hirdetés

Öt dolog, amiről messziről felismered a rossz munkahelyet

Ha újak vagyunk egy munkahelyen, hamar előjönnek a jelei, hogy egy elnyomó rendszerbe csöppentünk-e, vagy olyan céghez, ahol kellemes és szakmailag kiteljesítő élménye-e ott dolgozni. De vajon azelőtt is rájössz erre, mielőtt felvennének? Az lenne az igazi, mert akkor megspórolhatnánk magunknak nem kevés munkahelyi nyűglődést.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Angolul toxikus munkahelynek is szokták hívni azt a céget, ahova nem szeretnek bejárni az alkalmazottak, és csak a pénz miatt nem mondanak fel. Mert fizetni kell a törlesztőrészletet a lakás és/vagy a kocsi után, eltartani a gyerekeket stb.

Megszoksz vagy megszöksz

Az elhelyezkedés egy új állásban nem más, mint kísérlet. Viszonylag egysíkú információk alapján úgy véljük, hogy szeretnénk annál a cégnél dolgozni, ahova felvettek. Lehet, hogy jól csengő neve van a vállalkozásnak, a renoméja is megfelelő, a munkakör is passzol a képességeidhez, de valójában gőzöd sincs, milyen oda bejárni nap mint nap, és együtt rontani a levegőt a kollégákkal. Pláne együttműködni velük. Általában akkor jövünk rá, hogy bejöttek-e a számításaink, ha már élesben gyakoroljuk a helyzetet: szerződtetve vagyunk, és végezzünk a munkánkat. Vagyis többnyire csak utólag derül ki, hogy rossz helyre jöttünk.

Kép: Pexels

Ilyenkor vagy összeszorítod az ajkaid, és teszed a dolgod, arra gondolva, hogy a tapasztalat, amit szerzel ezen a munkahelyen, ugyan nem jó, de mindenképpen tanulságos és épületes élmény, sokat tanulhatsz belőle, s későbbi pályádon hasznát veheted. Vagyis ez is befektetés a jövődbe. Kábé olyan étosszal, ahogy egy rossz élménynél azt mondja magának a brit alattvaló: „Keep calm and think of England.” (Őrizd meg a nyugalmad, és gondolj Angliára.) Vagy felállsz, és felmondasz. Ha idáig jutottál, akkor biztos, hogy az alábbi 5 jelenség közül néhány jellemző a cégre:

Nagy a fluktuáció

Ez is mutatja, hogy egyetlen épeszű ember sem akar itt maradni. Hacsak nem mazochista. HR-esek azt szokták mondani, ha egy vállalatnál a munkavállalók átlagosan egy évig maradnak, majd távoznak, az egyértelműen mutatja, hogy a többség nem igazán akar ott dolgozni. Ha a szervezeti hierarchia alsóbb szintjein kevés a cégnél hosszabb ideje dolgozó munkatárs, az is beszédes jel.

8 jel, hogy nem vagyunk népszerűek a munkahelyünkön
Mindig fontos tudni, hogy kiben bízhatunk a munkahelyünkön. Akik pikkelnek ránk, keresztbe tesznek ahol csak tudnak, visszaélhetnek az infókkal, amiket adtunk nekik. Sok árulkodó jele van annak, hogy valaki utál-e minket.
Rettegés a főnöktől

Különbség van a főnöktől való egészséges félelem és a rapszodikus megnyilvánulásaitól, dühkitöréseitől való rettegés között. Ha a boss minden apróságra ugrik, s az alkalmazottakban valós a félelem, hogy apró vétkekért kipécézik, ledorongolják, sőt akár néhány ilyen eset után kirúgják őket, az azt mutatja, hogy rossz helyre jöttél dolgozni.

A munkaidő végén mindenki elhúz

Ha a többség a munkaidő végén dolgavégezetlenül feláll, és menekül az irodából, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már annyira rühellik a munkát, hogy nem érdekli őket, azzal, hogy másnap folytatják a feladataikat, rontják a cég működését és eredményességét. Nem izgatja őket, mert már magasról tojnak az egészre.

Még azokon a munkahelyeken is, ahol fizikai munkát végeznek az emberek, akik órabérben dolgoznak, beléptetőrendszerrel jönnek-mennek, pontosan nyilvántartva, hogy mennyit tartózkodnak az üzemben, ha délután négykor vagy ötkor sietős léptekkel menekülőre fogják, és nincs meg bennük a hajlandóság, hogy legalább egy kicsit többet legyenek ott, akár úgy, hogy másokkal beszélgetnek, az is arról tanúskodik, hogy nincs meg az elkötelezettség a cég iránt. Valószínűleg azért, mert a meló vagy lélekölő favágómunka vagy a főnökök elviselhetetlenné teszik az atmoszférát. Ha pedig olyan munkahelyen áll meg délután négykor vagy ötkor a munka, ahol havi fizetésért dolgozók vannak, vagyis nem időteljesítményre megy a díjazás, ott még inkább alacsony munkamorál és céges lojalitás uralkodik.

Pszichoterror a munkahelyen: mit tehetünk?
A pszichoterror, illetve modern elnevezéssel mobbing elterjedtebb a munkahelyeken, mint gondolnánk. Fontos tudni, hogy mind munkáltatóként, mind munkavállalóként tehetünk ez ellen a jelenség ellen.
A kollégák nem csevegnek

A boldog és kiegyensúlyozott emberek nem rettennek vissza attól, hogy időnként egy kicsit csevegjenek másokkal. Még ha a cég kultúrája nagyon bizniszorientált olyan tekintetben is, hogy mindenki bele van merülve a munkájába, azért a kávézás, teázás, ebédelés közben csak kialakul némi csevej. Ha nem, akkor baj van. Az olyan munkahely, ahol mindenki idegenként kezeli a másikat, nem boldog munkahely. Lehet, jó okuk van a munkatársaknak arra, hogy kerüljék egymást. Vannak ugyanis főnökök, akik elvárják, hogy mindenki árulkodjon a másikról, ezzel erősítve a paranoiát, a büntetési kultúrát és a versenyszellemet a csapaton belül.

Extra meló

Ha a főnök gyakran megkér, hogy maradj bent tovább elvégezni ezt vagy azt a feladatot, de véletlenül sem engedne el előbb, amikor valami fontos elintéznivalód van, akkor is érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e itt alkalmazásban lenni. És végül zárásként egy kis szkepticizmus. Érdemes az embernek eszében tartania, hogy csak azért, mert sok munkatársnak nem jött be ez a munkahely, nem biztos, hogy neki is szörnyű lesz az ott töltött időszak.

Túlélési stratégiák stresszes munkahelyen
A kiállhatatlan főnökök vagy az intrikus kollégák nemcsak megkeserítik az életünket, de csökkentik a produktivitásunk és az empátiánk, sőt még szívinfarktust is okozhatnak – derül ki a pszichológiai szakirodalomból. Ha nyolc méteren belül ülünk egy ilyen alaktól, nem árt résen lenni: nagy az esélye, hogy átvesszük a rossz viselkedésmintát.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo