hirdetés

Az eredményes tárgyalás hat titka

Minden ember szinte napi rendszerességgel folytat tárgyalásokat, akkor is, ha a zöldségesnél alkudozik, akkor is, ha sok millió eurós üzletet köt. Rengeteg embernek ennek ellenére fogalma sincs, hogyan is kéne úgy tárgyalnia, hogy kielégítő eredményre jusson. Nekik adunk néhány jótanácsot.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: Pixabay

Mivel a tárgyalás, az alkudozás szinte mindennapos tevékenység, minden ember vérében kellene, hogy legyen valamilyen szinten. Éppen ezért megdöbbentő, milyen sok tárgyalás végződik legalább az egyik fél számára szuboptimális eredménnyel, vagy ami még rosszabb, eredmény nélkül.

A tárgyalás lényege, hogy a két fél valamiféle megállapodásra jusson. A legtöbb üzleti iskolában ugyan tanítanak tárgyalástechnikát, ám még azok is, akik tanulták, hajlamosak elfeledkezni a tanultakról, ha arra kerül a sor, hogy élőben kell bizonyítani. Az alábbi hat pont segít abban, hogy sikeres tárgyalásokat folytathasson nap, mint nap.

(A hatékony kommunikáció biztosítása az örök érvényű vezetői tippek között is szerepel.)

- Legyen célja. Furán hangzik, pedig nagyon lényeges, hogy legyen tiszta a cél, amiért tárgyalásokba bocsátkozik. Az nem elég, hogy a tárgyalás végén Ön nyerjen, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mit és hogy nyer. A cél nem önmagában egy kinyilatkoztatás az elvárt eredményekről, hanem egy olyan pozíció, amely a tárgyalóasztal Ön által képviselt oldalán minden érintett számára elfogadható. Kérdezze meg a munkatársait, cégpartnereit, szerintük mi az eljövendő tárgyalás célja, mi a tárgyalással a cég célja és mi tenné őket boldoggá a tárgyalások eredményeképp. Meg fog lepődni, mennyire másképp látják mások a célokat, mint Ön. Mielőtt leülne a tárgyalóasztalhoz, alakítson ki egy belső konszenzuson alapuló strukturált célt, amellyel mindenki elégedett lesz. Enélkül komoly meglepetések érhetik a tárgyalások befejezése után.

Négy tipp, hogyan harcolja ki az „igent”!
Egyes vállalkozói képességeket nem lehet az iskolában elsajátítani. Az egyik ilyen, hogy hogyan tárgyaljunk úgy, hogy megszerezzük a hőn áhított „igent” a partner részéről.
- Válassza külön az embereket a problémától. Amikor felkészülünk egy tárgyalásra és tisztán lebeg előttünk a cél, hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy emberekkel ülünk le egy asztalhoz. Márpedig, amikor a tét magas, az emberi érzelmek is hajlamosak egészen magasra hágni. éppen ezért tárgyalás során igyekezzen a probléma megoldására és ne a szemben álló félre koncentrálni. Természetesen ezt könnyebb mondani, mint megtenni, különösen, ha a tárgyaló fél agresszív, provokatív és folyton átlép bizonyos illembeli határokat. Igyekezzen nyugodt maradni. Próbálja meg összeszedni és leírni a lehetséges adandó válaszait, megérteni az asztal túloldalán ülők érdekeit. Figyeljen oda rá, hogy a válaszaiban ne célozza a szemben ülőket, ne mutogasson rájuk ujjal sem szóban, sem tettekben. Ha megvan a megfelelő válasza, ne habozzon, mondja ki! Ez ugyan újabb elkeseredett vitákat szülhet, de így semmiképp nem fogja majd keserű szájízzel otthagyni a tárgyalóasztalt.

- Koncentráljon az érdekekre, ne a pozícióira. Hiába a jól meghatározott és kidolgozott cél, ha olyan erős pozíciókra építi az elképzeléseit, amelyekkel nem rendelkezik, nem fog sikerülni elérni őket. Ha a tárgyalóterembe lépvén mindkét fél csak a saját céljait hajlandó szajkózni, hamar meg fognak rekedni a tárgyalások és egy tapodtat nem jutnak közelebb egymáshoz az érdekek. Ha olyan tárgyalóféllel hozza össze a sors, aki nem hajlandó kicsit sem engedni, mindig tartsa észben: könnyebb nekik egy megfelelő választ adni, ha tisztában vannak az Ön céljaival. Ha máshogy nem megy, szűkítse le az ellenfele válaszadási lehetőségeit az igenre és a nemre. Nem sokkal könnyebb nekik, ha csak két lehetőség közül kell választaniuk?

Öt ötlet, hogyan kommunikáljon hatékonyabban!
Vannak emberek, akikből úgy kell kihúzni minden szót, mások órákig csacsognak, mégsem derül ki, mit is akarnak mondani valójában. Megint mások cégen belüli hatalmi játszmákat erőltetnek a többiekre, mások pedig zavarukban inkább hallgatnak. A legtöbb vállalkozásban a kommunikáció távolról sem tökéletes, márpedig a zavarok e téren óriási visszaesésekhez vezetnek a hatékonyságban.
- Igyekezzen mindkét fél számára előnyös opciókat ajánlani. Ez az egyik legösszetettebb és legnehezebb feladat. Meg kell értenie, milyen előnyöket is jelent a partner számára, ha leül Önnel tárgyalni. Szüksége lesz az empátiájára, az elemzőkészségére, az Önben rejlő stratégára és természetesen minden eddig összegyűjtött tapasztalatára. A jó targyaló fél olyan, mintha olvasna az ellenfele gondolataiban és kimondaná a válaszokat a még ki nem mondott kérdéseire is. Ahhoz, hogy eredményesen tudjon tárgyalni, be kell mutatnia az ellenfele számára, hogy mindkét fél jól jár az egyezséggel. Kereskedelmi tárgyalásoknál nyugodtan hivatkozhat forgalmi, profit vagy piaci részesedési mutatókra, amelyek alátámasztják az állításait. Igyekezzen nem csak saját magára gondolni és a tárgyalások sokkal gördülékenyebben mennek majd.

- Ragaszkodjon a tényekhez! Semmi sem lehet határozottabb, mint a számokkal alátámasztott vélemény, rengetegen mégis szubjektív pozíciókhoz ragaszkodnak a tárgyalások során. Az objektivitáshoz való ragaszkodás létfontosságú, ha sikeres tárgyalásokat akar folytatni. Nem támaszkodhat olyan érvekre, melyek nem megalapozottak. Legyenek határozott mérőeszközei, határozott célja és elképzelése, hogyan érheti el a meghatározott követelményrendszerben. Ha mindezt képes meghatározni és megértetni a tárgyalópartnerekkel is, nagyon erős tárgyalási pozícióba kerül.

- Határozza meg a szükséges minimumot. Találjon választ az alábbi kérdésre: mi az, ami még jobb, mintha nem sikerül egyáltalán megállapodásra jutniuk? Sokan hajlamosak egy efféle gondolatot gyorsan elhessegetni a fejükből, nem is gondolván arra, hogy a tárgyalások esetlen nem úgy alakulnak, ahogy ők elképzelték. Pedig sok tárgyalás épp azért reked meg, mert az egyik félnek egyszerűen nincs válasza a kialakult helyzetre. Legyen vele tisztában, mi az a szükséges minimum, ameddig még hajlandó elmenni, hogy ne rekedjen meg a tárgyalás? Ha nem szeretne ugyanis üres kézzel felállni az asztaltól, a legjobb, ha felkészül a végső válaszra.

5 megbeszélésgyilkos vezetői baki
Gyakran olvashatunk arról, hogy mi mindent tegyen, vagy ne tegyen egy munkatárs egy-egy értekezleten és a vezetőket is tréningezik arra, miként is kell jól megtartani egy megbeszélést. Jó, ha észrevesszük azonban: több hiba, amelyet egy vezető elkövethet, valójában nem vezetési kérdés, hanem viselkedési baki, amelyeket érdemes elkerülni.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo