20 milliárd terményszárítókra

Szigorú energetikai és tervezési követelmények mellett nyerhetnek 100 milliós támogatást a mezőgazdasági vállalkozások csarnoképítésre, azon az uniós forrásokat felhasználó, csaknem húszmilliárd forintos keretösszegű pályázaton, amely augusztusban nyílt meg a Vidékfejlesztési Operatív programban.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Fotolia

Augusztus 5-ével nyílt meg a Széchenyi 2020 keretében és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap finanszírozásában a „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése” című pályázat. A kiírás célja a magyar mezőgazdaság versenyképességének javítása a terménytárolók műszaki színvonalának fejlesztésével. A kiírás mintegy 19,68 milliárd forintos támogatási keretet kínál a hazai mezőgazdasági vállalkozók számára, amelyből a közép-magyarországi régióban 40, azon kívül pedig 50 százalékos támogatási intenzitás mellett legfeljebb 100 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a jelentkezők.

A pályázati felhívás itt olvasható, a pályázatokat augusztus 5-től lehet benyújtani!

A támogatás megszerzéséhez szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük a pályázóknak. Egyfelől teljesíteniük kell az Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) foglalt kritériumokat, vagyis  az építési projekteknél nem listaárakat, hanem valós költségterveket kell benyújtaniuk kérelmeikhez.

Pályázati tanácsadó hálózatot hoz létre az agrárkamara
Pályázati tanácsadói szolgáltatást indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amellyel az agrártámogatások minél hatékonyabb elérését kívánja segíteni.
„A kiírás értelmében a pályázóknak előzetesen elkészített, pontos költségtervezettel ellátott tervdokumentációt kell beadniuk az ÉNGY értelmében. Ez egyfelől komoly ráfordítást jelent a számukra, másfelől azonban biztosíték is, hiszen a leendő kivitelezőtől bekért árajánlat miatt jóval kisebb az esélye, hogy a valós költségek majd túlhaladják a tervezett büdzsét. Ez a fajta kiszámíthatóság komoly előnyt jelenthet, különösképpen a kisebb mezőgazdasági vállalkozásoknak”– emelte ki Sulyok András, a Lindab Kft. magyarországi vezetője.

Másfelől a hűtési, fűtési és szárító funkcióval rendelkező épületeknél a vonatkozó energetikai követelményeket is be kell tartaniuk a kedvezményezetteknek. A kisméretű terménytárolók, terménytisztítók és terményszárítók energiahatékonyságának javítását, illetve megújuló energia felhasználását célzó beruházásoknál ugyanis legalább 10 százalékos fajlagos energiahatékonyság-javulást kell elérni. Ezt a hatékonyságjavulást a projektet megelőzően, illetve az azután készített energiatanúsítványok összehasonlításával szükséges igazolni. A pályázónak tehát a tervdokumentációban energetikai számításokkal egyértelműen be kell mutatnia, hogy milyen energiahatékonyság-növekedés érhető el a fejlesztéssel.

Kell az EU az agráriumnak is
Egyértelműen szüksége van a magyar agráriumnak az unióra, hiszen ide irányul az export jelentős része. A fejlesztési pénzekre is nagy az igény, bár a szektor szereplői kicsit csalódtak az új rendszerben.
A tervet szakértővel szükséges ellenjegyeztetni.

Az energetikai elvárások mellett továbbá minden tárolónál kulcsfontosságú a visszacsöpögés meggátlása is. Ezen a téren a szakértő szerint azok az innovatív megoldások lehetnek a gazdák segítségére, amelyek a páramegkötésről és a szellőztetésről is képesek gondoskodni ezekben a tárolócsarnokokban.

„A terményekből keletkező pára kicsapódhat a tároló tetőszerkezetére, ami aztán visszacsöpögve erősen károsítja a termény állagát. Ezt kivédendő a Lindab terménytárolóit egy speciális filcbevonattal látjuk el, amely 110 ml/m2 nedvességet képes megkötni, ennek kiszellőztetéséről pedig a csarnok gerincénél kell gondoskodni” – hangsúlyozta Sulyok András. A szakértő hozzátette, a vállalkozások gyakran nem fordítanak kellő figyelmet az egyszerű tárolók szellőztetésére, amely a pára távozását lehetővé teszi, azonban távol tartja a madarakat és egyéb állatokat a raktártól.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo