Cselédkapitalizmusból a 4. ipari forradalomba

Új szakaszhoz ért a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar. A piaci szereplők sikere függ a gazdaságpolitika egészétől, de ugyanakkora mértékben függ attól is, hogy képesek-e lépést tartani a megváltozott üzleti kultúra kihívásaival. A közöttük kialakuló új partnerségi viszony, a lakosság egészségtudatosságának erősödése és az ökológiai termelés előretörése jellemzi az ágazatot a 21. században. A fejlődés keretét pedig a technológia adja, csakúgy mint valamennyi más iparágban.

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

A rendszerváltás nagy vesztese a hazai mezőgazdaság és az élelmiszeripar volt, ami két okra vezethető vissza. Az elavult termelési és technológiai szerkezet fenntarthatatlansága, és a piacvesztés. Mind a kettő mögött ugyanaz az ok húzódott meg, a feudálkapitalista hagyomány tovább élése. Az a gazdálkodói felfogás, hogy a kizsákmányolás – akár az ön-, akár mások kizsákmányolása – megengedett, sőt, az előrejutás egyetlen lehetséges forrása a cselédkapitalizmus, a rossz minőségű termékek termelése, a fogyasztók becsapása, a rabszolgamunkára építő termelési modell fenntartása. Ez az a modell, ami a kölcsönös hazugságra, ebből fakadóan a bizalmatlanságra épült, amiben csak az önzés érvényesülhetett, és amit Móricz vagy Borbély Szilárd regényeiből lehet megismerni. Ezt a termelési kultúrát csak a keleti blokk viselte el.

Kép: Fotolia

Feketegazdaság és verseny

A modernizációnak két hulláma volt. A 90’-es években a fejlődést a kiskereskedelmi láncok tömeges térhódítása jelentette. Ezek beszállítóik felé olyan normákat, követelményeket állítottak, amelyeket csak fejlettebb technológiával lehetett teljesíteni. Az új fejlődési pályát kíméletlen versenyfeltételek formájában közvetítették a cégek, a magyar mezőgazdaságnak a legfejlettebb nyugati termékekkel kellett versenyeznie. A reményvesztés, az elszegényedés elkerülhetetlen volt ebben az időszakban, aminek a drámáját napjainkban kezdik feldolgozni a társadalomtudományban.

A válságból való kilábalás az Európai Unióba való belépésünkkel kezdődött, az uniós támogatások megjelenésével. Ez biztos jövedelmet és felzárkózási lehetőséget adott az agráriumnak. Emellett technológiai ugrást is jelentett, mert a támogatás feltétele a termelés nyilvántartása és ellenőrzése volt. A magyar mezőgazdaság évszázados hagyománya dőlt meg, amikor tudatossá vált: a vezetést nem lehet becsapni, kiderülnek a turpisságok.

A folyamat természetesen nem zárult le, az uniós tagságunk tíz évéről sem mondható el, hogy ne lett volna tere a feketegazdaságnak az agráriumban. Azonban a kialakuló technológiai keret ezt megnehezítette.

Napjainkra a gazdaságpolitika egésze – különös tekintettel a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra – új szakaszhoz ért, amelyben az a kérdés, hogyan lehet folytatni a megkezdett fejlődést, azaz milyen technikai és gazdasági ösztönzőkkel lehet segíteni egy új, a 21. század követelményeihez igazodó, az alkotáson és a technológiai fegyelmen alapuló mezőgazdaság kialakulását. Kétségtelen hangsúlyeltolódás, hogy ebben nagyobb szerepet kell vállalnia a hazai gazdaságirányításnak is, tudatosabb technológia- és gazdaságpolitikával kell ösztönöznie a fejlődést, nem lehet potyautasa az európai gazdaságpolitikának.

Technológia és ellenőrzés

 Az új hazai agrárpolitika akkor lehet csak sikeres, ha támaszkodik a globális technológiai és gazdasági trendekre, a 4. ipari forradalom eredményeire. A 4. ipari forradalom ezen a területen a nyilvántartás és ellenőrzés tökéletesítését és a lehető legkisebb költségre szorítását jelenti, az ökológiai és egészségügyi követelményekkel összhangban lévő termelést, ezek érdekében az üzemszintű automatizációt, azaz azt, hogy gépek irányítanak gépeket és csak a gépeket irányító gépeket irányítják a gazdálkodók (IoT).

A fejlődési követelményeket három területre lehet osztani: a feketegazdaság elleni fellépésre, a termékszerkezet korszerűsítésére és a hatékonysági szempontok érvényesítésére. A feketegazdaság elleni fellépés hatékonyságát az információs technikák legújabb eredményeinek használata biztosítja, a műholdas rendszerek és az adatok azonnali és költségmentes feldolgozása. Az ehhez kapcsolódó szervezeti és gazdálkodási probléma – ami a valódi kihívás a hazai agrárirányítás számára –, hogy a hivatal és a gazdálkodó viszonyának változnia kell. Ezt a fejlődést nem lehet arra építeni, hogy a hivatal nem tekinti partnernek a földműveseket, az állampolgárokat, hogy működését továbbra is a földesúr–paraszt viszonyban képzeli el. Ha a gazdaságpolitikai irányítás közvetlenül jut információkhoz az egyes termelőkről, megszűnik az a rossz dzsentrihagyomány, amelyik a középszerűséget tudta konzerválni az információs hatalmánál fogva.

Az ellenőrzés csak akkor lehet hatékony, ha a gazdaságpolitika segíti a gazdálkodók piacra jutását, azaz képes olyan technológiai és gazdasági támogatási rendszert kialakítani, ami igazodik a 21. század követelményeihez. Ez két folyamatot takar: az egészséges életmódot segítő élelmiszerek termelését és az ökológiai követelményekhez igazodó termelési szerkezet kialakítását. Napjaink élelmiszerfogyasztásának egyik legfontosabb változása az egészségtudatosság erősödése, szemben a 20. századdal, amikor a bőség biztosítása volt a domináns, és ezt egészítette ki a jóllakottság és a boldogság érzésének megteremtése (például a cukorfogyasztás ösztönzésével). Ez azonban nemcsak a káros javak fogyasztásának csökkentését jelenti, hanem az adott társadalom genetikai és kulturális örökségéhez illeszkedő élelmiszerek termelését is.

Kihívásokkal tűzdelt ágazat
A hazai élelmiszeripar 2016-os belföldi teljesítménye 1713 milliárd forint volt, ami mindössze százmilliárddal haladta meg a 2013-as forgalmat. A lakosoknál ugyan több a jövedelem-megtakarítás, ám ennek csak nagyon kevés hányadát fordítják élelmiszer-vásárlásra, így a belföldi kereslet nem tudott megerősödni tavaly – mondta Kürthy Gyöngyi, az Agrárgazdasági Kutató Intézet Élelmiszerlánc-kutatási Osztályának osztályvezetője az Élelmiszeripari Körkép 2017 konferencián. A kivitel dinamikusabban bővült – a külpiacokon hódít a kolbász, a szalámi, a kakaó, az ásványvíz, a bor és a hobbiállat-eledel –, de így is csak mérsékelten emelkedtek az ágazat bevételei. A klasszikus szakágazatok – a hús- és tejipar, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás – helyzete, jövedelmezősége pedig egyáltalán nem javult az elmúlt időszakban – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavaszi rendezvényén. Április elején Fazekas Sándor, az agrártárca vezetője egy másik, a Herman Ottó Intézetben rendezett tanácskozáson azt mondta: 2050-ig el kell érni, hogy az élelmiszeripar bruttó hozzáadott értéke két és félszerese legyen a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének, az agrárexport nagysága pedig jelen áron érje el a húszmilliárd eurót. A megfelelő biztonságos és tápláló élelmiszerhez való hozzáférés biztosítása uniós szintű kihívás a klímaváltozás, a növekvő népesség, a vízgazdálkodás nehézségei miatt. A negatív hatásokat innovációval és kutatásfejlesztéssel lehet mérsékelni – mutatott rá a 2017-es ISF Vetőmag Világkongresszuson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Egyenlőtlenség és élelmiszeripar

A népbetegségek kultúrafüggőek, ezért a mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak az adott kultúrához is illeszkednie kell. Ebben segíthet a 4. ipari forradalom, hiszen a személyre szabott étrend technikai feltételeit tudja biztosítani.

A technológiai fejlődés másik eleme a termelés hozzáigazítása az ökológiai adottságokhoz. A precíziós mezőgazdaság lehetővé teszi, hogy adott termelési terület talaj- és éghajlati körülményeihez igazodó módon válasszák ki a vetőmagot, döntsenek az öntözés módjáról, gyakoriságáról, a vegyszerek használatáról vagy kiváltásáról az ültetési renddel. Ez nem a romantikus antikapitalizmust, az ősi termelési kultúra visszaállítását jelenti, hiszen csak a modern technika alapján képzelhető el a területre szabott termelés. Az kétségtelen, hogy ez háttérbe szoríthatja a monokulturális termelést, ami az első ipari forradalommal kezdődött.

Ez viszont új módon veti fel a birtoknagyság és a hatékonyság közötti összefüggést is: a precíziós mezőgazdaság és a műhold által vezérelt géppark nem feltétlenül igényli a nagyobb birtokméretet, de amit nélkülözhetetlenné tesz, az a termelők közötti szoros kooperáció, az agrotechnikai eredmények azonnali és lehető legkisebb költséggel járó ismerete és azok alkalmazása, a viszonylag egyenletes gazdálkodási kultúra a mezőgazdasági termelőkön belül. Ez az, amiben Magyarország le van maradva. A hazai mezőgazdaságot (is) a szélsőséges egyenlőtlenség jellemezi nemcsak jövedelemben, hanem a gazdálkodási kultúrában is. A precíziós mezőgazdaság használatával nem fér össze ez az egyenlőtlenség. Ennek leküzdésében kulcsszerepe van az élelmiszeriparnak.

Az élelmiszeriparnak már a kezdetektől fogva feladata volt a mezőgazdasági termelők vezetése gazdasági eszközökkel. A vízimalomban nemcsak olcsóbban állítottak elő a gabonából lisztet, hanem nyilvántartották az egyes paraszt termelését, és sajátos „agronómusi” feladatokat is ellátott a molnár. Napjaink magyar élelmiszeriparára ugyanez a feladat vár. Ebben a technológiai fejlődés komoly támaszul szolgálhat a beszállítók ellenőrzésével és irányításával. A korszerű vágóhíd működésének feltétele a megfelelő takarmánnyal etetett disznóállomány, amihez teljesen automatizált etetési rendszer kell, amit és aminek a működését a disznó tulajdonosa és a felvásárló, azaz a vágóhíd vezetői is láthatnak. Nem a technika hiányzik ebből a rendszerből, hanem az a gazdálkodói kultúra, hogy az állattartó és a vágóhíd tulajdonosa kölcsönösen partnernek tekintse egymást. Ez nem zárja ki az egyéni ízeket, a speciális termelési körülményeket. Ma már a technika megengedi a tömegtermelés egyesítését a személyre szabottsággal, a termék és termelési folyamat programozott és gyors változtatását. A fizikai, szolgai jellegű munka tömegesen kiváltható lett, és ez radikális ugrás az előző időszakhoz képest. Ennek támogatásában azonban a hazai gazdaságpolitikának tudatos stratégiát kell követnie, biztosítani kell az átmenetet a munkavállalók számára egy alkotóbb, kreatívabb munka felé. E nélkül újabb társadalmi és gazdasági krízis elé néz a magyar gazdaság.

Hazánk a földrajzi adottságai alapján mezőgazdasági ország, amit csak akkor tudunk kihasználni, ha megszabadulunk a rossz, provinciális, a feudalizmus és a kapitalizmus legrosszabb vonásait egyesítő termelési modelltől. Feudális a gondoskodás és a nemesi erények nélkül, kapitalista a nyereség és a technikai fejlődés nélkül. A globalizáció jelenlegi szakaszában a 4. ipari forradalom technológiájának segítségével ez a rossz történelmi örökség haladható meg.

Szerző: Trautmann László Iparpolitikai Kutatóközpont A cikkben közreműködött: Baranyi Dániel

Véleményvezér

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába 

Bevásárlóturizmusra spekulál egy román vállalkozó.
Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo