Több mint 630 ezer magyar él külföldön

2018. december 11. kedd - 14:32 / piacesprofit.hu
  •    

Globális tekintetben Európa- és Közép-Ázsia a második legtöbb bevándorlót fogadja be – közöttük több mint hatszázezer magyar honfitársunkat – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) legfrissebb jelentéséből.

A jelentés górcső alá veszi az elvándorlás, nemek közötti egyenlőség és a fiatal generációk szerepét Európa és Közép-Ázsia fenntartható fejlődésében, élelmezési és táplálkozási helyzetében. Globális összehasonlításban a befogadott migránsok számát tekintve a térség a második helyen van: az összesen 258 millió nemzetközi bevándorlóból 78 millió él itt (2017-es adatok).

Az elvándorlás – történjen országhatáron belül vagy azt átlépve – lehetőséget kínál a fejlődésre. Az elmúlt években a külföldre vándoroltak hazautalásai családok millióit emelték ki a szegénységből és éhezésből. A tavalyi évben mintegy 44 milliárd dollár érkezett térségünkbe ilyen forrásból. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint tavaly 636 800 magyar állampolgár élt külföldön. Az ő hazautalásaik a bruttó hazai termék (GDP) 3,3%-nak felelt meg. (Ugyanakkor a kivándorlás valószínűleg már elérte a csúcspontját, megkezdődhet

mobilisabbak a fiatalok

Kép: PP

Többségükben nők és fiatal felnőttek hagyják el lakóhelyüket, főleg jobb megélhetést keresve. Európában és Közép-Ázsiában a migránsok 52%-a nő, ami jelentős hatással van a családi és társadalmi dinamikára, a gyermekek, idősek és támogatásra szorulók mindennapjaira.

Az elemzés számos példát is bemutat olyan intézkedésekre, melyek a migráció az élelmezésbiztonságra gyakorolt negatív hatását hivatottak csökkenteni, sőt, a benne rejlő lehetőségeket kihasználva a fejlődést elősegíteni. Ezek között van, ami a bevándorlók hazatérését segíti, illetve olyan is, amely egy eddig kiaknázatlan területet, vagyis a vidék fejlődését támogatja a kényszerből elmenekültek megélhetésének javításával.

A teljes jelentés angol nyelven innen letölthető!

A fenntartható termelés enyhítheti a migrációt
2008 óta minden másodpercben egy ember kényszerült menekülni valamely éghajlati vagy időjárási katasztrófa miatt (26 millió évente), és ebben nem várható enyhülés, sőt! A klímaváltozás komoly veszélyfaktor a fejlődő országok vidéki népessége számára, gyakorta kiváltó oka az elvándorlásnak, ezért a fenntartható mezőgazdaság támogatása lényeges eleme a hatékony válasznak.