hirdetés

P. Diddy és Wahlberg: dübörög az influencer marketing

A márkák ma már nem kerülhetik meg sem a fősodor nagy hírességeit, sem a mikrocelebeket. Az influencerek bloggerek, Youtuberek és fotófüggő instások éppúgy lehetnek, mint befutott sztárok. Ők a ma és a holnap reklámarcai, márkanagykövetei.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Már a The New York Times is használja azt a szót, hogy „instafamous”, vagyis instanépszerű. Mert a társadalom figyelmének és a közbeszéd fősodrának ma már (ki)tagadhatatlanul része a közösségi média. Ahol a befolyásolók, a véleményformálók, vagyis az úgynevezett influencerek a janik. Ma már se szeri, se száma az alulról jövő sztároknak, akik követőik számának köszönhetően lettek tényezők a (digitális) közéletben. Néhány százezer vagy millió követő a YouTube-on, népes rajongói tábor a Facebookon, és máris megkerülhetetlenek a márkák szemében. A nagyvállalatok pedig versenyeznek, hogy szájára (esetleg testére) vegye az influencer a cég legújabb termékét.

Gondoljunk csak a „gyönyörű bűnözőre”, akinek rendőrségi fotója kiszivárgott a neten, és egyből világszenzáció lett. Ma celeb ő is, divatmárkák kapkodnak érte, van ügynöke Hollywoodban, és más hírességekkel bulizik. Az tök mindegy, hogy semmit nem tett le az asztalra. (Bűnbandatag volt Kaliforniában, kiskorút is bántalmazott.)

Így lehet amerikai ügyfeleket elérni egyetlen budapesti óriásplakáttal
A Netlife olyan óriásplakátot tett ki a Graphisoft Parknál, amelyen egy többlépcsős rejtvény volt látható. Több sem kellett az IT szakemberek kíváncsiságánál, és a fénykép máris vírusként terjedt az interneten, hogy ki tudja megoldani a feladványt?Érdekes módon a legelső megfejtő egy Egyesült Államokbeli fiatalember volt, aki a 9GAG-en találkozott a fejtörővel, és ezzel meghívást nyert a cég budapesti irodájába egy pókerpartira.
A márkák ma már nem létezhetnek közösségi médiás marketingstratégia nélkül. A mai bloggerek és vloggerek –utóbbiak videók készítésében királyok – úgy működnek együtt a márkákkal (például a turisztikai, utazási vloggerek a szállodákkal), hogy három-négy bőrönddel hozzák a felszerelést, drónt, víz alatti felvételre való kamerát stb. Mert profik. Akár képzettség és a hagyományos médiában töltött előmenetel nélkül is.

Hiteles, organikus

Az első szót még értjük, a másodikkal úgy vagyunk, hogy sok mindent bele lehet vetíteni. Ma már beszélnek organikus fejlődésről, organikus együttműködésről, organikus növekedésről. Tehát olyan folyamatról, ami természetszerűleg jön létre, nincs benne erőltetés, trükk vagy valami alantas csavar, simli. És siettetés sem. Egy cég vagy egy mikroceleb organikusan kinövi magát. Idővel, lépésről lépésre.

Nagy a nyomás a celebeken, hogy minél több betekintést engedjenek a magánéletükbe. Ilyen a frissen csempézett fürdőszobám, ilyen a hálószobám, ilyen a reggeli edzésem, ilyen a fehérneműm, ilyen a villantott mellem... Ez persze megnehezíti a márkáknak, hogy megbízható, „bulletproof” (mondjuk úgy: lelőhetetlen, golyóálló) hírességeket találjanak. Mert sorjáznak a vádak, kiderül, hogy X zaklatta Y-t 25 éve, hogy tegnap elszólta magát a videójában, olyasmit mondott, ami nem éppen politikailag korrekt (unPC).

Nem számít az ügyfelek véleménye?
Lesújtó eredmények születtek a Piac & Profit szakértőinek kutatásában: az éttermek 92 százaléka nem reagál a Google Térképen érkezett véleményekre, de a hoteleknél sem jobb a helyzet, itt 82 százalék hagyja figyelmen kívül az ügyfelek reakcióit.
Sok brand dobott már ki ilyesmi miatt „márkanagykövetet”. Persze okosak, mert a marketingszerződésbe rendszerint beleveszik a feddhetetlen magatartás megkövetelésére vonatkozó kitételt (az angolszász jogi szakzsargonban: morals clause), ha tehát valami kivetnivalót találnak az illető viselkedésében, gyorsan ejthetik a kínossá vált celebet. (Kate Moss-szal is így bontott szerződést több cég, miután kiderült, hogy reklámarcuk drogozott – anya létére.)

Sőt nálunk a Gazdasági Versenyhivatal is árgus szemekkel figyel. A GVH a minap figyelmeztette a celebeket, hogy ne felejtsék el reklám megjelöléssel ellátni a szponzorált, támogatott posztjaikat és videóikat.

A bújtatott reklám szaga

Nemrég egy influencer azt mondta egy New York-i reklámszakértőket megszólaltató panelbeszélgetésen, hogy a követői rögtön megérzik, ha olyan terméket ajánl, ami nem illeszkedik a személyiségéhez és ahhoz az életvitelhez, üzenethez, amit ő képvisel. Ha nem „organikus” az ajánlás, erőltetettnek és reklámízűnek érződik a promóció. Ezért a cégeknek nagyon okosan kell megválasztaniuk a „márkaszóvivőt”, a „márkanagykövetet”.

Szakértők szerint az influencer marketing mára már elsődleges opcióvá vált az új fogyasztók megérintésében és az értékesítési mutatók emelésében. Ez a leggyorsabb, leghathatósabb módszer – idézte a Business Insider Paul Desistót, a közösségi médiás tehetségkutató ügynökség, a Central Entertainment Group munkatársát.

Tíz gerillamarketing-tipp kisvállalkozásoknak
Hogyan teremthet piaci igényt a terméke iránt, hogyan érhet el akár tömegeket és teheti ismertté a márkáját egy kezdő vállalkozás, ha egy fityingje sincs? „Gondolkodj úgy, cselekedj úgy, mint egy gerilla” – tanácsolja Wolf Gábor kisvállalati marketingszakértő.
Saját platformot gründolnak

A Business Insider megszólaltatta Sean Combst is, korábbi művésznevén P. Diddyt, aki Mark Wahlberggel – a korábbi Marky Markkal – osztotta az igét arról, mit jelent hiteles internetsztárnak lenni. Diddy persze irtó büszke arra, hogy az első sztárok egyike volt, aki már korán megjelent a Twitteren. Wahlberg és Diddy együtt nyomják az Aquahydrate nevű „teljesítményitalt” (polgári nevén: vizet), amit nyilván az egészségtudatos, fitneszező és testépítő demónak adnak el. (Demó: demográfiai szegmens.) Ehhez persze nagy közösségi médiás jelenlét kell. A muszklimiska Wahlberg rendszeresen posztol az edzéseiről. „A termékünk lényegét tekintve szociális” – mondta Combs.

Wahlberg és Combs a célközönségük aktív, testtudatos életstílusát testesíti meg. Diddynél ehhez még hozzájön egyfajta szókimondó vagányság és politikai lázadás, már ami a feketék elfogadottságát és társadalomba való integrálását illeti. Nemrég létrehozott egy zenei tévécsatornát Revolt TV néven (revolt: felkelés, lázadás), ami a feketék életszeletét, tapasztalatait mutatja be. Olyan tartalmakat, amikkel a fősodorbeli tévécsatornák nem foglalkoznának.

Combs bizonygatja, hogy már kapcsolatban van a tartalomkészítők új generációjával. Ő ad nekik bemutatkozási lehetőséget. Most Wahlberg is azon ügyködik, hogy létrehozzon egy saját tartalomplatformot. (Az AT&T és a DirecTV a partnerei ebben.) Az influencer marketing nem csak a nagyvállalatok sajátja. A kkv-knak is el kell érniük a saját termékcsoportjukról értően posztoló, beszélő, filmező bloggereket, vloggereket.

(Business Insider)

Melyik való nekem?
A Facebook és a LinkedIn csak a jéghegy csúcsa, ha a közösségi média világát nézzük. Érdemes körülnézni, mely közösségi hálózatok mire is használhatók. A helyi vállalkozások esetében például fontos lehet a Foursquare, vendéglátóknál a TripAdvisor… Itt talál egy kis segítséget, mielőtt eltévedne a közösségi média dzsungelében.
hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo