Ezzel töltik a sikeres emberek a szabadidejüket

2016. szeptember 25. vasárnap - 07:30 / Timár Gigi
  •    

A sikeres emberek tudják, hogy az, amit a szabadidejükben csinálnak, komoly hatással van a karrierjük alakulására is. Ha igazán nagyot álmodunk, fontos, hogy a munkán kívüli időnkkel is tudatosan bánjunk.

Az emberek nagy része hajlamos rá, hogy amikor végre a kötelezettségei végére ér, lejár a munkaidő, megvan a mosás, akkor ne csinál mást, mint a tévét bambulja, vagy féktelen bulikba veti bele magát – vérmérséklettől függően. Rossz ötlet. Már akkor, ha valódi sikerre vágyunk. Gondoljon bele, mivel töltötte az estéket az elmúlt héten? Vagy mit csinált a múlt hétvégén? És a legutóbb, amikor szabadságon volt? Segíti ez az elképzelt karrier céljait vagy inkább hátráltatja azokat?

A The Muse összeszedett néhány dolgot, amivel igazán sikeres emberek a szabadidejükben is tovább építik maguknak a lépcsőt felfelé.

Edzés

Persze, a legtöbbünk szinte minden héten megfogadja, hogy a jövő héttől tényleg elkezd mozogni. Egyébként ez a legnépszerűbb újévi fogadalom is a felmérések szerint. Valójában viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a rendszeres mozgás tényleg mennyire fontos. A sport növeli az önbizalmat, a kreativitást és az ellenálló képességet és több más dolog mellett hatékonyan csökkenti a stesszt – nem kérdés, hogy mindez a karrier szempontjából is igen hasznos.

Barack és Michelle Obama büszke edzőterem fanatikusok, számos neves vállalkozó rendszeres jógázó, mások minden reggelt úszással kezdenek. Mindegy, milyen mozgásforma, a lényeg, hogy találjuk meg, ami illik hozzánk és valóban kitartóan végezzük.

emberek edzés közben

Kép:Samsung

Inspiráló friss élmények

A nálunk leginkább az Így jártam anyátokkal című sorozatból ismert Neil Patrick Harris korábban legendás bulizó hírében állt, egy idő után viszont rájött, hogy sokkal jobbat tesz magának, ha amikor ráér, színházba jár. Saját bevallása szerint van, hogy két darabot is megnéz egy nap alatt és rengeteget tanul belőlük.

Mások szerint még jobb, ha teljesen kilépünk a saját terepünkről és más élmények után nézünk a szabadidőnkben. Ha valaki séf, menjen múzeumba, az ügyvezető próbáljon ki egy szabadulós játékot – a legváratlanabb helyeken jöhet szembe az inspiráció. Ha korábban ismeretlen helyzetekbe navigáljuk magunkat, az felpörgeti az agy teljesítményét és a kreativitást.

Ismert környezetben pihenni persze nagyon kényelmes, de a nagy innovátorok, menő vállalkozók a legritkább esetben heverésznek tétlenül a kanapén napokig – de órákig sem.

Beszélgetések

Thomas Jefferson egykori amerikai elnök híres volt legendás vacsora partijairól, ahova a lehető legváltozatosabb embereket hívta meg, hogy mély filozófiai kérdésekről beszélgessenek. Felszínes csevegés kizárva! Gondoljon csak bele, mikor beszélgetett utoljára a család, a munka vagy a filmek helyett olyan dolgokról, amelyek elemelik a napi történésekről és megmozgatják az agyát?

Az új emberek megismerése, az új kapcsolatok, a beszélgetések jelentette agytorna elképzelhetetlen új kapukat nyithat meg akár teljesen váratlanul. Ha nem vagyunk jók kapcsolatépítésben, ideje elkezdeni edzeni!

férfi természetben

Kép: Pixabay

Természetjárás

Hallotta már valaha azt a kifejezést, hogy „természethiány okozta zavar (nature deficit disorder)”? Ideje megismerkedni vele. Richard Louv pszichológus alkotta meg a könyvében, aki szerint a természettől elzárt, beltéri életmódunk számos egészségügyi és viselkedési problémához vezet.

Így indul egy sikeres vállalkozó napja
Hiába a legjobb eszű szakember, nem megfelelő időgazdálkodással hamar a feje föl tornyosulnak a teendők, a végeláthatatlan feladatok pedig csak elkedvetlenítik az embert, ahelyett, hogy lendületet adnának neki. Adunk néhány tippet, hogy teheti hatékonyabbá a reggeleit.

A sikeres emberek tudják, hogy szükségük van a természetre a feltöltődéshez. Egyes tanulmányok szerint fák között mérhetően nő a kreativitás, mások pedig azt bizonyították, hogy a természet közelsége milyen hatásosan csökkenti a stresszt.

Hálózat nélkül

Egyre több igazán sikeres és fontos ember iktat be az életébe olyan napokat vagy hétvégéket, amikor megválnak az okoseszközeiktől. Nincs telefon, nincs wifi, email, Facebook. Ez a totális kikapcsolódás megújítja a testet és a lelket is.

Igenis meg lehet csinálni! Még Oprah Winfrey, aki a többségünknél jóval elfoglaltabb, is képes technológia mentes napokat tartani, és egy-egy vasárnapot egy jó könyv társaságában tölteni.

egy ember befúrja magát a párnájába

Kép:Pixabay

Esti rutin

A reggeli rutin fontosságát egyre többen felismerik – ez segít abban, hogy kevesebb stresszel, jobban indítsuk a napot. (Ld. keretes írásunkat.) A sikeres emberek viszont tudják, hogy az este is nagyon fontos, ezért sokuknak megvan az a rutin, amivel lekerekítik a napokat.

Benjamin Franklin egykori amerikai elnök állítólag minden nap, lefekvés előtt végiggondolta, mi jót, hasznosat csinált aznap. Ingmar Bergman mindig olvasott egy kicsit elalvás előtt, hogy lenyugtassa a gondolatait. Sheryl Sandberg a Facebook ügyvezetője arra ügyel nagyon, hogy mindig kikapcsolja lefekvés előtt a telefonját, mert véleménye szerint rosszat tesz, ha arra ébred, hogy valaki keresi, Ariana Huffington, a Huffington Post alapítója, neves üzletasszony pedig abban hisz, hogy a kreativitáshoz, jó döntésekhez, jó vezetéshez egyetlen dolog az alap: az elegendő alvás. Hagyjunk időt a pihenésre is, ha Huffington szerint hasznos időtöltés, nekünk sem kell szégyenkeznünk miatta!

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek