Vidékfejlesztés cikkek


Magyarország hatalmas termálvízkészletével törhet ki az energiaválságból

Magyarország hatalmas termálvízkészletével törhet ki az energiaválságból 

A jelenlegi energiapiaci körülmények között versenyképességi kérdés, hogy Magyarország termálvízkészletét a jelenleginél hatékonyabban használjuk fel. A kormány szabályozási oldalról mindent megtesz a termálvíz fenntartható hasznosításáért, a 2027-ig tartó átmeneti időszakban erre meg is van a lehetőség - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
550 milliárd forintot öntenek idén a magyar vidékre - mire készülhetnek a gazdák?

550 milliárd forintot öntenek idén a magyar vidékre - mire készülhetnek a gazdák? 

Ekkora kerettel hirdetnek különféle pályázatokat 2020-ban.
Egészségügyi kockázata van a hamisított mézeknek

Egészségügyi kockázata van a hamisított mézeknek 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) sürgeti az Európai Unió döntéshozóit, hogy megfelelő szabályozással és ellenőrzésekkel lépjenek fel a – főképp Kínából beáramló – hamis méz ellen. Az ismeretlen eredetű hamisított mézek az emberi egészségre nézve is kockázatot hordozhatnak – hívják fel a figyelmet. A két szervezet az egész unióban egyértelmű eredetjelölési és a magyarhoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését javasolja. Emellett dolgoznak a méhészeket segítő mobilapplikáció létrehozásán is.
A pályázatokat kiírták, csak a döntés csúszik

A pályázatokat kiírták, csak a döntés csúszik 

Nem késtek a Miniszterelnökséghez tartozó Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatai a tárca államtitkára szerint, bár a benyújtott pályázatok értékelésével akadtak gondok. A napokban az OTP Bank foglalt állást úgy, hogy a pályázati kiírások és döntések egyaránt csúsztak, és ez az agrárberuházások visszaeséséhez vezetett. A nyertes beruházások megkönnyítése érdekében a kormány várhatóan módosítja a közbeszerezésre vonatkozó előírásokat.
Máris elfogyott a pénz a legtöbb pályázatból

Máris elfogyott a pénz a legtöbb pályázatból 

Valamennyi vidékfejlesztési pályázat megjelent március végével. A pályázatok iránt hatalmas a kereslet, a beruházások támogatására biztosított 600-700 milliárd forint összegű keretre mintegy három-négyszeres túligénylés érkezett. Már csak néhány konstrukció érhető el.
Március végéig újabb 80 milliárd jön a Vidékfejlesztési programban

Március végéig újabb 80 milliárd jön a Vidékfejlesztési programban 

Tizenhárom pályázat révén még mintegy 80 milliárd forint forrás válik elérhetővé március végéig a Vidékfejlesztési programban - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Portfolio Agrárium 2017 elnevezésű konferencián.
Vidékfejlesztés: jön az ingyen segítség a pályázóknak

Vidékfejlesztés: jön az ingyen segítség a pályázóknak 

A vidékfejlesztési források gyorsabb lehívása és a pályázás könnyítése érdekében bővültek a Széchenyi Programiroda térítésmentes szolgáltatásai.
Tanyafejlesztésre és jégkármegelőzésre is lehet pályázni

Tanyafejlesztésre és jégkármegelőzésre is lehet pályázni 

Két új, együttesen mintegy 10 milliárd forint keretösszegű pályázat jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében, támogatás a tanyák infrastrukturális fejlesztésére, illetve a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházásokra igényelhető - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
4,7 milliárd forintra pályázhatnak az erdőgazdálkodók

4,7 milliárd forintra pályázhatnak az erdőgazdálkodók 

Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének növelésére és a meglévő erdők természetességi állapotának javítására mintegy 4,7 milliárd forint értékben hirdettek pályázatot.
Harminchét milliárd fiatal gazdáknak

Harminchét milliárd fiatal gazdáknak 

A fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának támogatására illetve a vidék népességmegtartó képességének hosszú távú növelésére jelent meg 37,5 milliárdos keretösszegű pályázat.

Pénzek, álmok, gazdák 

Banki konstrukciók, vissza nem térítendő uniós támogatások, garanciaprogramok állnak az agrárium szereplőinek a rendelkezésére annak érdekében, hogy javuljon a szektor exportpotenciálja, versenyképessége, hatékonysága. Most úgy tűnik, a gazdáknak is van kedvük beruházni, amit most újabb 400 millió eurós EKB hitel is segít.

Hatvanmilliárd a helyi gazdaságfejlesztésre 

Újabb hét, a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését támogató pályázati felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, összesen csaknem 60 milliárd forint.

Elfogyott a pénz két pályázati kiírásnál 

A források jelentős túligénylése, így forráskimerülés miatt két vidékfejlesztési pályázat felfüggesztéséről döntött a Miniszterelnökség; az irányító hatóság felfüggesztette a nem mezőgazdasági tevékenységek elindítását, valamint az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató pályázati felhívásokat.

November végéig 200 milliárdot kapnak a gazdák 

Hétfőn indult és november 30-ig tart a mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetése - mondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke az M1 aktuális csatornán kedden reggel.

Pályázati dömping jön ősszel a vidékefejlesztésben 

Az ősszel újabb pályázati dömping várható a Vidékfejlesztési programban, az év végéig mintegy 200 milliárd forint keretre jelennek meg kiírások. A 2014–2020 közötti időszakban összesen 1300 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből 900 milliárd forintnyit már meghirdettek.

Üzletet nyithatnak a gazdák 

Pályázatot írtak ki a nem mezőgazdasági tevékenységek indításának támogatására a Vidékfejlesztési programban 13,85 milliárd forint keretre. A támogatási kérelmeket októbertől lehet benyújtani.

20 milliárd terményszárítókra 

Szigorú energetikai és tervezési követelmények mellett nyerhetnek 100 milliós támogatást a mezőgazdasági vállalkozások csarnoképítésre, azon az uniós forrásokat felhasználó, csaknem húszmilliárd forintos keretösszegű pályázaton, amely augusztusban nyílt meg a Vidékfejlesztési Operatív programban.

Vidékfejlesztési pénz kéne? Erre figyeljen! 

Fontos különbség van a Vidékfejlesztési Program pályázatainak feltételrendszerében más programokhoz képest. Előleg igényléskor ezen összeggel megegyező mértékben biztosítékot kell nyújtani - hívja fel a pályázók figyelmét a Start Garancia Zrt.

Már lehet pályázni tanyafejlesztésre 

Indul az idei tanyafejlesztési program, amelyre 725 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre. Három célterületre lehet pályázni, 75 százalékra emelték a nyertes pályázatokhoz nyújtható előlegfizetési lehetőség mértékét.

Ötvenmilliárdból lehet erdőt ültetni 

Kétéves pályázat indult erdőtelepítésre, ötvenmilliárdos keretösszeggel. A támogatásra először július 20. és augusztus 15. között lehet pályázni.

50 milliárd öntözésre 

Megjelent a Vidékfejlesztési Program (VP) öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívása. A 49,5 milliárd forintos keretösszegű felhívásra július hatodikától pályázhatnak a gazdálkodók és a vállalkozások.

725 millióból lehet tanyát fejleszteni 

Indul az idei tanyafejlesztési program, amelyre 725 millió forint jut - jelentette be a földművelésügyi miniszter. Három célterületre lehet pályázni, 75 százalékra emelték a nyertes pályázatokhoz nyújtható előlegfizetési lehetőség mértékét.

Így lenne munkaerő a mezőgazdaságban 

Külföldön már jól működő szociális farmok jöhetnek létre hazánkban a közeljövőben. A program célja a többi között, hogy a passzív ellátásban lévő hátrányos helyzetűeket bevonják a mezőgazdasági munkába, a helyi gazdaságba és vonzóbbá tegyék a vidéki környezetet.

80 milliárdnyi pályázati forrás elérhető! 

Összesen több mint 80 milliárdos keretösszeggel öt új pályázati kiírás jelent meg február első napjaiban kertészeti, mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

800 milliárd jön vidékfejlesztésre 

Elfogadta a kormány a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretét, ami az idén több mint 800 milliárd forint - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel. A beruházási jellegű támogatások lesznek többségben.

Négy új pályázati felhívás jelent meg 

A helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését segíti 81 milliárd forinttal az a négy új pályázati felhívás, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében kedden jelent meg.

Új pénz is jött, régi is jött – na meg a Questor is 

Augusztusban leginkább az uniós források körül forogtak a gondolatok. A kormány bejelentette, hogy két év alatt minden pályázatot kiírnak majd az új ciklusban, és végre elindultak a felfüggesztett kifizetések a korábbi pályázatok esetén is.

Halódó vidék és fiktív tőke a vidékfejlesztésben 

A "szelíd térségfejlesztés" alapelveiről, a környezetbarát tisztítási technológiákról és a gazdaság entrópiájáról esett szó a Fenntartható termelés, fogyasztás és fejlesztés nevű szekcióban.

Az agrárium és a környezetvédelem nagy találkozása 

A Nemzeti Vidékstratégia célja, hogy megállítsák az agrárium és a vidék hanyatlását, javítsák az ottani életminőséget, és megteremtsék a minőségi mezőgazdasági termelés feltételeit – mondta Szabó Teréz Krisztina, az FM Környezetfejlesztési Főosztályának osztályvezetője. A legfontosabb feladat a talaj minőségének megőrzése, de fontos az ökogazdaságokra koncentrálni is.

Energetikai fejlesztés – de mire is? 

A most induló vidékfejlesztési pályázatok többsége tartalmaz megújuló energiával kapcsolatos projektelemet, sőt, többletpontot is jelenthet, ha valaki például napelemben vagy hőszivattyúban gondolkodik a beruházása során. Fontos azonban, hogy energetikai korszerűsítésnél, amennyiben azt a vidékfejlesztési programból finanszírozza egy vállalkozás, legalább 10 százalékos energiahatékonysági javulást kell elérni.

Egységben az erő: megalakult az első termelői közösség 

A Nógrád megyei Héhalomban, hét település gazdálkodóinak részvételével alakult meg pénteken az ország első termelői közössége. A következő két-három évben több száz kistelepülésen jöhetnek létre termelői közösségek, segítve a családok és települések boldogulását, a közmunka kiváltását.

Erre lesz pénz a vidékfejlesztésben 

Pályázati nagyüzem kezdődik hamarosan a vidékfejlesztésben, mintegy 80 féle pályázatot hirdetnek meg és menedzselnek a vidékfejlesztési hivatalon keresztül.

Megjelentek a Vidékfejlesztési Program első kiírásai 

Megjelentek a Vidékfejlesztési Program első pályázati felhívásai. Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása címmel jelentek a felhívások. E területek támogatására pályázhatnak elsőként az aktív mezőgazdasági termelők a Vidékfejlesztési Program keretében a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban.

650 milliárd forint területfejlesztési forrás lesz elérhető 

A következő hetekben 650 milliárd forint területfejlesztési forrást nyit meg a kormányzat - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális programokért felelős helyettes államtitkára. Várhatóan még a héten véglegesítik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) régiókra vonatkozó éves fejlesztési kereteit.

160 milliárdos pályázat nyílik szeptemberben 

A Vidékfejlesztési Program Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Irányító Hatósága 2015. szeptember hónapban tervezi megjelentetni az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című felhívását. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 158 666 709 293 forint.

Pár hektárral is lehet nyerni uniós pénzt 

Akár már néhány hektárral bíró gazdálkodók is eredményesen pályázhatnak a mintegy 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési program beruházási támogatásaira - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Hivatalosan is indulhat a vidékfejlesztés is 

A Bizottság elfogadta a 2014–2020 közötti magyarországi vidékfejlesztési programot 2015. augusztus 10-én. Ez Magyarország prioritásait tartalmazza azon 4,2 milliárd euró összegű közpénz felhasználását illetően, amely a 2014–2020 közötti hétéves időszak vonatkozásában rendelkezésre áll (3,4 milliárd euró az EU költségvetéséből, 740 millió euró pedig nemzeti társfinanszírozásból).

Kívánatosabb borokra is jut az uniós pénzből 

Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére - jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Öt célterületen támogatja az állam a tanyákat 

Öt célterületen vissza nem térítendő támogatást ad az állam idén a tanyafejlesztési program előirányzat keretében, amelynek a keretösszege 1 milliárd 415 millió forint. Az erről szóló földművelésügyi miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Maradt 35 milliárd, pályázhatnak a gazdák 

Összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni a 2007-2013 között még fel nem használt keret terhére, így Magyarország várhatóan 100 százalékosan felhasználhatja az előző uniós költségvetési ciklusban e területen rendelkezésre álló forrásokat.

Nyáron jönnek a vidékfejlesztési pályázatok 

A hazai társfinanszírozással és az 1200 hektár feletti birtokok támogatásának csökkentésével együtt megközelíti az 1250 milliárd forintot az agrár-vidékfejlesztési források nagysága, a nyári hónapokban pedig elkezdődik a konkrét pályázatok meghirdetése.

Házhoz hozzuk a pénzt! 

2015-ben jelentős összegű EU-pályázati programok nyílnak a kkv-k és a térségi szereplők számára és sok az újdonság a Vidékfejlesztési Programban is.

Az idén a tavalyinak többszöröse jut tanyafejlesztésre 

Az idén nagyobb lendületet kaphat az Alföldön 2011-ben beindított tanyafejlesztési program, miután a költségvetésben 1,4 milliárd forintot különítettek el erre a célra, az elmúlt évi 300 millió forintnak a többszörösét.

Faluélesztés két módszerrel 

Hazánkban több olyan kezdeményezés is virul, amelyek a természetközeli életvitel népszerűsítését, a falvak újjáélesztését tűzték ki célul.

Tanyafejlesztésre 66 milliót fizetnek ki épp 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) több mint 66 millió forintot fizet ki a napokban a tanyafejlesztési programban.

Vidékfejlesztés a természetvédelem ellen? 

Egyre több esetben mutatkozik meg, hogy a természetvédelmi ágazat nem képes megfelelően működni a Vidékfejlesztési Minisztérium keretei között. Ennek következménye, hogy a Magyarország Alaptörvényében lefektetett alapelvek: a biológiai sokféleség, a vizek, talajok és erdők védelme nem érvényesül kellőképpen - írja a WWF Magyarország közleménye. A szervezet felveti annak szükségét, hogy a természet- és környezetvédelem számára ismét önálló minisztériumot hozzon létre az új Kormány.

Ma reggeltől elindult a tanyafejlesztési pályázat 

Február 7-én reggel 8 órától pályázható a már negyedik alkalommal meghirdetésre kerülő Tanyafejlesztési Program biztosította támogatás. Az idei programban tanyagazdák igényelhetnek támogatást tanyagazdaságuk fejlesztésére.

300 millióval indul a tanyafejlesztés 

Ismét megnyitják a Tanyafejlesztési Program forrásait, így a következő néhány hétben 300 millió forint többletforrásra pályázhatnak a tanyán élők. Várhatóan február 7-től.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni

Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni 

A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen vagy annak egyik jogelődintézményben végzett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai  

2023-ban növekedett a megkötött lízingszerződések száma az előző évhez képest, és a kihelyezett pénzösszeg is emelkedett.

Adózás

Szűkült az adóparadicsomok listája

Szűkült az adóparadicsomok listája  

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét.

Jogi kisokos

Sok vezetőt nehéz helyzetbe hozhat az új bevándorlási törvény

Sok vezetőt nehéz helyzetbe hozhat az új bevándorlási törvény 

Magas pozícióban lévő külföldi kollégák papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal.

Cégblog

100 milliós bírságot szórt ki az MNB

100 milliós bírságot szórt ki az MNB  

Az MNB 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai  

2023-ban növekedett a megkötött lízingszerződések száma az előző évhez képest, és a kihelyezett pénzösszeg is emelkedett.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo