Költségvetés: minden téren növekedés

A jövő évi költségvetésben nincs olyan terület, amely kisebb összegből gazdálkodhatna jövőre, mint az idén, az esetleg kieső bevételeket pedig jelentős tartalék fedezheti - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az Országházban tartott sajtótájékoztatón, a javaslat benyújtása után.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A kormány nevében Varga Mihály hétfőn benyújtotta a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az előterjesztést papíralapon és pendrive-on Kövér László házelnöknek adta át a szaktárca vezetője az Országházban tartott sajtótájékoztatón. Eszerint a kormány 2 százalékos növekedéssel, 2,9 százalékos hiánnyal és 2,4%-os inflációval számol jövőre. Varga Mihály hangsúlyozta a 100 milliárd forintos Országvédelmi Alap mellett egy 120 milliárd forintos további biztonsági tartalék szolgálja a rendkívüli kiadások fedezetét.

A jövő évi költségvetés 15 958,373 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 883,127 milliárd forint kiadási főösszeggel és 924,753 milliárd forint hiánnyal számol, 30 629,1 milliárd forintos GDP mellett - derül ki az Országgyűlés elé hétfőn benyújtott dokumentumból.

Az államadósság a GDP 76,9 százalékára csökken jövő év végére az idén év végén várható 77,4 százalékról. A 2014. december 31-ére tervezett adósságot 296,90 forint/euró, 240,6 forint/svájci frank és 225,0 forint/amerikai dollár árfolyam mellett számolta a kormány.

A rezsicsökkentés költségvetése

A 2014-es év hasonlít majd az idei évhez, de jobb lesz annál, mondta Varga, aki szerint ha egy szóval kell jellemezni a jövő évi költségvetést, akkor ez a rezsicsökkentés költségvetése. Lesz kiterjesztett családi adókedvezmény. Fontos intézkedés a gyermeket vállaló hallgatók diákhitel-tartozásainak elengedése, ehhez 4 milliárd forinttal járulnak hozzá, és megvalósul a gyed extra is.

A büdzsé a közfoglalkoztatásban résztvevők kedvezményét is tartalmazza, erre a célra 30 milliárd forintot irányoz elő a kormány. 2013 november elsejétől megemelt támogatást biztosítanak arra, hogy a téli hónapokban is segítsék az elhelyezkedést.

A nyugdíjasok mindenképpen az előnyeit fogják élvezni a 2014-es költségvetésnek, mondta Varga, az inflációnak megfelelő mértékben, 2,4 százalékkal emelik majd a nyugdíjat jövőre is. A Munkahelyvédelmi Akcióterv intézkedései továbbra is életben maradnak. Pedagógusok béremelése 132 milliárd forintnyi kiadást jelent. Az adóváltozásokról később döntenek majd, de a költségvetésben van tér a húsáfa csökkentésére is, mondta a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Áfacsökkentés: a lehetőség megvan

A jövő évi költségvetés megteremti a lehetőséget a hús általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére, ugyanakkor ennek részleteiről még nem született kormánydöntés - mondta a nemzetgazdasági miniszter egy kérdésre válaszolva. Varga Mihály kifejtette: az adótörvények módosítását két héten belül nyújtják be az Országgyűlésnek, jelenleg az utolsó simításokat végzik rajta. Elmondta: a hús áfájának csökkentésére megvan az elvi lehetőség a költségvetésben, de még nincs döntés arról, hogy milyen keretben és mekkora csökkentés legyen.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo