A Miskolctól ötven kilométerre, a gömöri dombok között elhelyezkedő helység lakossága nyolcvan főre apadt, munkalehetőségeket keresve sokan elköltöztek innen. A falu zsáktelepülés, forgalom itt már alig van, az emberek az országút közepén sétálnak. A falut nem kerülték el a vidékfejlesztés hiányának kórságai:
- Elöregedő helyi népesség, funkciót veszített épületek, kiüresedett helyi piacok - sorolja a tüneteket Gyulai Iván ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója. - Csakhogy nyomaiban még fellelhető a hagyományos paraszti kultúra, az újraéledő természeti táj, a viszonylagos nyugalom, csend, a tiszta környezet, amelyek maradandó és megőrizendő értékek.

A kultúrában folyamatos öntözés valósul meg a gyökérszinten, a vizet szélkerék juttatja a rendszerbe. Az állati trágyából és az úgynevezett zöldtrágyából készült komposzt pótolja a talajban a tápanyagot, és segít megőrizni a talaj szerkezetét.
Parasztwellness vendégeknek
Az idelátogató vendégek elsajátíthatják az állattartás, a kertészkedés és az energiagazdálkodás környezetbarát módjait, s a „parasztwellness" jegyében testüket is megmozgathatják a földeken, kertekben végzett munkával. Sokféle teendő kínálkozik: aszalás, befőzés, kandírozás, komposztkaskészítés, faültetés, metszés, sajtkészítés. Ha elfáradnak, pihenésképpen a helyi fonóházban megismerkedhetnek a gyapjúszövés titkaival, rongyszőnyeget készíthetnek, vagy meglátogathatják a falumúzeumot.
A település lakói maguk termelik meg az alapélelmiszereket. A cél az önellátás lenne, de a kenyérért azért továbbra is a boltba mennek.
- Az intézet törekszik arra, hogy vendégeit egyre nagyobb mértékben organikus, helyben termelt élelmiszerrel lássa el, de az önellátás egyelőre azért nem valósul meg a faluban, mert sajnos a helyi termelés hihetetlenül versenyképtelen a tömegtermeléssel szemben. Takarékoskodni főként azon lehet, hogy az ember nem számolja fel a saját tevékenységének a munkabérét - jegyzi meg Gyulai Iván.
Az intézet szeretné elérni, hogy a környezettudatos vállalatok, munkahelyi közösségek is ideszokjanak az őszi, téli, tavaszi hónapokra, és Gömörszőlősön tartsák szakmai rendezvényeiket, itt ismerkedjenek meg a fenntartható életvitel és energiagazdálkodás gyakorlatával, amihez az intézet ismeretterjesztő előadásokat és szemléltető programokat egyaránt kínál.