hirdetés

Dől Európába a cseppfolyósított földgáz

A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacának 2022. évi jelentős átalakulásáról tett közzé rövid tanulmányt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A jelentés szerint az Európába irányuló amerikai LNG-szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022. első hét hónapjában.

hirdetés

A MEKH tanulmánya szerint a cseppfolyósítottföldgáz-piac kereslet-kínálati folyamataira a korábbi években az volt jellemző, hogy a bővülő kínálat növekményének jelentős részét az ázsiai piacok vették fel, míg Európa a fennmaradó volumeneket fogadta. Az ázsiai kereslet tíz év alatt közel 200 milliárd m3-rel emelkedett, Európában pedig folyamatosan épültek ugyan az LNG-terminálok, de a kihasználtságuk csak 30 százalék körül alakult.

Minden forrásból több érkezett (Fotó: K Line)Minden forrásból több érkezett (Fotó: K Line)

2022-ben teljesen új helyzet állt elő az LNG-piacon. Ázsiában a zéró-Covid-politika következtében és az emelkedő árak hatására csökkenő gázfelhasználás miatt megtört a kereslet emelkedése, ugyanakkor Európa az orosz vezetékes szállítások drasztikus csökkenése miatt jelentős LNG-kereslettel jelent meg a piacon. Míg Kína 2022 első nyolc hónapjában 16 milliárd m3-rel kevesebb LNG-t használt, addig Európában 37 milliárd m3-rel emelkedett az LNG-import.

A jelentés kiemeli, hogy a legnagyobb változás az USA Európába irányuló importjában volt, amely az EUROSTAT adati szerint 2021 azonos időszakához képest 2022 első hét hónapjában 15 milliárd m3-rel emelkedett. Míg 2021-ben az USA 8 milliárd m3 LNG-t juttatott Európába addig ez a mennyiség 2022 első hét hónapjában 23,2 milliárd m3 –re nőtt. Mivel ugyanebben az időszakban az USA teljes LNG exportja csak 8 milliárd m3-rel emelkedett, a többlet szállítás közel fele az ázsiai szállítások átirányításának köszönhető.

Európai LNG import mennyiségének alakulása 1-7. hónapban (mrd m3)

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo