Tehetségprogramok tündöklése és bukása

Iszonyatos versenyben vagyunk a legjobb munkatársakért. Ennek érdekében mind gyakrabban születnek céges tehetségprogramok, amelyek nem mindig hozzák meg a várt eredményeket. Szakértőnk segítségével bemutatunk néhány kritériumot, amelyek kulcsfontosságúak egy sikeres program érdekében

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mit érdemes átgondolni, mielőtt indítjuk a programot?

Ki a tehetség?

Bárki, vagyis mindenki. Mindenki jó ugyanis valamiben. A tehetség program kulcsa, hogy jól határozzuk meg, hogy most, vagy a közeljövőben kiket keresünk, mit szeretnénk fejleszteni, kik a mi tehetségeink. Lehet, hogy 1-2 év múlva a középvezetői réteget szeretném erősíteni, van, hogy a nők arányát szeretnénk emelni a vezetői csapatban. Elképzelhető, hogy egy speciális szaktudást szeretnénk behozni, vagy megerősíteni. Mindegyik esetben máshogy definiálom a tehetségeimet.  Gyakran több hónapos folyamat, míg a szervezet kulcsemberei, vezetői megegyeznek abban, hogy kiket neveznek tehetségnek.

Szövetségesek elkötelezése a programra

Kulcskérdés, hogy a tehetség tud-e úgy fejlődni, hogy a tudása többféle kapcsolódáson át erősítse a szervezetet, azaz a tehetség „intézményesülhessen”. Ehhez meg kell nyerni a CEO-t, a tehetségek közvetlen vezetőit és a mentorokat. Tisztán kell szerződni: kitől, mit várunk a program során. Az igazán sikeres tehetségprogramok során a szervezet kulcsemberei és vezetői megismerik a tehetségeket és egy élő hálózattá válik a formális struktúra: sokkal több szervezeti helyzetben jut a vezetőknek is eszébe a tehetségcsoport és vonja be őket a munkába.

Kép: Freepik.com

Te tehetség vagy, te nem… szervezeti kommunikáció

Leggyakrabban kitüntetés bekerülni a tehetségprogramokba. Hosszas kiválasztás, megmérettetés után válik valaki tehetséggé, ezalatt a legkeményebb ellenállók is ellágyulnak és megszeretik ezt a fajta kitüntetést. Ám egy hiányosan előkészített szervezeti kommunikáció fájdalmas billogot is tehet a résztvevőkre. „Á, jól tudom, hogy te is tehetség vagy? Mostantól magázódjunk?” – köszönt a liftben egy munkatárs a programba bekerülő kollégájának. Egy hiányos belső kommunikáció pont ellentétes hatást érhet el: a tehetség tudásának beépülése helyett épp az elszigetelődést erősítheti.

Kiszabadul az új generáció az aranykalitkából?
Mások a mai fiatal vezetők, mint a rendszerváltás után gyors karriert befutott szerencsés generáció képviselői? Mi a gyors karrier titka a mai világban? Számít a szülői háttér, a neveltetés, az iskolai eredmények? Mennyiben motiválja a vezetőket a pénz, a hatalom, a szeretet és az alkotás? Hogyan boldogulnak a még mindig férfivilág üzletben a női felsővezetők?
A tehetségprogram egy középtávú szerződés egy szakember és a szervezet között. A szerződés lényege, hogy mindkét fél elismeri (felismeri), hogy milyen igényei vannak a másik féllel szemben és ezt egy közös megértéssé érlelik. Mindez attól működik, hogy mindkét fél különös figyelmet fordít a másik és a saját igényeinek kielégítésére. Épp emiatt akkor lesz sikeres a program, ha a szereplők megértését, tiszta kapcsolódásait támogatjuk.

A tehetségprogram fenntartása

Csak nehogy még egy lámpást akasszunk rá!

Abban egyetértés van, hogy a legjobbak általában a legleterheltebbek is. Ha valaki jól teljesít, szívesen hívják be újabb és újabb projektekbe. Általában közülük kerülnek ki a tehetségek is. Egy tehetségprogram gyakran havi 2-4 napot is igényel a résztvevőktől. Fontos, hogy a program kezdetekor a résztvevők tudják az elvárt időráfordítást és erre mondjanak igent. A keretek tisztázása és folyamatos tisztán tartása az, amivel a HR a legtöbbet teheti.

Önismeret, önismeret, önismeret

Egy hosszabb távú elköteleződés alapkérdése, hogy tisztán lássam magamat: ki vagyok, mit szeretnék, mire van szükségem. Egy tehetségprogram szerves része, hogy a résztvevők időt töltsenek magukkal, tisztázzák, hogy mit szeretnének hosszabb távon, ehhez pedig hogyan tud rákapcsolódni a szervezet. Nálunk egy tehetségprogram önismereti fejlesztéssel indul és a szakmai fejlődést végig kíséri az egyéni vagy csapat szintű coaching, önismeret támogatás.

Agilisan mindenek felett

Legyen a programnak néhány alapköve, tudd, hogy milyen változásokat szeretnél elérni, de a rugalmasság legyen a vezérelv. Sok szereplőt kell összehangolni, a különböző tapasztalatok és ötletek már a 2. hónapban átalakíthatják az eredeti folyamatot.

Mi történik, miután lezárult a program?

A program végén előáll egy jól összeszokott, új tudással és tapasztalással felvértezett csapat, akik bevetésre várnak. Egy tehetségprogram emeli a résztvevői várakozásokat, hiszen igen gyakran „karrier gyorsítópályának” tekinthető. Mit tehetünk, hogy az értékes fejlesztés a szervezetben kamatozzon?

Szerződj újra!

Ismételten tisztázni kell a kereteket, definiálni, hogy hová jutott egy a program során a tehetség és mi az, amire most igénye van. Tisztázni kell azt is, hogy a szervezet mit tud adni és mi az, ami a program zárultával változik. Nincs rosszabb egy csalódott tehetségnél.

Új tudás, kapcsolatok, kompetenciák szervezeti illesztése

Szabó Zsófia
Lassan húsz éve foglalkozik szervezetek fejlesztésével. Az elmúlt két évtizedben Európa-szerte számos felsővezetői programot vezetett, támogatott teljes szervezeti átalakításokat, szervezeti fejlesztéseket. Dolgozik excutive és team coachként, tehetségprogramok vezetőjeként, trénerként. Két éve társtrénere a Szervezetfejlesztő Team Coach képzésnek. Négy éve vezeti a Zukunft Personal Hungary változásmenedzsment szakterületét. Akkreditált, LCC nemzetközi karrier coach.
A tehetségek új tudása, tapasztalása és ambíciója átrendezheti a szervezet erővonalait. A programmal ez volt a célunk, de most akár fenyegetővé is válhat. Végig kell gondolni, hogy hogyan tud a tehetség továbbra is fejlődni, illetve a szervezet hogyan tudja új fajta módon, már egy más szinten bevonni a tehetséget a szervezeti munkába.

Tehetségből mentor

Az egyik leghatékonyabb tudás visszaforgatás a tehetségek tapasztalásának felhasználása. Miért ne lennének ők az új tehetségek mentorai, vagy buddy-jai? Ideális a tudásuk, saját élményük könnyen használható az új csapat támogatásában. Bármilyen utat is találunk, érdemes kihasználni az ő kulturális – szervezeti – szakmai tapasztalásukat, amit a tehetség programból nyertek.

És ha mindez nem elég, akkor íme néhány aktuális HR trend, ami nagyban befolyásolja majd a fentieken túl a tehetségprogramokat:

  • AI és analitikák használata a tehetségek azonosításához, a program testreszabásához, az eredmények méréséhez ugrásszerűen erősödik.
  • Szintén érzékelhető a katalógusszerű programelemek elhagyása, helyettük az együttműködésre, kollaborációra épülő, vagy éppen a virtuális, munkatársaktól való kísérleti tanulást, közösségi platformokat előtérbe helyező programok erősödése.
  • A keresztbe-kasul tagozódó, sokszor több embernek riportoló munkatárs könnyen magányosodik el a szervezetben. Alapvető emberi igényünk - a csoporthoz tartozás – hiánya gyakori oka az elvándorlásnak. A tehetség programok épp ezért sokszor arra épülnek, hogy a tehetségek megtalálják és kialakítsák azt a micro-csapatot, ahová elsősorban tartoznak, ahol a társassági igényt meg tudják élni. A programok során tudást és tapasztalást adunk e csapatok dinamikájának értelmezéséhez, vezetéséhez, hatékony működtetéséhez.

 

Szerző:

Szabó Zsófia

Szervezetfejlesztő, az Ascon Consulting partnere

Zukunft Personal Hungary változásmenedzsment szakterületének vezetője

 

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo