Újfajta fényforrások készültek Magyarországon

2011. november 30. szerda - 16:09 / piacprofit.hu
  •    

Magyar egyetemekkel és kutatóintézetekkel együtt fejlesztettek modern, környezetbarát fényforrásokat a General Electric hazai mérnökei. A projekt a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) 50 százalékos támogatásával valósult meg.

A vállalat budapesti Globális Technológia Központjában dolgozó magyar mérnökök új termékei közé tartozik egy – elsősorban a kereskedelemben és a közvilágításban használatos – kerámia-fémhalogén lámpa, amely a már ma is Magyarországon, a GE Váci úti üzemében gyártott termékportfóliót bővítheti. Az "Újgenerációs környezet- és felhasználóbarát fényforrások: kimagasló energiahatékonysággal, az izzólámpák előnyös színének megtartásával, a higany által okozott környezetszennyezés minimalizálásával" című projekt a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) 50 százalékos támogatásával valósult meg.

A 3 éves kutató-fejlesztő munkával elkészült három, nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő tulajdonságú új lámpa prototípusa: egy kerámia-fémhalogén lámpa, valamint egy kompakt és egy egyenes fénycső. (Az összes CO2-kibocsátás 30 százaléka a háztartásokban keletkezik, valamint az összes energiafelhasználás 40 százaléka is itt történik. Ezért nagyon fontos a kis karbon-lábnyomú, azaz energiatakarékos életmód tudatosítása, elterjesztése és népszerűsítése a lakosság körében. Erre tesz kísérletet a „Kislábnyom" kampány.)

Minimális higanytartalom

A GE budapesti globális technológiai központjában végrehajtott projekt célja az volt, hogy a korszerű lámpakonstrukciók fejlesztésével olyan új fényforrás típusokat hozzanak létre, amelyek jobban megfelelnek a felhasználói követelményeknek, és a kiemelkedő energiahatékonyságot, a minimális környezetszennyezést az elérhető legjobb vizuális hatással ötvözzék. Ennek érdekében a fényforrásokban lejátszódó bonyolult kisülés-fizikai folyamatokat kellett optimalizálni, méghozzá úgy, hogy a higanytartalom is csökkenjen, és a kibocsátott fény is az emberi szem és agy számára legkellemesebb legyen.

Az újonnan kifejlesztett kerámia-fémhalogén kisülőlámpa kevesebb, mint 1 milligramm (vagyis gombostűhegynyi) higanyt tartalmaz, mégis akár 50 százalékos energia-megtakarítást kínál a közvilágításban még ma is elterjedt, régi típusú fényforrásokhoz képest. A műszaki megoldás hamarosan megjelenhet a GE Lighting Budapesten gyártott CMH StreetWiseTM termékcsaládjában. Ezek a jelenleg is kapható lámpák azért is különlegesek, mert a már meglévő lámpatest felhasználásával cserélhetjük a fényforrást, így biztosítva a közvilágítás energiaigényének jelentős költségcsökkentését. Ilyen Magyarországon fejlesztett és gyártott GE CMH StreetWiseTM lámpák teszik biztonságosabbá a közlekedést például az Erzsébet hídon és a budai alsó rakparton. (Osztrák-magyar összefogással képeznek energiahatékonysági tanácsadókat Nyugat-Magyarországon.)

Akiknek köszönhetjük
A projektben a GE budapesti Globális Fényforrás Technológiai Központjának mérnökei mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika (AFT), Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika (MOGI), Szervetlen és Analitikai Kémia, Kolloidika Tanszékei és Nukleáris Technikai Intézete (NTI), a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontja (MTA KKI) illetve Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (MTA MFA) mellett a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a szegedi Nanocolltech Kft. szakembereivel dolgoztak együtt. Az elmúlt három év során 18 szabadalmat nyújtottak be, 6 előadást tartottak nemzetközi konferenciákon, és egy szakmai folyóiratban is publikáltak. A K+F program 292 millió forintos KMOP támogatással valósult meg, azonos összegű vállalati ráfordítással.