hirdetés

Az energiaárak miatt elszálltak a termelői árak az euróövezetben

 Rekordmértékben növekedtek a termelői árak az erdőövezetben éves bázison augusztusban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint.

hirdetés

A termelői árak augusztusban 5 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest az euróövezetben, és 4,9 százalékkal az Európai Unióban. Júliusban a termelői árak havi növekedése 4,0 százalék volt az euróövezetben, és 3,7 százalék az EU-ban. Elemzők 4,9 százalékos havi növekedést jeleztek előre augusztusra az euróövezetben.

Az euróövezetben az energiaárak 11,8 százalékkal nőttek havi bázison augusztusban a júliusi 9,2 százalék után. Az EU-ban az 11,9 százalékkal emelkedtek a júliusi 8,3 százalék után.

A legnagyobb havi növekedést Írországban regisztrálták augusztusban, 28,4 százalékosat. Havi bázison az ipari termelői árak csak három országban csökkentek, Luxembourgban 1,8 százalékkal, Portugáliában 0,6 százalékkal, a Cseh Köztársaságban 0,1 százalékkal.

Éves bázison az euróövezetben augusztusban 43,3 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, ami új rekord. Az EU-ban 43,0 százalék volt augusztusban az ipari termelői árak éves növekedése. Az előző hónapban, júliusban az euróövezetben 38,0 százalékos, az EU-ban 37,9 százalékos volt az ipari termelői árak éves növekedése.

Az euróövezetre 43,1 százalékos éves növekedést jelzett előre a piac. Az energiaárak 116,8 százalékkal nőttek éves bázison augusztusban az euróövezetben és 115,4 százalékkal az EU-ban. Júliusban az árak éves növekedése 97,6 százalék volt az euróövezetben és 96,5 százalék az EU-ban.

Éves bázison az EU minden tagországában emelkedtek a termelői árak augusztusban. A legnagyobb mértékben Íroroszágban, 97,4 százalékkal.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo