Hogyan tudom kiszámolni a KATA-keretemet?

2018. november 27. kedd - 08:11 / piacesprofit.hu
  •    

2019. január elsejétől 12 millióra nő az alanyi áfamentesség határa a KATA esetén is. Ez az értékhatár azonban csak az egész évben KATA-s gazdálkodókra érvényes - figyelmeztettek az Írísz Office adótervezői.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai évi 12 millió forint bevételre tehetnek szert többletadó nélkül. Ez az értékhatár azonban csak az egész évben KATA-s gazdálkodókra érvényes, azokra, akik minden hónapra megfizették a tételes adót. A bevételi keret meghatározása szempontjából független, hogy a bejelentett kisadózó főállású-e vagy sem – hívták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői.

A KATA bevételi limitet havi periódusokban arányosítjuk és nem naptári napokban (ellentétben például az alanyi adómentesség értékhatárával). Ez azt jelenti, hogy egy kisadózó bt. ugyanúgy 2 millió forint bevételre tehet szert a 40 százalékos többletadó megfizetése nélkül akkor is, ha november 13-án és akkor is, ha november 30-án kezdi meg tevékenységét.

Új lehetőség a TAO-ban a csoportos adóalanyiság
Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott legfrissebb adócsomag értelmében 2019. január 1-től bevezetik a csoportos adóalanyiság választásának lehetőségét a társasági adó rendszerébe is.

Ugyanígy arányosítunk a szünetelő vállalkozásoknál is. Ha egy egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét, majd május 31-től július 1-ig dolgozik, és utána ismét szüneteltet, 3 milliós bevételre jogosult, és természetesen a tételes adót is háromszor kell megfizetnie.

Két dolgot nem szabad elfelejteni:

Ha a KATA-s vállalkozás csak 1 napig is végez tevékenységet egy adott hónapban, arra a hónapra meg kell fizetnie a tételes adót.

A bevételi értékhatár a BEFOLYT összegre vonatkozik, nem a kiszámlázott értékre! Az idén kiszámlázott, de jövőre befolyó összeg már a következő évi bevétel „terhére” fog elszámolódni.

A bevételi értékhatárt tehát egyszerűen a következőképpen lehet megállapítani: tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma x 1 millió forint.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Egy mentsvár maradt a cafeteriában
Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók kedvezményesen a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71 százalékkal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20 százalék szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek