hirdetés

Miért éri meg élményvezérnek lenni?

A cégeknek mára többet kell tennie annál, hogy egyszerűen kiszolgálják az ügyfelet. Egy friss kutatás szerint a pozitív ügyfélélmény mérhetően megéri a befektetett pénzt és energiát.
hirdetés

Kép:flickr/IrsEin

Jelentős változást okozott minden cég életében az a néhány éve bekövetkezett változás, amelynek eredményeként az ügyfelek, vásárlók egymással is képesek kommunikálni széles körben, köszönhetően a közösségi oldalaknak. Vége annak a korszaknak, amikor egy cég maga szabályozhatta, hogy milyen információk keringenek róla a nyilvánosságban, vagy „eltusolhatott” egy-egy balul sikerült ügyletet. Ma már nem egyszerűen ügyfélszolgálatról kell beszélnünk, körülbelül öt évvel ezelőtt beköszöntött az ügyfélélmény menedzsment (CXM vagyis customer experience management) korszaka.

Tudatosan meg kell tervezni és minden ponton növelni az ügyfélélményt, ráadásul külön nehézség, hogy ha jól teljesítünk az ügyfelek elvárásai emelkednek, amelyeket újból túl kell szárnyalnunk – fogalmazott Szabó Csaba a Develor Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója, a cég első ügyfélélmény kutatásának bemutatóján.

Többet adni mindig megéri!
Kivel ne fordult volna már elő, hogy váratlanul többet, jobbat kapott, mint amit elvárt és az, aki adta, csak mosolygott, nem kért érte többet, mint amiben elsőre megállapodtak. Lehetett ez egy kofa a piacon, aki rádobott még egy szép almát az 1 kg-ra, és 1 kg-ot számolt fel, lehetett ez egy szállító cég, akinek az emberei ott maradtak és segítettek pontosan beállítani, összeszerelni, kicsomagolni, „csak úgy”! Ki jut majd eszünkbe, amikor újra piacra megyünk gyümölcsért, vagy szállíttatni kell valamit? Valószínűleg ugyan az a kofa, vagy ugyan az a szállító cég.
De hogy mi is az ügyfélélmény? Az ügyfél és a cég között különböző érintkezési pontokon az előzetes tapasztalatok alapján kialakult benyomás, melyben tudatos és tudattalan, racionális és emocionális elemek egyaránt szerepet játszanak.

Az ördög, mint sok más esetben, itt is a részletekben rejlik!

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy egyre több cég ismeri fel a pozitív ügyfélélmény fontosságát, bár egyelőre elmarad a szám a nemzetközi adatokban megjelenőtől, ahol gyakorlatilag mindenki (91%) fontos üzleti területnek tartja a CMX-et. A legnagyobbak pedig vitathatatlanul nagy figyelmet szentelnek a témának, az Apple, a Starbucks, a Nespresso, az Amazon.com, vagy épp akár a Bookline vagy a Lidl mind kiemelkedően teljesít a reprezentatív felmérés eredményei szerint.

És hogy miért érdemes energiát és pénzt fektetniük ebbe a területbe? Nos, összességében úgy számolhatunk, hogy a cégek átlagosan éves bevételük 19,6 százalékát veszítenék el, ha nem foglalkoznának vele – hangsúlyozta Szabó Csaba.

A panasz ajándék

Magyarországon ráadásul annyival nehezebb a helyzet, hogy híres pesszimizmusunk miatt a fogyasztók hajlamosabbak a negatív élményekre koncentrálni. Az úgynevezett NPS (net promoter score) értékek, vagyis az, hogy ajánlanának-e valamit ismerőseiknek, a teljes átlagot tekintve negatív tartományban van a felmérés szerint, vagyis több a kritizáló vélemény a támogatónál – mutatott rá Duránszky Gábor, a kutatás vezetője. Ráadásul az eredmények szerint csupán a panaszok egyharmada érkezik közvetlenül a szolgáltatóhoz, vagyis a legtöbb elégedetlen ügyfélről még csak tudomása sincs a cégnek. E mögött elsősorban az áll a szakember szerint, hogy az elégedetlenség erős érzelmi töltetének a levezetése a legfontosabb a fogyasztók számára – erre pedig kiválóan alkalmas, ha a rossz sztorit egy cégről elmesélem a barátaimnak, vagy a facebookon – csak ez után következne a cég megkeresése az adott panasszal.

Vagyis, ahogy mondják, a panasz ajándék, hisz legalább lehetőséget kapunk, hogy javítsunk a hibán. Ráadásul kimagasló ügyfélélményként szinte minden válaszadó panaszkezeléssel kapcsolatos élményt említ, tehát a váratlan, nehéz helyzetek kezelése hosszú távú és meghatározó élményt ad a cégről a fogyasztóknak. Az ügyfél, azt mondják, alapvetően elégedett, ha nem történik semmi negatív, illetve, ha az adott cég az elvárásaiknak és a megszokottnak megfelelően teljesít. Vagyis a legfontosabb a színvonal folyamatos, hiba nélküli szinten tartása.

Kiszolgálás helyett ajánlás
Bár sokan félnek használni az upsell, keresztértékesítés módszereit, a Develor szakértői szerint megéri. Minél több szolgáltatást vásárol ugyanis egy adott ügyfél a cégtől, annál több esélyt van a pozitív ügyfélélmény megerősítésére. Ha csak alszik 8 órát a szállodában, nem sokat tehetünk. Ha viszont igénybe vesz egy masszázst, vacsorázik is, többet adhatunk. A kulcs, hogy személyre szabott és helyzethez illő kiegészítő termékeket ajánljunk, hogy elkerüljük a kellemetlen élményeket.
És, hogy tényleg ennyire fontos ez a téma, arról az is meggyőzheti a vezetőket, hogy a felmérés eredményei szerint a fogyasztók 40%-a hajlandó lenne többet fizetni (17% pedig akár 30% felárat is vállalna) a kiemelkedő ügyfélélményért függetlenül attól, hogy milyen korú, nemű vagy státuszú. Természetesen nem akarunk úgy tenni, mintha az ár nem lenne döntő manapság a fogyasztók választásaiban, a tapasztalatok szerint azonban, ha belépésnél az ár is a kulcskérdés, a vevők megtartásánál, a keresztértékesítés és újraértékesítés esetében már egyértelműen számít az élmény.

Hol kezdjük?

Akikkel rosszul bánnak, azok rosszul bánnak majd az ügyfelekkel is – idézte Ken Blanchardot Baranyai Attila, a Develor Zrt. vezető tanácsadója. Vagyis nagyon fontos, hogy az alkalmazottakkal – belső ügyfelekkel – is foglalkozni kell. Ahhoz pedig, hogy ebben változást érjünk el, nem kell azonnal wellnessközpontot építeni, elég néhány apró változtatás – tette hozzá saját tapasztalatai alapján egy jelen lévő vezető. A lényeg, hogy a munkatársakat bevonjuk a folyamatba, hogy a pozitív ügyfélélmény nyújtása végül valóban a vállalati kultúra alapvető része legyen. Azonban be kell látni, hogy gyors változást ezen a területen csak lefelé lehet elérni – tette hozzá egy másik vezető, fontos tehát a tudatosság, kitartás és következetesség, hogy végül tényleg eredményeket érjünk el.

Bár alapvető nyitottság már tapasztalható a cégek részéről az ügyfélélmény fejlesztés témája iránt, a vállalati felmérés eredménye szerint a többség ma is „jó”-nak értékeli saját teljesítményét. Ugyanakkor elgondolkodtató, hívták fel a figyelmet a szakemberek, hogy mindössze 13% értékeli saját teljesítményét kiválónak. Az ügyfelek tapasztalatai és a vállalatok önmegítélése között ráadásul van különbség. Míg a cégek szerint az ügyfélszolgálatuk kedvessége és felkészültsége (mint a legalapvetőbb pont ezen a területen) 95% szerint kielégítő, addig ezt csak az ügyfelek 65%-a gondolja így.

Van tehát hova fejlődni, főleg annak fényében, hogy a többség úgy érzi, az ügyfelek elvárásai jelentősen nőttek. A fejlődés legnagyobb akadálya az eredmények szerint a szükséges informatikai rendszerek hiánya, ami mögött a második leggyakrabban emlegetett probléma: a pénzhiány áll. A szakemberek szerint viszont, ha szemszerűen bizonyítható a pozitív ügyfélélmény értékesítést támogató hatása, akkor ezek a fejlesztések, valamint az alkalmazottak ez irányú képzése mint másik fontos elem, prioritássá válna a cégek számára.Most azonban csak a megkérdezett vezetők fele tekint ekként rá.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo