hirdetés

Elektromos gyógyszerszállító autó a PHOENIX Pharmánál

A PHOENIX Pharma Zrt. Magyarország piacvezető gyógyszer-nagykereskedelmi vállalata, így meghatározó szerepe van a hazai gyógyszertárak és kórházak, illetve rajtuk keresztül a lakosság folyamatos és biztonságos gyógyszerellátásának biztosításában. A Társaság évente több mint 180 millió doboz gyógyszert szállít a közvetlen betegellátásban részt vevő intézményekbe, miközben gyógyszerszállító autói minden egyes nap 50 ezer kilométert tesznek meg az országban. A hatalmas táv miatt, és felelősen gondolkodó Társaságként fontos célként tűzték ki a kiszállítás új, környezetkímélő megoldásainak feltérképezését, melynek eredményeként 2023 elejétől – az iparágban elsőként – elektromos kiszállító gépjárművet állítottak munkába a legnagyobb, fóti telephelyükön.

hirdetés

A PHOENIX Pharma a hazai gyógyszerellátási rendszer meghatározó szereplője, minden második gyógyszer a Társaság közreműködésével jut el a gyógyszertárakba és kórházakba, illetve rajtuk keresztül a betegekhez. A Társaság gyógyszerszállító autói évente több mint 13 millió kilométert tesznek meg az országban, ezért az ökológiai lábnyom csökkentését és a környezetterhelés visszafogását fontos feladatuknak tekintik.   

„Piacvezető gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatként elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem és társadalmi felelősségvállalás irányában. Szolgáltatásainkat ennek figyelembevételével fejlesztjük.” – emeli ki Kaló Tamás, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatója.

Úttörő lépés az elektromos autók felhasználásában

A PHOENIX Pharma 2023 elején fontos állomáshoz érkezett: csaknem 2 éves előkészítés és tervezés után ők az első gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat Magyarországon, amely elektromos szállítóautót is használ a gyógyszerek biztonságos – és fenntarthatóbb – célba juttatásához.

Az elektromos járművek logisztikai célú felhasználása Magyarországon, de valójában egész Európában is még csupán az ismerkedés és tapasztalatgyűjtés fázisában van.

„A legnagyobb kihívás a futásteljesítmény és a raktér befogadóképessége. A mi helyzetünk továbbá még annyiban sajátos, hogy különleges termékeket, gyógyszereket szállítunk, amihez megfelelő hőmérsékletet kell biztosítanunk a gépjárműben is. Bár a feladat összetett, elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy felelős vállalatként óvjuk a környezetünket a gyógyszerszállítás során” – avat be a részletekbe Dr. Balázs Zoltán logisztikai igazgató.

Befektetés a jövőbe

A Társaság az első elektromos gyógyszerszállító autójával a fővárost és környékét ellátó legnagyobb telephelyén, Fóton kezdett el dolgozni. Itt az áramellátás infrastruktúrája, technikai feltételei adottak voltak, a töltőállomásokat azonban ki kellett alakítani, ami speciális fejlesztést kívánt. A rendszer alapjait úgy építették ki, hogy később újabb terminálokat is munkába tudjanak majd állítani.

A beruházással kapcsolatban megtérülést nehéz számolni, mivel számos – például a környezetvédelemmel kapcsolatos – paramétert nem lehetséges pontosan meghatározni. Ezt figyelembe véve inkább tágabb értelemben, a jövőbe történő befektetésként tekintenek a kezdeményezésre a PHOENIX Pharmánál.

„Számunkra nagyon fontos, hogy előre gondolkodjunk, és a jövő megoldásait minél korábban alkalmazzuk. Felelősek vagyunk az ország gyógyszerellátásáért, ahol a biztonság és a folyamatosság a legfontosabb értékek. Ennek szellemében fejlesztjük tovább a logisztikai infrastruktúránkat, ahol az első elektromos kiszállítóautó használata jelentős mérföldkő” – ismerteti a Társaság céljait Dr. Balázs Zoltán. Kaló Tamás hozzáteszi: büszkék arra, hogy tettek egy lépést a zöld kiszállítás irányába, és bízik abban, hogy jó és értékes tapasztalatokat szereznek a folytatáshoz, és szélesebb körben is elterjed az iparágban az elektromos gépjárművek használata.

Fenntartható növekedés folyamatos fejlesztés által

A PHOENIX Pharma az innovációt és a fenntarthatósági célokat úgy ötvözi, hogy általuk hozzá tudjon járulni egy hatékony, modern és jövőtudatos gyógyszerellátáshoz. Az elektromos autó használatán túl több kezdeményezést is indított e célok elérésére: korszerűsíti a hűtés- és fűtésrendszereit, modernizálja a hőszigeteléseket, valamint rövidesen két telephelyén is nagyobb napelemparkok üzembehelyezését tervezi a megújuló energia hasznosítása érdekében.

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo