hirdetés

Nagyobb kínálatot hozott a vevőknek a május, akik már szabadulnának a pénzügyi karanténból

Folytatódik a kínálatbővülés a lakáspiacon: májusban már 40 százalékkal több eladó lakóingatlanból válogathattak a vevők, mint egy évvel ezelőtt. 

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A lakáspiacon májusban is az előző hónapokban látott tendencia volt jellemző. A kereslet továbbra is elmarad az egy évvel korábbitól, havi szinten azonban már vannak kivételek. A kínálat viszont jelentősen bővült - áll az ingatlan.com májusi kereslet-kínálati összesítőjében.

Több éves rekord a kínálatbővülésben

“Az eladó használt lakások kínálata 40 százalékkal bővült éves összevetésben. Ez részben a szezonalitásnak köszönhető, de lakáseladási kedv is fokozódik. A bővülő kínálat a lakáspiaci élénkülés egyik fontos előfeltétele” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Májusban összesen 150 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés szerepelt a kínálatban, az ingatlan.com összhirdetésszáma pedig meghaladta a 210 ezret, ami többéves rekordot jelent. Az előző hónapban több mint 32 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 4 százalékkal magasabb az áprilisi értéknél.

Szerényebb a kereslet csökkenése, és van ahol bővült

Az ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 177 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, ami 3 százalékos mérséklődést mutat áprilishoz képest. Éves összevetésben pedig már csak 30 százalékos a csökkenés, ami lényegesen kedvezőbb mutató 2023 első hónapjaiban tapasztalt 50 százalékos visszaeséshez képest.

Ugyanakkor vannak kivételek az országon belül: a Baranya, Pest Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom vármegyében lévő eladó lakóingatlanok iránti kereslet ugyanis áprilishoz képest 1-6 százalékkal nőtt.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo