Az Állami Számvevőszék is érzékelte, hogy valami bűzlik a lombkorona nélküli lombkoronasétány körül

Lezárult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése, amelynek során a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett azon pályázati rendszert vizsgálta, amelynek célja a magyar erdők közjavainak ingyenes elérhetőségének bővítése volt. A vizsgált projektek között szerepelt a sajtóban is elhíresült nyírmártonfalvai lombkoronaösvény ügye is.

A konkrét projekt esetében az ÁSZ már az ellenőrzés előkészítése során – 2023. májusában – javasolta a Magyar Államkincstárnak, mint kifizető ügynökségnek a támogatás folyósításának felfüggesztését. Már akkor is látszott ugyanis, hogy a projekt megvalósítási helyszínéül szolgáló erdőrészletben történt tarvágás következtében a megépített lombkoronaösvény nem fogja tudni betölteni a kedvezményezett által a támogatási kérelemben vállalt funkcióját. A Kincstár az ÁSZ jelzését figyelembe vette, így az ellenőrzés hozzájárult ahhoz, hogy az érintett projektben kifizetés nem történt. Így, bár az erdő nélküli lombkoronasétány képe híressé/hírhedtté vált, EU-s vagy magyar adófizetői pénzek az ügyben nem kerültek kifizetésre.

Ennél eszementebb ötlet nem is létezik
Ennél eszementebb ötlet nem is létezik
Fotó: Hadházy/Facebook

Az ellenőrzés során az ÁSZ további 19 projekt kapcsán vizsgálta a pályázati feltételek, a támogatási kérelmekről való döntés, a támogatások kifizetésének, valamint az ellenőrzési tevékenység ellátásának megfelelőségét.

Az ellenőrzés során az ÁSZ a pályázatok kiírása és lebonyolítása során számos olyan problémát azonosított, amelyek akadályozták, hogy a legfontosabb pályázati cél ténylegesen és valamennyi pályázati projekt esetében megvalósulhasson.

Jóllehet az irányító hatóság a pályázati rendszer kereteit kialakította, a pályázati felhívás részleteit érintően meghatározott kiválasztási kritériumok nem támogatták kellően az uniós előírások teljesülését, a kitűzött célok megvalósítását. A projektek megvalósítási helyszínéül szolgáló erdőrészletek esetében az erdőgazdálkodás üzemmódjának figyelmen kívül hagyása – az erdőtervekben szereplő ütemezett fakitermelések végrehajtása miatt – kockázatot jelentett a beruházások funkcionalitásának fenntartása tekintetében. A területi koncentráltságra vonatkozó feltételek hiánya okán fordulhatott elő továbbá, hogy a támogatott projektek helyszínei Hajdú-Bihar Vármegyében, azon belül pedig néhány településre koncentrálódtak.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo