek kedvéért hozzátette, hogy az Exxon több glosszában és blogposztban támogatta és üdvözölte a párizsi klímaegyezmény megszületését. A jelenlegi elnök-vezérigazgató Darren Woods is nyíltan felvállalta ezt.

A nyílt kiállásnak azért furcsa hátszele van. Az Exxon jelenleg vizsgálat alatt áll annak gyanúja miatt, hogy félrevezette a részvényeseket a klímaváltozásból eredő üzleti kockázatok elhallgatásával. (A Rockefellerekkel is összerúgták a port e kérdésben.) Nem csoda, hogy a cég felsővezetése most nagyon azon van, hogy a nyilvánosság előtt bizonygassa felelősségteljes, klímatudatos gondolkodását.

A New York-i főügyész azt igyekszik rábizonyítani a vállalatra, hogy már 1981-ben felmerült náluk a klímaváltozás hatásának latolgatása, de 7 évet vártak, míg először nyilatkoztak e kérdésben. Ezzel pedig megsértették az amerikai értékpapírpiaci törvényeket, mely megköveteli a tőzsdei részvénytársaságoktól, hogy maradéktalanul adjanak számot az üzletvitelre leselkedő kockázatokról. Amennyiben kiderül, hogy a belső céges kommunikációban valós félelmek fogalmazódtak meg a klímaváltozás és a céges profit kapcsolatáról, ám ezt nem tükrözte a külső kommunikáció, akkor jogi szankciókat vonhat maga után.

A vizsgálat során kiderült, hogy Rex Tillerson elnök-vezérigazgató egy Wayne Tracker elnevezésű emailcímet használt arra, hogy a klímaváltozásról folytasson érdemi eszmecserét 2008 és 2015 között. Egy bírósági határozat arra kötelezte az Exxont, hogy szolgáltassa be a hatóságoknak a kérdéses emailkommunikációt és egy sereg más dokumentumot. Tillersont 2006-ban nevezték az Exxon elnök-vezérigazgatójává. Jelenleg ő az Egyesült Államok külügyminisztere Trump kabinetjében.

Forrás: Business Insider, CNN, The Indepent, whitehouse.gov, insideclimatenews.org

Dekarbonizációs politikát követel az üzleti szektor
Novemberben közel 360 cég juttatott el közös levelet Trupmhoz, melyben kijelentették: "Azt akarjuk, hogy az amerikai gazdaság energiahatékony legyen és alacsony karbontartalmú energia működtesse."
Januárra további 200 cég és befektető iratkozott fel a levélre (az aláírók száma így 560-ra nőtt), s a levelet újfent elküldték Trumpnak, vélhetően azért, hogy nyomást gyakoroljanak rá kabinetje személyi összetételének kialakításakor. (Mindhiába. Klímaszkeptikusokat választott teamjébe.)
Az aláírók közül a legismertebbek: Johnson & Johnson, Tesla, Starbucks, Unilever, Acer, Allianz, eBay, Levi Strauss & Co., Monsanto, Intel Corp., IKEA, Hewlett Packard Enterprise, ManpowerGroup, Mars, Lyft, Hilton, Adidas Group, Ben & Jerry's, Adobe, AMD, Campbell Soup Co., DuPont, Genentech, Gap, L'Oreal USA, Kellogg Company, Staples, California State Teachers Retirement System, Calvert Investments, Mondelēz International, New York State Common Retirement Fund, Nike, Office of the General Treasurer of Rhode Island, Oregon State Treasurer, Patagonia, Salesforce.com, Virgin, Tiffany & Co., Timberland, The North Face, Symantec.
A nagy olajipari vállalatok nem csatlakoztak a kezdeményezéshez.
A levelet felvállaló cégek és befektetési alapok összesen 1500 milliárd dollárnyi éves bevételt generálnak és 1,8 millió embert foglalkoztatnak. Az aláíró befektetési alapok 2180 milliárd dollárnyi eszközt kezelnek. A levelet a World Wildlife Fund, a Ceres és hat másik fenntarthatóságért küzdő szervezet fogalmazta meg és kezdte köröztetni aláírókat keresve.
Forrás: lowcarbonusa.org

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo