Ha kihagyunk egy napot, lehet, hogy már bukta van

A fogyasztó napjainkban szkeptikus, igényes és jól informált. Átláthatóságot és láthatóságot vár el a márkáktól. Az internetes közbeszéd decentralizált és villámgyorsan nagy károkat tud okozni egy márka renoméjának, mondta Hegyi Gábor, a Davosi Világkommunikációs Fórum társelnöke, a Capital Partners alapító-ügyvezetője a Piac & Profit által szervezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján.

Ebben a hiperaktív, interaktív digitális közegben a márkáknak "átfogó, többcsatornás kommunikációval kell jelen lenniük, különben nem felelnek meg az új elvárásoknak - hangsúlyozta Hegyi Gábor, a Davosi Világkommunikációs Fórum társelnöke, a Capital Communications tulajdonos-ügyvezetője.

Hegyi egy nemzetközi felmérést említett példaként, melyben kimutatták, hogy a márkák ma már piaci értékük 60%-át a reputációjuknak köszönhetik. Vagyis a megbecsültség többet ér a fizikai tulajdonnál. (A Weber Shandwick KRC Research 2011-ben végezte el ezt a vizsgálatot, melyből az is kiderült, hogy 49%-ban pedig a cégvezető hitelességének és jó tekintélyének volt betudható a márka megbecsültsége.)

Hegyi Gábor
Kép:PP

Ha kihagyunk két napot, lehet, hogy már bukta

A közösségi média a hét 7 napjában, 24 órában nyomja a posztokat, akár szombat este is megjelenhet valami, ami felforgatja a világot. Ebben a korban már nem lehet elrejtőzni, hiszen ha mi - a cégünk, vállalatunk - nem is kommunikálunk magunkról, mások megteszik ezt helyettünk. A márka jó hírét non-stop kell menedzselni, hétvégén is, mert bárki lefotózhat egy hibás terméket, vagy egy kellemetlen szituációt egy boltban, amit azonnal közzétehet. Ha legközelebb csak hétfő reggel nézünk rá az e-mailjeinkre, lehet, hogy már hatalmasat bukott is a cég.

Hegyi szerint "nem az számít, hogy mit mondasz, hanem hogy rólad mit mondanak", és ez a márkákra is érvényes. "Ma mindenki újságíró" - fogalmazott a kommunikációs szakember, hiszen bárki hozzáférhet a fórumokhoz, amelyeken keresztül tömegekhez juttathatja el a véleményét. Kritizálhat termékeket, szolgáltatásokat, de népszerűsítheti is azokat. Az online térben ráadásul jóval nehezebb kontrollálni a vitát.

4 tévhit a digitális marketingről – és a valóság
A digitális marketing egyre nagyobb szeletet szakít magának az online értékesítési piacon. Bár a marketing egy viszonylag új formája, máris rengeteg mítosz kering körülötte. A kisvállalkozások tulajdonosai sajnos gyakran bedőlnek a digitális marketinggel kapcsolatos tévhiteknek– megpróbálunk megdönteni közülük néhányat.
A közösségi média mindent visz?

Az Egyesült Államokban egy közvéleménykutatás szerint az emberek 53%-ának a Facebook és a Twitter az elsődleges hírforrása, az itt megosztott újságcikkekre kattint rá, hogy informálódjon - mondta a szakember. (Más kutatások egyébként éppen azt a problémát boncolgatják, hogy a közösségi oldalakon olvasók nem is azonosítják, hogy mi az adott hír, tartalom eredeti forrása. Egyformán hitelesnek látják a komoly médiumok és az egyes emberek által kreált tartalmakat, azokat maga a Facebook, Twitter felülete hitelesíti számukra.)

Az online diskurzus olyan fontossá vált, hogy már üzleti döntéseket is nagyban befolyásol. Hegyi Gábor története szerint az ország egyik legnagyobb turisztikai vállalatának vezetője már úgy dönti el, hogy felvesz-e a kínálatába egy szállodát, hogy mielőtt egyáltalán kézbe venné annak katalógusát, a neten néz körül, a vendégek hogyan értékelik, milyen véleményeket posztolnak róla. Ha ezek pozitívak, csak akkor kezd komolyabban vizsgálódni.

Kitűnni a zajban

A kommunikáció nem "csak" szolgáltatás, hanem küldetés, mert a zajon keresztülvinni az üzenetet rendkívül nehéz - mondta Hegyi, aki szerint a hatalmas információs zajban a közönség megérintésének kulcsa az érzelem. Emocionális elemeket kell vinni a kommunikációba ahhoz, hogy odafigyeljenek rá, be kell látni, hogy a márkák is ma már javarészt életérzést árulnak.Nem kifizetődő azonban, ha a cégek túlszépítik a terméket vagy szolgáltatást, amit kínálnak.

Kommunikáld az álmot, de a valóságot is - tanácsolja a szakember, hozzátéve: nincs annál rosszabb, mint amikor csalódott vásárlók kezdenek tirádázni az interneten. Ez még rosszabb hatással tud lenni a márka reputációjára, mintha már kezdetben realistán kommunikálná a cég terméke erényeit.

Öt fontos trend a közösségi médiában
Fontos, a közösségi marketing alapjait felforgató irányok bontakoznak ki a szemünk előtt. Lévai Richárd közösségi marketing szakértő vázolta az idei év legfontosabb trendjeit a közösségi médiumokban.
Az őszinte kommunikáció mellett az átlátható működés és ennek megmutatása is egyre fontosabbá, egyre inkább üzleti előnnyé válik az elmúlt években. A renomé szempontjából felértékelődött a vállalat társadalmi felelősségvállalásának szerepe is. Ezt jól mutatja például, hogy a vállalati listákat rendszeresen közzétevő, híres Fortune magazin ma már nemcsak az üzleti eredmény, piaci pozíció és a méret szerint rangsorolja a vállalatokat, hanem társadalmi hatás szerint is.

A nagyok és a kicsik gondja

Mindezen nehézség mellett a multinacionális vállalatoknál mégis leggyakrabban a belső kommunikáció az, ami a legdöcögősebben megy. Arra kell a legtöbb energiát, időt és erőforrást áldozniuk, hogy összehangolják a kelet-európai vagy éppen távol-keleti teameket, s s a munkavállalók megfelelően tudják képviselni a brandet - ez különösen fontos lehet valamilyen krízishelyzet esetén. Hogy ilyenkor mi a teendő, arról itt olvashat bővebben.  A spektrum másik oldalán vannak a startup cégek, melyek nagyon jók a termékfejlesztésben, az innovációban, de hiányzik belőlük a stratégiai érzék és a tapasztalat. A nagy múltú, megalapozott, tekintélyes nagyvállalatokban megvan ez, azok viszont nehézkesek, nem könnyen adaptálódnak az új piaci és kommunikációs körülményekhez.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo