államháztartási hiány cikkek


Az ígérgetések ellenére nagy lesz az államháztartási hiány, a forint gyengülni fog

Az ígérgetések ellenére nagy lesz az államháztartási hiány, a forint gyengülni fog 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése 2024-re.
Amerika képtelen stabilizálni az államadósság-pályát

Amerika képtelen stabilizálni az államadósság-pályát 

Megerősítette az Egyesült Államok "AA plusz" besorolását a Fitch Ratings.
A magyar GDP arányos államháztartási hiány duplája az euróövezet átlagának

A magyar GDP arányos államháztartási hiány duplája az euróövezet átlagának 

Az euróövezetben stagnált, az EU-ban nőtt a GDP-hez mért államháztartási hiány és mérséklődött az államadósság a második negyedévben.
Megszorítások jöhetnek Romániában is

Megszorítások jöhetnek Romániában is 

Román pénzügyminiszter: az EB felfüggesztheti Románia hozzáférését az uniós forrásokhoz.
Államháztartási hiány: a kormány szerint minden rendben

Államháztartási hiány: a kormány szerint minden rendben  

Az idei év gazdasági folyamataira rányomja a bélyegét az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság.
Csökkenő államháztartási hiányok az Európai Unióban

Csökkenő államháztartási hiányok az Európai Unióban 

Csökkent a GDP-hez mért államháztartási hiány és államadósság a második negyedévben az EU-ban.
90 százalék fölött az államháztartás féléves hiánya

90 százalék fölött az államháztartás féléves hiánya 

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 2892,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az első fél évet - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).
Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya több mint két és félszerese a tavalyinak

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya több mint két és félszerese a tavalyinak 

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban, ezzel a négyhavi deficit 2635,6 milliárd forintra nőtt, ami a 3152,7 milliárd forintos éves előirányzat 83,6 százaléka - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatójából.
Az államháztartás megduplázta a tavalyi hiányt

Az államháztartás megduplázta a tavalyi hiányt 

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének első negyedévi hiánya 2309,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 1144,1 milliárd forinttal szemben. A bevételek az előző év azonos időszakához képest 1248,7 milliárd forinttal, 21,5 százalékkal nőttek, a kiadások 2414,0 milliárd forinttal, 34,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes adataiból.
Ilyet még biztos nem láttál – gigahiány Magyarországon

Ilyet még biztos nem láttál – gigahiány Magyarországon 

Az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt november végén; ezen belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,0 milliárd forintos többletet értek el - közölte részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

7 hónap alatt 1804 milliárd forint hiány jött össze 

Egészen pontosan az első hét hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1803,7 milliárd forintot ért el - közölte a Pénzügyminisztérium.

Így alakult a magyar államháztartási hiány 

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 37,2 milliárd forintos havi többlettel.

Mit mutat a költségvetés a járvány elleni védekezés után? 

Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.

Több mint másfélszeresére nőtt az államháztartási hiány tavaly óta 

Az államháztartás központi alrendszere az első nyolc hónapban 1646,2 milliárd forint hiánnyal zárt szemben az egy évvel korábbi 979,9 milliárd forinttal - tájékoztatta az MTI-t az előzetes adatokról a Pénzügyminisztérium pénteken. 

Az éves cél 104 százalékán az államháztartási hiány 

A hiány már az első fél évben meghaladta az egész évre tervezett összeget, 1420,5 forint az államháztartás hiánya az első félévben.

Megugrott az EU-támogatások hazai megelőlegezése 

Magyarországon az első negyedévi, vártnál gyorsabb növekedést áprilisban némi fékeződés, majd májusban élénkülés követte. Az év egészében a tavalyi 2%-ról 3,5% körülire gyorsul a növekedés, mindenekelőtt a tavalyi visszaesésből emelkedésre váltó beruházások következtében. Idén a külső és belső egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul, de e folyamatok rövidtávon elfogadhatóak - olvasható a GKI gazdaságkutató Zrt. közleményében.

Közmunkára és rendőrbérre kell a netadóból 

A következő kormányülésen fogják megvitatni a netadót – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015-ös büdzsé benyújtásakor. A jövő évi költségvetés bőkezűen bánik a fegyveres erőkkel és a pedagógusokkal és több jut közmunkára is.

Költségvetés: minden téren növekedés 

A jövő évi költségvetésben nincs olyan terület, amely kisebb összegből gazdálkodhatna jövőre, mint az idén, az esetleg kieső bevételeket pedig jelentős tartalék fedezheti - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az Országházban tartott sajtótájékoztatón, a javaslat benyújtása után.

Durva megszorítás lesz az ára az uniós felmentésnek 

Jó hír: Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van az Európai Bizottság friss országjelentése szerint. Az EB megemelte azonban az idei és jövő évi költségvetési hiánnyal kapcsolatos prognózisát, amely miatt ahhoz, hogy lekerüljünk az uniós szégyenpadról, elemzők szerint újabb megszorító csomagra lehet szükség. Fokozott érdeklődés előzte meg ezt, mint ahogyan a jegybank ma nyilvánosságra hozott államháztartásról szóló elemzését is.

ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél, ugyanakkor 168 milliárd forinttal csökken a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege.

Épp egy pici hiányzik - IMF-hitellel tartható a büdzsé 

A múlt héten benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. A Policy Agenda által készített elemzés szerint már az ebben szereplő hiánycélt is csak akkor lehet tartani, ha rendelkezik az ország pénzügyi védőhálóval, és nincsen újabb krízis Európában, míg a gazdasági növekedés feltételeit ez a költségvetés továbbra sem biztosítja.

Dől a pénz az államhoz 

A korábbi hónapok jelentős hiánya után áprilisban az államháztartás központi alrendszerének többlete 289,3 milliárd forint volt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részletes adatai alapján. Az első négy havi hiány 228,2 milliárd forint, amely az éves cél 39,6 százaléka.

Csökkent az államadósság - Szabadul hiteleitől a lakosság 

A pénzügyi számlák előzetes adatai alapján az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2012 első negyedévével záruló egy évben a GDP -4,4 százaléka, az esztendő első negyedévében -1,9 százaléka volt. A GDP arányos államadósság az időszak végén 78,9 százalékon állt.

Brüsszel: Budapest teljesíti a hiánycélt 

Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott előrejelzése szerint idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya Magyarországon. A jó hír erősítheti a forintot, a piac Varga Mihály kinevezését is kedvezően fogadta.

Még nem látszik a fordulat 

Az IMF-fel folytatandó tárgyalások megkezdése elöl elhárulni látszó akadályok hírére a múlt héten jelentősen erősödött a forint. A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 végrehajtása elegendő lehet a túlzottdeficit-eljárás jövő évi megszüntetéséhez, s már idén júniusban lecsenghet a kohéziós forrásokhoz való hozzáférés felfüggesztésének veszélye. A kormány politikájában és gazdaságpolitikájában azonban még nem látszik az a fordulat, amely szükséges lenne a gyors IMF-megállapodáshoz, sőt még a tárgyalások előfeltételeinek teljesítése sem vehető biztosra. Eközben az első hónapok adatai gazdasági visszaesésre utalnak.

Zsebből fizetik az adóellenőröket 

Újabb távol-keleti árucikkekre specializálódott budapesti üzletközpontban razziáztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. A behajtott pénz és a lefoglalt áru értéke összesen 13 és félmillió forint. A Közép-magyarországi Régió adóellenőreinek, pénzügyőreinek és végrehajtóinak akciójában egy komplett üzletet is zár alá vettek.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo