Nagyon egyetértett Merkel és Barroso

2012. június 05. kedd - 15:50 / PP/MTI
  •    

Az európai válságkezelés lényeges pontjaiban egyetért egymással Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke - mondta kedden Brüsszelben az Európai Bizottság elnökének szóvivője. Barroso az előző napon Berlinben járt, és megbeszélést folytatott a német kancellárral. találkozón "nagyon erős egyetértés" alakult ki például a bankunió kérdésében.

 

Nem jut pénzhez Európa?
Bár az előző napokhoz képest enyhült a nemzetközi tőkepiacokon a hangulat a két politikus találkozója utáni nyilatkozatoknak mérsékelt hatása volt: a görög és spanyol aggodalmak vannak továbbra is a középpontban. Ezt erősítette délelőtt a spanyol pénzügyminiszter nyilatkozata, amelyben Cristobal Montoro úgy fogalmazott, hogy a magas hozamfelárak arra utalnak, hogy Spanyolországa előtt gyakorlatilag bezáródtak a pénzpiacok kapui.

A két politikus azonos véleményen van abban – mondta a szóvivő -, hogy "fel kell vázolni Európa jövőjének politikai távlatait". Ez egyebek közt azt tartalmazná, hogy a pénzügyi uniót ki kell egészíteni az eddiginél mélyebb gazdasági unióval, egyebek közt olyan bankunióval, amely az európai bankrendszer szempontjából meghatározó jelentőségű bankok felett erőteljesebb felügyeletet valósítana meg, valamint komolyabb eszközöket mozgósítana a befektetések biztonságának szavatolására.

Brüsszeli értékelés szerint abban is közös nézetet vall az Európai Bizottság és a német kormány, hogy a tartós növekedési stratégiának és az államháztartási konszolidációnak egymás mellett, egyszerre kell érvényesülnie. Folytatni kell a pénzügyek rendbetételét célzó erőfeszítéseket, hogy tartóssá tegyék a növekedést és a stabilitást, miközben a szerkezeti reformok révén növelni kell az európai gazdaság versenyképességét. A növekedést "célzott beruházásokkal" kell ösztönözni – tette hozzá a szóvivő, a Brüsszel és Berlin közötti egyetértés tartalmát vázolva.

Az EU június végén tart csúcstalálkozót, amelyen áttekintik az európai növekedési stratégia érdekében szükségesnek tartott intézkedéseket, valamint megvitatják az addigra a rendkívüli választásokon már túljutott Görögország helyzetét.

A dráma elkerülhetetlen?
Elkerülhetetlennek látszik elemzők szerint, hogy Görögországgal meginduljon az eurózóna szétesése. Jeremy Siegel szerint az egyetlen megoldás az euró (és a forint) leértékelése, a közgazdász szerint azonban ezután Magyarország vonzó és kiugróan versenyképes befektetési célpont lehet. Paul Krugman arra figyelmeztetett a BBC műsorában, hogy Athén örök időkre adósságcsapdában maradhat.