IMF vs. Magyarország: Jön a finálé?

Június 1-től Varga Mihály, tárca nélküli miniszter vezeti az IMF tárgyalásokat. A piac&profit összegyűjtötte, hogy mi történt az elmúlt két évben az Orbán-kormány és a Nemzetközi Valutaalap között. A kronológia tükrében kérdés, hogy ezúttal sikerül-e tető alá hozni a megállapodást, amelyet 2012 őszére ígérnek. A kormány a piaci várakozásoknak megfelelő, 3 éves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodás megkötésére törekszik. Íme a harmadik felvonás: ez történt 2012-ben.

A sorozat első részét itt, a másodikat itt olvashatják.

Fellegi Tamás, Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter 2012. január 10-én Washingtonban megbeszéléseket kezd a hivatalos tárgyalások előkészítéséről. A tárgyalásból „informális” egyeztetés lesz, amelyen az IMF egyértelművé teszi: Magyarország az elővigyázatossági hitel (PCL) helyett csak a készenléti hitelkeretre (SBA) jogosult, amit sokkal szigorúbb feltételekkel nyújt az IMF. A valutaalap egyértelműen kimondja: a hivatalos tárgyalások megkezdése előtt a jegybanktörvényt módosítani kell és csak akkor tárgyal, ha az EU is. Christine Lagarde IMF-főigazgató a megbeszélést követő nyilatkozatában leszögezte: „az IMF, mielőtt eldönti, mikor kezdi el a tárgyalásokat egy készenléti megállapodásról, és hogy elkezdi-e őket, szükségesnek tartja, hogy olyan konkrét lépéseket lásson, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából".

Orbán Viktor és Jose Manuel Barroso
Kép:PP archív
Fellegi január 20-án találkozik Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével, ám időközben a bizottság bejelenti: nem csak fenntartja a túlzott deficiteljárást, hanem további intézkedéseket tart szükségesnek. Három uniós kötelezettségszegési eljárás indul. A jegybanktörvénnyel kapcsolatos eljárás megindításáról szóló bizottsági tájékoztatóban az is szerepel: az igényelt magyar pénzügyi támogatásról való hivatalos tárgyalások előfeltétele a jegybanki függetlenség. Olli Rehn, José Manuel Barroso bizottsági elnök és Amadeo Altafaj Tardio, Olli Rehn szóvivője is hangsúlyozta: Magyarországnak teljesítenie kell az előfeltételeket, mielőtt el lehet indítani a tárgyalási folyamatot. Az Európai Bizottság a jegybank, a bírák, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének, ezenkívül a bírói tevékenység felső korhatárának szabályozását problematikusnak találta, ezek megváltoztatása a hitelkérelmi tárgyalások előfeltétele. (Az Európai Parlamentben is téma volt hazánk.)
"Magyarországnak teljesítenie kell az előfeltételeket, mielőtt el lehet indítani a tárgyalási folyamatot"
Velencei Bizottság 2012. március 16-án hivatalos véleményt fogadott el a bírósági törvényekről, amelyben javaslatokat fogalmazott meg a bírósági törvények általuk kívánatosnak tartott módosítása céljával. Miközben a hazai közvélemény folyamatosan találgat, hogy mikor indulnak a hivatalos tárgyalások, Orbán Viktor azt mondja: ő két hónapja az asztalnál ül, csak az IMF nem jön. Eközben a nemzetközi szervezetek több szócsövön keresztül is jelzik: a magyar kormánynál a labda, hiszen az EU és a Valutaalap is egyértelművé tették, hogy milyen feltételeket kell Magyarországnak teljesítenie ahhoz, hogy a tárgyalások megindulhassanak.

Áprilisban Martonyi János külügyminiszter az ATV Híradójában még mindig azzal érvel, hogy a kormány nem ismeri pontosan a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit. Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek pedig azt mondja: reméli, hogy senki nem akarja összetéveszteni a dolgokat, amelyek nem szükségszerűen kapcsolódnak a hiteltárgyalások megkezdéséhez. A kormány akceptálja, hogy a nemzeti bank függetlenségét érintő eljárás előfeltétel, de álláspontja szerint a bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége miatt folyó uniós kötelezettségszegési eljárás teljesen külön ügy. A kormány álláspontja szerint marad az egykulcsos személyi jövedelemadó és az új adórendszer kétharmados oltalmát sem kívánják megszüntetni. Orbán Viktor úgy véli, hogy kizárt az, hogy a kötelezettségszegési eljárások hátráltatnák a megállapodást.

Március 30-án a magyar kormány benyújtja válaszait a kötelezettségszegési kérdésekben. Április 12-én az Európai Központi Bank a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban néhány pontot továbbra is kifogásol, egyebek mellett a monetáris tanács bővítésének szándékát. Április közepén Frankfurtban ötoldalú szakértői tárgyalás kezdődik az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány képviselőinek részvételével az MNB-törvénnyel kapcsolatos kifogások tisztázására, és hogy a vitás pontokat megoldják.

Varga Mihály
Kép:MTI/SoósLajos
Április végén informális megbeszélést folytat Brüsszelben José Manuel Barroso és Orbán Viktor. A magyar kormányfő tájékoztatása szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. A kezdés feltétele továbbra is a jegybanktörvény módosítása. Ha a parlament megszavazza a szükséges változtatásokat, elindulhatnak a tárgyalások.

A magyar kormány gyors megállapodást szeretne. Orbán Viktor biztosítja az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi sem veszélyezteti. Jelezi, a Velencei Bizottság által javasolt lépéseket a kormány elfogadta és azokat gyorsan és egészében végrehajtja. A Magyar Nemzeti Bank ügyében pedig azt nyilatkozta, hogy a kormány gyorsan meghozza az eddig megküldött megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket, az Európai Központi Bankkal pedig folytatja a „biztató előrehaladást mutató" konzultációt az általa felvetett kérdésekről. Az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban a magyar közlés szerint a vitás kérdések többsége sikeresen lezárult, már csak két jogvita maradt, a kormány ezekkel kapcsolatban „tudomásul veszi, ha azok lezárására az Európai Bíróság eljárásában kerül sor".

Április 25-én az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben bejelenti: megkezdődhetnek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről. Április 26-án a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a magyar-EU tárgyalások fejleményeire. Ebben üdvözölte az előrelépést és egyúttal kijelentette: kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására.

A tárgyalásokat június 1-jétől Varga Mihály tárca nélküli miniszter vezeti. A kormány a piaci várakozásoknak megfelelő, 3 éves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodás megkötésére törekszik. Május 22-én Varga Mihály a parlamenti meghallgatásán azt mondja: „Én sem vagyok Superman, nem tudom egyedül befolyásolni a megállapodást. A végső megállapodás csak harmadrészt múlik a magyar kormányon, az Európai Unió és az IMF hozzáállása ugyanolyan mértékben befolyásolja majd a tárgyalások kimenetelét”.

Vélemények
Év elején elemzők úgy vélik, a kormány időhúzásra játszik.
Orbán Viktor kormányfő szerint ez „szamárság”. Szerinte Magyarország mindent megtett azért, hogy a tárgyalások elkezdődjenek, megnevezte főtárgyalóját, kinyilvánította ez iránti szándékát, több ezzel kapcsolatos lépést megtett - vagyis „nem mi, hanem a tárgyalópartnereink késlekednek”, mondja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fórumán.
Egyre nagyobb szüksége lenne az adóssággal küszködő magyar gazdaságnak a megállapodásra, vélekedtek március felé az elemzők.
A Bloomberg szerint a rossz első negyedéves növekedési adatok rontják Magyarország alkupozícióját az IMF-nél.
 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo