Visszaesett a magyar autóipar, de az össztermelés így is nőtt

2018. április 09. hétfő - 09:00 / piacesprofit.hu
  •    

Februárban a magyar ipari termelés 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az élelmiszeriparban nőtt, az elektronikai iparban, a járműiparban és a gyógyszergyártásban viszont csökkent a termelés.

Januárban 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés a nyers adat szerint, munkanappal kiigazítva 6,7 százalékos volt az emelkedés. A termelés az év első két hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. (A munkanapok száma idén februárban megegyezett a tavalyival.)

Gazdasági kilátások: ez vár az új kormányra
A magyar GDP 2014-ben, a beruházás és a fogyasztás 2017-ben haladta meg a pénzügyi világválság előtti szintet. Az ipar 2015-ben, a kiskereskedelem 2016-ban, az építőipar 2017-ben érte el ezt, a pénzügyi szektor azonban még most is nagyon messze van tőle.

A három legjelentősebb feldolgozóipari terület közül az élelmiszeripar termelése februárban is átlagot meghaladóan nőtt a januári kiugró 9,8 százalékos emelkedés után. Az elektronikai iparban átlag körüli volt a növekedés, a járműgyártás termelése csak kismértékben nőtt az egy évvel korábbihoz képest – mondta az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője.

Hozzátette, jelentősen bővült a közepes súlyú ágazatok közül a fémalapanyag és fémfeldolgozás, a vegyi anyag, a műanyag és nem fém ásványi termékek kibocsátása. A gép és a gépi berendezések gyártása visszaesett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az előző hónaphoz viszonyítva csökkent a termelés az elektronikai iparban, a járműiparban és a gyógyszergyártásban. A februári ipari termelés részletes adatát április 12-én, a márciusi első becslését május 8-án teszi közzé a KSH.