Durva megszorítás lesz az ára az uniós felmentésnek

2013. február 22. péntek - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Jó hír: Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van az Európai Bizottság friss országjelentése szerint. Az EB megemelte azonban az idei és jövő évi költségvetési hiánnyal kapcsolatos prognózisát, amely miatt ahhoz, hogy lekerüljünk az uniós szégyenpadról, elemzők szerint újabb megszorító csomagra lehet szükség. Fokozott érdeklődés előzte meg ezt, mint ahogyan a jegybank ma nyilvánosságra hozott államháztartásról szóló elemzését is.

Az Európai Bizottság szerint gyakorlatilag stagnálni fog idén a magyar gazdaság (0,1 százalékkal csökken), miután a kivitel és belső fogyasztás kedvező fordulatait ellensúlyozza a beruházások 1,5 százalékos és a háztartások fogyasztásának 0,5 százalékos visszaesése – áll a friss jelentésben.

 

2014-ben javulhatnak a növekedési kilátások, miután a kivitel bővülése és a belső fogyasztás mellett a háztartások fogyasztása is enyhén bővülhet. A nem-kormányzati beruházások azonban 2015-ben is várhatóan csökkenni fognak – írja elemzésében a brüsszeli testület.

Mennyi lesz a hiány?

Újabb akcóterveket ígért Orbán
A gazdasági élet szereplői számára nem sok konkrétumot tartalmazott Orbán Viktor 15. alkalommal megtartott évértékelő beszéde. A kormányfő által felvázoltak szerint a magyar vállalkozások az év közepén a munkahelyvédelmi akcióterv folyatását jelentő újabb intézkedésekre számíthatnak. Az EU következő, 2014-ben induló költségvetési periódusában pedig az Orbán-kabinet az uniós források 60 százalékát közvetlenül a gazdaságba irányítaná. Ha valóra válik a miniszterelnök víziója, miszerint az exportáló hazai kisvállalkozások száma 10 ezerre nő – az ezt szolgáló intézkedésekről nem esett szó –, az valóban fellendülést jelentene a kkv-szektornak, bár ez már egy hosszabb távra tekintő vízió részeként hangzott el.

Az Európai Bizottság szerint az államháztartási hiány 2013. évi megugrása elsősorban egyes szektor- és egyszeri különadók kivezetésével (1 százalékpontnyi egyenlegromlás), az adóbevételeket csökkentő gazdaságösztönző intézkedésekkel (-0,5 százalékpont), illetve a magasabb jövedelműek személyi jövedelemadóját csökkentő (-0,25 százalékpont) intézkedésekkel magyarázható.

A magyar kormány elkötelezett a 3 százalék alatti GDP-arányos hiány teljesítése mellett, és az Európai Bizottság várja: a konvergenciaprogramban jelezze, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a kijelölt szint alatt tartani a hiányt – mondta az Európai Bizottság alelnöke pénteken egy brüsszeli sajtótájékoztatón. Olli Rehn az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta: ezeknek az intézkedéseknek elsősorban strukturális jellegűeknek kell lenniük.

Magyarország államháztartási hiánya 2012-ben 3 százalék alatt volt, de 2013-ban és 2014-ben meghaladja majd ezt a szintet. Az Európai Bizottság pénteken közzétett téli előrejelzése szerint a magyar államháztartási hiány a tavalyi 2,4 százalékról 2013-ra és 2014-ben is a GDP 3,4 százalékára nő. Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van – mondta kérdésre válaszolva Olli Rehn.

Kormány: három százalék alatt lesz a hiány!
A magyar kormány tartja magát a korábban elfogadott, három százalék alatti hiánycélhoz – jelentette ki Varga Mihály tárca nélküli miniszter pénteken. „Lassan hagyomány lesz, hogy minden évnek úgy futunk neki, hogy az Európai Bizottság vitatja az adott év kormányzati prognózisát. A vita azonban 2011-ben és 2012-ben is úgy dőlt el, hogy a magyar kormány álláspontja igazolódott” – emlékeztetett.
Varga szerint ugyanez a helyzet most is, az Európai Bizottság vitatja az idei 2,7 százalékos előrejelzést, a magyar kabinet azonban tartja magát ehhez – mondta a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint ez három szempontból is alátámasztható. „Egyrészt még csak február van, érdemes legalább négy-öt hónapot várni ahhoz, hogy biztosabb megállapításokat lehessen tenni az idei év várható gazdasági forgatókönyvéről” – hívta fel a figyelmet.
Varga szerint az Európai Bizottság által vitatott költségvetési tételek ügyében időközben már kormányzati lépések születtek. „Így az elektronikus útdíj bevezetéséről és a pénztárgépek online összekapcsolásáról is megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely ezeknek a munkálatoknak a felgyorsításáról szól” – idézte fel Varga Mihály, aki szerint mindkettőt “megnyugtatóan rendezik” az első félévben.
Harmadrészt idén jelentős, 400 milliárd forintos tartalék áll rendelkezésre a büdzsében az előre nem látható gazdasági folyamatok, a felmerülő problémák kezelésére. Amikor a bruttó hazai termék 1,3-1,4 százaléka áll tartalékként rendelkezésre egy költségvetésben, az mindenképpen elegendő kell, hogy legyen arra, hogy egy 0,3-0,4 százalékpontos eltérést korrigálni tudjunk majd” – mondta.

300 milliárdos kiigazítás jöhet

Az Erste elemzője szerint 300 milliárd forintos, az ING szakértője szerint pedig 200 milliárd forint körüli kiigazító csomagra lehet szükség Magyarországon az Európai Bizottság friss előrejelzése alapján. Mindkét piaci szakértő úgy vélekedett, hogy ha a bizottság is “rábólint” az áprilisi konvergenciaprogramban elküldendő csomagra, akkor Magyarország nyáron kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint a bizottság államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzése meglehetősen szigorú, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi hiányt 2,4 százalékon látja. Az Erste előrejelzése szerint 3 százalék lesz a hiány 2013-ban – fűzte hozzá, ugyanakkor véleménye szerint reális a bizottság 0,1 százalékos idei GDP-csökkenési előrejelzése. „Előrejelzésünk szerint a GDP-arányos államadósság kissé nőhet idén, hosszabb távon ugyanakkor csökkenő pályára áll, vagyis itt egyetértenek a bizottsági prognózissal” – mondta Árokszállási.

A hiányra vonatkozó szigorú bizottsági vélemény miatt a kormánynak az áprilisban benyújtandó konvergencia-programban egy érdemi, az előzőleg vártnál nagyobb kiigazító csomaggal kell előállnia. Ennek nagysága 200 és 300 milliárd forint között lehet Árokszállási Zoltán szerint, de inkább közelebb a 300 milliárdhoz. Ha a csomagban foglalt lépéseket a bizottság elégségesnek találja, akkor Magyarországnak a mostani szigorú előrejelzés ellenére is ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól – vélekedett. Árokszállási Zoltán a kiigazítással kapcsolatban hozzátette: az intézkedések várhatóan nem közvetlenül a háztartási szektort, hanem a vállalatokat érintik majd.

MNB: az idén 3 százalék alatt lesz a hiány
Az MNB 2013-ra az uniós elszámolás szerinti 3 százalék alatti GDP arányos államháztartási hiányt vár – mondta Antal Judit, az MNB pénzügyi elemzések területének helyettes vezetője az EU-prognózis kapcsán. A jegybanki szakember “Az elemzés az államháztartásról” című MNB-tanulmányt bemutató tájékoztatón kérdésre válaszolva jelezte álláspontját.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint ugyanakkor – mivel a növekedési előrejelzését is lefelé módosította a bizottság – nem meglepő, hogy a 2013-ra és jövőre is 3,4 százalékos hiányt vár Magyarországon a brüsszeli testület. „Vannak a költségvetésben olyan “puha” tételek – például az e-útdíj vagy a pénztárgépek adóhatósági bekötéséből származó bevételek –, amelyeket valószínűleg bizonytalanság övez a bizottság szerint” – vélte Németh, aki szerint ha a kormány által az áprilisi konvergencia-programban leírt lépéseket elegendőnek tartja a bizottság, és nem lesznek Magyarországra nézve kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, akkor 2013 nyarán kikerülhet Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól. A várt kiigazító csomag nagysága Németh Dávid szerint 150-200 milliárd forint lehet.

Távlatában csökkenhet az államadósság

A magyar gazdaság helyzetéről, jövőbeli kilátásairól sokat eláruló másik jelentés is napvilágot látott ma: a Magyar Nemzeti Bank elemzése az államháztartásról. A tanulmányt a közvélemény fokozott érdeklődéssel várta, miután tegnap Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter erősen bírálta a jegybankot az anyag miatt. Magyarázat a jelentés tartalma alapján egyelőre nincs a tárcavezető megállapításaira, miután a jelentés messze nem olyan borúlátó, mint azt Matolcsy György nyilatkozata alapján várni lehetett volna.

Az elemzés szerint a 2013-14-ben várható csökkenés után a GDP-arányos államadósság emelkedni fog, mert az elsődleges egyenleg is kedvezőtlenül alakul. Az emelkedés azonban 2015-2017-ben átmeneti lesz, majd 2018-tól kezdődően gyorsuló ütemben csökkenhet a jegybank friss prognózisa szerint a GDP-arányos államadósság. Az MNB 2027-re 66 százalékos adósságrátát feltételez 13 százalékponttal alacsonyabbat a tavaly év végi 79 százalékosnál.

Az államadósság-ráta időszakos romlásénak okaként a jegybanki elemzés a nyugdíjkiadások számottevő emelkedését és a gazdasági növekedési pálya romlását emelte ki. Szerepe van ebben továbbá a a pedagógus életpálya modell kiadási többletének, illetve az EU források csökkenésének. Az, hogy hosszabb távon az adósság a fenntartható pálya felé halad a megvalósult nyugdíjreform lépésekkel, illetve a javuló kamatkilátásokat magyarázta.

Mély gödörben a magyar gazdaság
A vártnál is gyengébben teljesített a magyar gazdaság az elmúlt időszakban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel közölt adatsorai szerint: a GDP a IV. negyedévben 2,7 százalékkal zsugorodott, az ipari termelés decemberben 7,6 százalékkal szakadt. Az infláció ugyanakkor jócskán, éves összevetésben 3,7 százalékra lassult. A magyar bruttó hazai termék (GDP) 2012 negyedik negyedévében éves összevetésben 2,7, az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal csökkent a korlátozott adatbázisra épülő előzetes adatok szerint. A gazdaság teljesítménye a tavalyi esztendő egészében 1,7 százalékkal volt kisebb, mint 2011-ben.