Mire figyeljünk, ha változik a cégtulajdonos?

2018. november 28. szerda - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Mire kell figyelnem, ha egy vállalkozás tulajdonosa vagy az ügyvezető személye változik? A tudnivalókról a Reggeli egyperces összeállításunkból tájékozódhat.

Mire kell figyelnem, ha egy vállalkozás tulajdonosa vagy az ügyvezető személye változik? A teendőket az Írisz Office adótervezői állították össze. 

Vannak olyan helyzetek, amikor a társasági szerződésmódosítás következtében bejelentési kötelezettség is keletkezik a NAV felé.

Munkaügyi szempontból ilyen lehet, ha a tulajdonosi és/vagy az ügyvezetői szerkezet módosul, ekkor új jogviszony jöhet létre, vagy megszűnhet egy korábbi.

Hogyan tudom kiszámolni a KATA-keretemet?
2019. január elsejétől 12 millióra nő az alanyi áfamentesség határa a KATA esetén is. Ez az értékhatár azonban csak az egész évben KATA-s gazdálkodókra érvényes – figyelmeztettek az Írísz Office adótervezői.

Abban az esetben, ha a tulajdonos személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében (akár ő a vezető tisztségviselő), akkor az társas vállalkozói jogviszonyt keletkeztet, ami bejelentési kötelezettséget von maga után. Az ilyen jogviszony a létesítő okirat aláírásának a napján jön létre, így a bejelentést is még azon a napon meg kell tenni.

Fontos:

Amennyiben módosítani tervezzük az alapító okiratot, arról a könyvelőt/számfejtőt mindig időben értesítsük, hogy eljussanak hozzá a szükséges adatok, amik a bejelentéshez kellenek, hogy elkerüljük a bejelentési kötelezettség elmulasztásáért kirótt szankciót.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek