Tényleg mindenkinek segít a 0%-os hitel?

2017. március 23. csütörtök - 15:13 / Timár Gigi
  •  
  • Előfizetés

Tulajdonképpen csak az nem kap 0%-os, uniós hitelt, aki jobb is, hogy így jár - hangzott el a Portfolió Uniós források konferenciáján. Az adatok azt mutatják, a konstrukció tényleg azoknak a cégeknek segít, amelyek piaci alapon nem jutottak finanszírozáshoz.

Sok szó esik arról, hogy nő a visszatérítendő források aránya, de még mindig csak a támogatások 7,5%-a ilyen, összesen 694 milliárd forint forrás kerül ki ilyen formában. Hogy 2020 után mi lesz, azt viszont nem tudjuk – mondta el Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője.

Véleménye szerint a 0%-os kamatozású hitelek azon vállalkozások számára jelentenek lehetőséget, amelyeket a bankok piaci alapon nem finanszírozna. Ez a finanszírozási forma olyan vállalkozásokhoz jut el, amelyek korábban nem jutottak finanszírozáshoz, ezt az eddigi adatok is bizonyítják Tóth szerint. (Az egyik legnépszerűbb programot fel is függesztették a források kimerülése miatt, összesen a március 16-tól elindult két új kombinált energetikai hitelprogrammal együtt már 12 hitelprogram segíti a vállalkozásokat.)

  • Az ügyfelek 54%-a az ilyen hitelek esetében 200 millió forint árbevétel alatti mikrovállalkozás volt. Ekkora arányú banki finanszírozás ennek a körnek korábban nem volt, így úgy gondolják, ezt a célt elérte a program.
  • 15%-ban olyan cégek kaptak ilyen hitelt, amelyek nem rendelkeztek 1 éves működési múlttal, ez is fontos hatás, változás más finanszírozási formákhoz képest.
  • Az adataik alapján 80% nem a feldolgozóiparból került ki, a program olyan szegmensekbe jut el, amelyek korábban el voltak hanyagolva, tehát a szakember szerint ebből a szempontból is eredményes a program.
  • Az átlagos hitelösszeg 84 millió forint volt, ami szintén azt mutatja, hogy a kisebb cégek számára jelent komoly lehetőséget a program.

Olyan minimális feltételek vannak, amik valójában minden cég számára elérhetővé teszik ezt a finanszírozást, akik ezeknek nem felelnek meg, azok „talán jobb is, ha nem jutnak forráshoz” fogalmazott Tóth Viktor. Aminek meg kell felelni, azok fedezeti kérdések (értékbecslés, zálogjog értékek, banki döntés), figyelembe kell venni a támogatástartalmat is – ez a 0%-os hitelnek is van. Ezt is vizsgálni kell, a feltételeknek összevontan kell megfelelni.

Minden pályázatot kiírnak egy héten belül
A korábbi – egyébként az unió által sokat kritizált – terv szerint valamennyi, erre a ciklusra elérhető forrás pályázatát kiírják március 31-ig, erősítette meg Lázár János a Portfolió konferenciáján. Véleménye szerint jövedelempótlás helyett versenyképesség növelésre, azon belül innováció fejlesztésre kellene mindezt fordítani – bár az MNB adatai szerint a korábbi ciklusban ez volt éppenséggel a legkevésbé jól hasznosuló terület.

Véleménye szerint jelentős növekedést fogunk tapasztalni idén a kkv hitelezésben – az MNB szerint tavaly 12%-kal bővült a kkv hitelezés –  Tóth elmondása szerint összességében a tavalyi év még stagnált, de negyedévről negyedévre látható volt a növekedés Arra számít, hogy az MFB pontok kannibalizáló hatása mellett is növekedési pályára áll a hazai kkv hitelezés.

A 0%-os hitelkihelyezések nem lesznek benne a bankok mérlegében, mert nem az ő kockázatuk, hanem az európai unióé. Ugyanakkor a gazdaságélénkítés, kkv finanszírozásban elvárt feladatukat betöltik természetesen.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek