Vidékfejlesztési pénz kéne? Erre figyeljen!

Fontos különbség van a Vidékfejlesztési Program pályázatainak feltételrendszerében más programokhoz képest. Előleg igényléskor ezen összeggel megegyező mértékben biztosítékot kell nyújtani - hívja fel a pályázók figyelmét a Start Garancia Zrt.

A Vidékfejlesztési Program (VP) 2020-ig felhasználható, összesen mintegy 1300 milliárd forint értékű pályázati keretének közel háromnegyedét már kiírták, és év végéig még számos újabb pályázat megjelenése várható. A Miniszterelnökség 2016-ban összesen 35 pályázatot kíván meghirdetni, ebből már több mint húszat kiírtak. Az operatív program legutóbb májusban frissített éves programterve szerint januártól decemberig összesen több mint 800 milliárd forint értékű, az agrárszektor fejlesztését támogató pályázati összeg válik elérhetővé. Az előzetes programterv teljesítése azt jelentené, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklus keretének 95 százaléka még idén megpályázhatóvá válik.

Kép:Pixabay

A Vidékfejlesztési Program pályázatainak feltételrendszerét tekintve az egyik legalapvetőbb különbség a többi operatív program keretében meghirdetett pályázatokhoz képest, hogy finanszírozási forrása nem a biztosítékmentességet lehetővé tevő Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), Európai Szociális Alapból (ESZA) vagy Kohéziós Alapból származik, hanem az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA). A Start Garancia Zrt. felhívja a pályázók figyelmét arra, hogy a Vidékfejlesztési Program esetében előleg igényléskor ezen összeggel megegyező mértékben biztosítékot kell nyújtani.

Közbeszerzésre felkészülni! Vigyázz, kész…
„Az elnyert támogatás 50 százalékának mértékéig a pályázóknak lehetőségük nyílik előleg igénylésére, azonban ebben az esetben az előleg visszafizetését biztosító garancia nyújtása kötelező. Fontos kiemelni, hogy nem csupán a támogatás elnyerésekor lehet előleget igényelni, hanem a záró kifizetési kérelem benyújtását megelőzően bármikor van erre lehetőség. Tehát ha úgy alakul, hogy a pályázónak időközben pénzre lenne szüksége, az előleget akár később is kérheti. Jó hír a pályázóknak, hogy garanciát lehetőségük van eszköz- vagy pénzügyi fedezet nélkül is igényelni. A kötelezettség leginkább a nagyobb, több százmillió forint értékű beruházásokat, fejlesztéseket, korszerűsítéseket tervező vállalkozásokat érintheti” – mondta el Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.

„Természetesen, ahogy a többi európai uniós pályázat esetében, az agrártámogatásoknál is észben kell tartani, hogy a 25 millió forintos érték feletti egyedi beszerzések esetében közbeszerzést kell kiírni, amelynél az ajánlatkérő előírhatja az ajánlattevők számára teljesítési vagy jól teljesítési garancia nyújtását a források megfelelő felhasználásának biztosítékául” – tette hozzá a vezérigazgató.

A jelenleg elérhető pályázatok számos ágazatot lefednek, az állattenyésztés, a kertészet, az erdőgazdálkodás vagy a borászat részterületén lehet többek között beruházásokra, termék-, infrastruktúra- vagy üzemfejlesztésre, gépbeszerzésre, telepek korszerűsítésére felhasználható támogatást elnyerni.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo