A sikeres webáruházak már tartalomszolgáltatók is

A jó termékeknél és a jól használható website-nál többet kell ma már nyújtani a vevőnek. Olyan történetbe kell belehelyezni, ami vásárlásra serkenti és lojalitást ébreszt benne, derült ki a Piac & Profit Webáruházi trendek - 2018 című konferenciáján.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A cégek 30-35 százaléka menet közben lemorzsolódik a webshopos mezőnyben. "Nem azért, mert az alapötlet nem jó, hanem a kivitelezés tökéletlen", állította Kulcsár István Róbert, a Shoprenter vezető tanácsadója. Kezdő lépésként validálnunk kell az ötletünket. "Milyen értéket kínálok (value proposition), miben lehetek jobb, mint a többiek? Ezt kell elsőként eldönteni, s ez infóvezérelt döntéshozást jelent", mondta Kulcsár. Tesztelni kell az ötletünket a célközönségen.

A helyileg illetékes jegyzőnél be kell jelenteni a webáruház létrejöttét, hangsúlyozta Kulcsár. A csomagküldést sokan külső partnerrel oldják meg.

Lojalitás 2.0: a szükséges plussz

Fontos, hogy "hitelesség, egyéni stílus sugározzon a webáruházból és legyen beágyazva egy storytellingbe, vagyis valamilyen történetet mondjon el", mondta Nagy Barna, a Kreatív Vonalak Kft. ügyvezetője. Miért fontos ez? Mert napjainkban a vásárlást úgy lehet felpörgetni, ha narratívát kínálunk, amivel azonosulni tud a fogyasztó. Olyan történetben kell helyet adni neki, ami lojalitást ébreszt benne.

A lojalitás "egyszerre hat értelmünket és érzelmünkre. Tranzakcionális hűség az, ha valaki más jobban lefizeti a fogyasztót, érzelmi bevonódásra is szükség van. Ehhez a tartalom jó eszköz", mondta Boroznaki Gergő, a Crane ügyfélkapcsolati igazgatója.

fotó: freeimages.com

Általános szabály már, hogy a webáruházaknak is valamilyen szórakoztató -s az termékskálához illeszkedő- tartalmat kell nyújtaniuk, nem elég csupán a termékismertetés. "Tartaloméhség van a piacon", állapította meg Boroznaki, az internet ugyanis egy "sztorifacsaró" gépzet, amit mindig el kell látni történetekkel.

Boroznaki a sneakerbox.hu példáját ismertette, amely egyszerre webshop és tartalmat nyújtó blog. A célközönség egy nagyon jól behatárolható, fiatal demográfiai szegmens, melynek tagjai afféle megveszekedett, hardcore rajongók. Sok pénzt képesek kifizetni egy-egy márkás sportcipőért. Ezen a honlapon több mint 30 szerző publikál sneaker-témában (sneaker = sportcipő), a honlap Facebook-oldalának 13 700 követője van, havi 90-120 ezer social media elérést generálva. A hírlevelet 4000 címzett kapja meg. Rétegtémánál ezek egyáltalán nem rossz számok.

Nyereményjáték, video, körkérdés

De a cikkek publikálása -és azok hírlevéllel promózása- nem elegendő a nagyérdemű szórakoztatásához. Ma már videóban kell tájékoztatni a vásárlástól való elállásról a felhaszálót, mert egy hosszú, írásos tájékoztató senki sem olvasna végig. Egy ilyen videót viszont végignéznek, még akkor is, ha 8 percig tart. Tízezres nézettséget generált a YouTube-on.

Az olvasókat számos témában kell felvilágosítani: hogyan lehet felismerni a kamushopokat, hogyan ismerd fel a hamis cipőt (20 ezer megtekintés), hogyan tisztíthatod a fehér sportcipőd (50 ezer megtekintés). De a chat sheet-szerű (közvetlenül Neked szóló), alapinformációkat tartalmazó videókat is 2-5 ezren nézik meg.

Kép:PP archív

Mivel fiatalok látogatják az oldalt, a legtöbb kérdés InstaDirecten keresztül érkezik. (Emailt ez a korosztály már nemigen használ.) Általában lefotózzák a cipőjüket és erre referálnak a kérdéssel. A tegeződés a tartalmakban persze megszokott, akárcsak a válaszüzenetekben.

Kell nyereményjáték, s ez is úgy, hogy még több látogatót vonzzon a honlapra. Ha a haverot is betaggeled, nyerhetsz egy cipőt - ez is a formula. (1600 jelentkező akadt a játékra.)

A közvéleménykutatás is gyakori. De nem afféle "három válaszból választhatsz" stílusban. Kimegy egy körkérdés - a szerkesztők például azt vetették fel, hogy "Te betűröd a zoknid vagy nem?" Jöttek is a válaszok, a magyarázatok, az érvelések, a fotók. Ízlésről vitatkozni? Parttalan eszmecsere.

A blog és a shop keresztbe linkelése magától értetődő szabály. Akárcsak a vásárlást övező folyamatos kommunikáció: amikor a felhasználó rendel, értesítik a termék státuszáról. "Már becsomagoltuk", szól az egyik üzenet.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo