Globálisan egyre inkább előtérbe kerül annak felismerése, hogy a munkavállalók egészségmegőrzése nem csak magán, hanem vállalati, sőt közérdek is egyben. Ha egy alkalmazottnak gondjai vannak, akkor a cégnek is gondjai vannak, hiszen egészségtelen munkakörnyezetben csökken a termelékenység, ami veszteségekhez vezethet. Íme, néhány jel, ami megkongatja a vészharangot, hogy változtatni kell.
Ha egy vállalat odafigyel az alkalmazottai egészségére, támogatja őket a dohányzásról való leszokásban, alkoholmentes közösségi eseményeket szervez, ahol a csapatépítés a lényeg és biztosítja a megfelelő, egészséges táplálkozás lehetőségét.
Kevesebb stressz
Körültekintő munkaszervezéssel, a megfelelő prioritások felállításával csökkenteni lehet a stresszfaktorok számát. Ezen felül egy tudatos és felelős vállalat jól teszi, ha lehetőséget biztosít az alkalmazottainak a feszültségek levezetésére, legyen ez akár egy csocsóasztal, amivel napközben is ki lehet ereszteni a gőzt.
Több mozgás
A rendszeres testmozgás kulcskérdés és ebben jelentős szerepet vállalhat egy munkahely, ha odafigyel dolgozói egészségállapotára. Számos támogatási formával, például közös mozgással, sportbérletekkel, vagy házon belül elérhető sportolási lehetőségekkel is lehet motiválni a munkavállalókat.
Mindig legyen ebéd
Az ebédszünet hiányának egy sor negatív vonzata van: túlterheltség, stressz és természetesen csökken az egészséges táplálkozás lehetősége
Az egészséges munkahelyek megteremtéséért Magyarországon is vannak kezdeményezések. Ezek egyike a már ötödik éve működő Legfittebb Munkahely Program, melynek az állapotok felmérésén túl elsődleges célja, hogy megváltoztassa azt az idejétmúlt és káros szemléletet, amely túlórákkal, feladathalmozással és munkáltatói erőfölénnyel kívánja növelni a vállalati hatékonyságot. (Socialize Kft.)