Költségvetés: minden téren növekedés

A jövő évi költségvetésben nincs olyan terület, amely kisebb összegből gazdálkodhatna jövőre, mint az idén, az esetleg kieső bevételeket pedig jelentős tartalék fedezheti - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az Országházban tartott sajtótájékoztatón, a javaslat benyújtása után.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A kormány nevében Varga Mihály hétfőn benyújtotta a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az előterjesztést papíralapon és pendrive-on Kövér László házelnöknek adta át a szaktárca vezetője az Országházban tartott sajtótájékoztatón. Eszerint a kormány 2 százalékos növekedéssel, 2,9 százalékos hiánnyal és 2,4%-os inflációval számol jövőre. Varga Mihály hangsúlyozta a 100 milliárd forintos Országvédelmi Alap mellett egy 120 milliárd forintos további biztonsági tartalék szolgálja a rendkívüli kiadások fedezetét.

A jövő évi költségvetés 15 958,373 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 883,127 milliárd forint kiadási főösszeggel és 924,753 milliárd forint hiánnyal számol, 30 629,1 milliárd forintos GDP mellett - derül ki az Országgyűlés elé hétfőn benyújtott dokumentumból.

Az államadósság a GDP 76,9 százalékára csökken jövő év végére az idén év végén várható 77,4 százalékról. A 2014. december 31-ére tervezett adósságot 296,90 forint/euró, 240,6 forint/svájci frank és 225,0 forint/amerikai dollár árfolyam mellett számolta a kormány.

A rezsicsökkentés költségvetése

A 2014-es év hasonlít majd az idei évhez, de jobb lesz annál, mondta Varga, aki szerint ha egy szóval kell jellemezni a jövő évi költségvetést, akkor ez a rezsicsökkentés költségvetése. Lesz kiterjesztett családi adókedvezmény. Fontos intézkedés a gyermeket vállaló hallgatók diákhitel-tartozásainak elengedése, ehhez 4 milliárd forinttal járulnak hozzá, és megvalósul a gyed extra is.

A büdzsé a közfoglalkoztatásban résztvevők kedvezményét is tartalmazza, erre a célra 30 milliárd forintot irányoz elő a kormány. 2013 november elsejétől megemelt támogatást biztosítanak arra, hogy a téli hónapokban is segítsék az elhelyezkedést.

A nyugdíjasok mindenképpen az előnyeit fogják élvezni a 2014-es költségvetésnek, mondta Varga, az inflációnak megfelelő mértékben, 2,4 százalékkal emelik majd a nyugdíjat jövőre is. A Munkahelyvédelmi Akcióterv intézkedései továbbra is életben maradnak. Pedagógusok béremelése 132 milliárd forintnyi kiadást jelent. Az adóváltozásokról később döntenek majd, de a költségvetésben van tér a húsáfa csökkentésére is, mondta a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Áfacsökkentés: a lehetőség megvan

A jövő évi költségvetés megteremti a lehetőséget a hús általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére, ugyanakkor ennek részleteiről még nem született kormánydöntés - mondta a nemzetgazdasági miniszter egy kérdésre válaszolva. Varga Mihály kifejtette: az adótörvények módosítását két héten belül nyújtják be az Országgyűlésnek, jelenleg az utolsó simításokat végzik rajta. Elmondta: a hús áfájának csökkentésére megvan az elvi lehetőség a költségvetésben, de még nincs döntés arról, hogy milyen keretben és mekkora csökkentés legyen.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo