fellegi

eu/imf megállapodás, fellegi, imf, imf hitel, imf tárgyalás, orbán

IMF vs. Magyarország: Ha harc, hát legyen harc!

Sebők Orsolya

Június 1-től Varga Mihály, tárca nélküli miniszter vezeti az IMF tárgyalásokat. A piac&profit összegyűjtötte, hogy mi történt az elmúlt két évben az Orbán-kormány és a Nemzetközi Valutaalap között. A kronológia tükrében kérdés, hogy ezúttal sikerül-e tető alá hozni a megállapodást, amelyet 2012 őszére ígérnek. A kormány a piaci várakozásoknak megfelelő, 3 éves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodás megkötésére törekszik. Íme a második felvonás: ez történt 2011-ben.

Tovább olvasom »
eu/imf megállapodás, fellegi, imf, imf hitel, imf tárgyalás, orbán, varga mihály

IMF vs. Magyarország: Jön a finálé?

Sebők Orsolya

Június 1-től Varga Mihály, tárca nélküli miniszter vezeti az IMF tárgyalásokat. A piac&profit összegyűjtötte, hogy mi történt az elmúlt két évben az Orbán-kormány és a Nemzetközi Valutaalap között. A kronológia tükrében kérdés, hogy ezúttal sikerül-e tető alá hozni a megállapodást, amelyet 2012 őszére ígérnek. A kormány a piaci várakozásoknak megfelelő, 3 éves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodás megkötésére törekszik. Íme a harmadik felvonás: ez történt 2012-ben.

Tovább olvasom »
eu/imf megállapodás, fellegi, imf hitel, imf tárgyalás, varga mihály

Varga mihamarabb elkezdené

MTI

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat június 1-jétől vezető Varga Mihály azon dolgozik majd, hogy mihamarabb meginduljanak a hivatalos megbeszélések Magyarország és a nemzetközi szervezetek között.

Tovább olvasom »
eu/imf megállapodás, fellegi, imf hitel, imf tárgyalás, orbán

Elhárult az akadály, de lesznek még nehézségek

Kolossa Katalin

Ha nehezen és fenntartásokkal is, de szerdán zöld utat adott az Európai Bizottság a Magyarország és az IMF közötti hitelmegállapodásról szóló tárgyalások megkezdésének. Egyelőre nem tudni, mikor kezdődnek és meddig tartanak az előkészítő egyeztetések, majd a tárgyalások, mindenesetre utóbbi valószínűleg csak akkor kezdődhet meg, ha a magyar parlament elfogadja az unió által elvárt törtvénymódosításokat. A jegybanktörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás lezárásának is ez a feltétele.

Tovább olvasom »
eu, európai bizottság, fellegi, imf hitel

Csak ha teljesítettünk, akkor tárgyalhatunk

PP/MTI

Az EU-IMF-támogatásról szóló tárgyalás megkezdéséhez szükséges intézkedésekről tárgyalt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter pénteken Brüsszelben Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével. Azt még nem tudni, mikor kezdődhetnek meg a formális tárgyalások, miután Magyarországnak előbb teljesítenie kell a folyamat elindításához szükséges előfeltételeket, amelyek közé – a jegybank teljes függetlenségét, valamint a bíróságok megbízható működését biztosító módosításokon kívül – bekerülhet az egykulcsos adó kérdése is.

Tovább olvasom »
fellegi, imf, imf hitel, imf tárgyalás, lagarde

Orbán érveket, az IMF konkrét lépéseket vár

PP/MTI

Magyarország várja az EU érveit a vitatott törvényekkel kapcsolatban, és ha ezek meggyőzőek, a kormány kész megfontolni a jogszabályok módosítását – mondta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök. Christine Lagarde IMF-főigazgató a Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel folytatott megbeszélést követő nyilatkozatában leszögezte: „az IMF, mielőtt eldönti, mikor kezdi el a tárgyalásokat egy készenléti megállapodásról, és hogy elkezdi-e őket, szükségesnek tartja, hogy olyan konkrét lépéseket lásson, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából”. Londoni elemzői vélemények megoszlanak arról, hogy az első vagy a második negyedévben születhet meg a megállapodás.

Tovább olvasom »
eu, európai bizottság, fellegi, imf, jegybanktörvény

„Az Orbán-kormány számára nagy a tét”

PP/MTI

Magyarország „az utóbbi időben hozott néhány olyan döntést, amelyekről úgy tűnik, nem felelnek meg teljesen az európai jognak” – mondta a BBC-nek  adott interjújában Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke, aki szerint a jegybanktörvény módosítása az egyik előfeltétele az EU részéről a Magyarországgal kötendő megállapodásnak. A Dow Jones amerikai hírügynökség is külön kiemelte a vitatémák közül az új törvényt, mivel az a hírügynökség szerint „a kormány számára bizonyos politikai hatalmat biztosít” a Magyar Nemzeti Bankban. Az Európai Bizottság szerdai ülése után ismertetett közleményből kiderül, hogy továbbra sem zárult le az az elemzés, amelynek keretében a nemrégiben elfogadott magyar törvényeket vetik össze az Európai Unió jogi előírásaival.

Tovább olvasom »
fellegi, imf, járai

Járai lemondott, Fellegi tárgyal

PP/MTI

Lemondott tisztségéről Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke, de Orbán Viktor miniszterelnök kérésére továbbra is elmondja véleményét a gazdaságpolitika alakulásáról, ha arra a kormány kéri. Közben Fellegi Tamás megkezdte a tárgyalásokat az IMF-el.

Tovább olvasom »
fellegi, imf, orbán

Tárgyalások lesznek, de Orbán szerint nem húsbavágóak

PP/MTI

Fellegi Tamás, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter január első felében informális egyeztetéseket folytat Washingtonban – közölte a miniszter sajtóirodája az MTI azon megkeresésére, hogy mi a kormány álláspontja az IMF magyar misszióvezetőjének a figyelmeztetést is tartalmazó nyilatkozatáról. Orbán Viktor a közszolgálati rádióban azt mondta: a tervek szerint január elején megkezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak.

Tovább olvasom »
fellegi, kormány, matolcsy, orbán

Lemond a miniszter

piacesprofit.hu

Lemond miniszteri posztjáról Fellegi Tamás, feladatainak sokaságára hivatkozva, mivel az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani. Találgatások szerint ez a kormány átalakítás első lépése lehet. 

Tovább olvasom »