Munkavállalás cikkek

hirdetés

Ennyibe kerül a munka ünnepe a munkáltatónak

Ennyibe kerül a munka ünnepe a munkáltatónak

Kiszámolták.
Orbán Viktor szerint 500 ezer új munkavállalóra lesz szükség

Orbán Viktor szerint 500 ezer új munkavállalóra lesz szükség

De nem adhatnak a külföldieknek előnyt a magyarokkal szemben.
Többet dolgoznak a németek, mint korábban

Többet dolgoznak a németek, mint korábban

Miközben a teljesített bruttó óraszám még elmarad a járvány előttitől.
Menekülnének a horvát munkavállalók

Menekülnének a horvát munkavállalók

Minden tizedik horvát munkavállaló külföldön keresne munkát a következő egy évben.
Nem könnyű az álláskeresők dolga

Nem könnyű az álláskeresők dolga

Jelenleg többnyire abban a szerencsés helyzetben vannak az álláskeresők, hogy válogathatnak az állásajánlatok között. A munkáltatók így hangzatos hirdetésekkel, különleges ajánlatokkal próbálják felhívni magukra a figyelmet. A HR-marketing “álarca” mögött azonban nem mindig az rejlik, amit láttatni szeretnének. Összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, ami döntésükben segítheti a leendő munkavállalókat.
hirdetés
Segítséget kapnak az elbocsátott Tungsram-dolgozók

Segítséget kapnak az elbocsátott Tungsram-dolgozók

Támogatott képzéseket indítanak számukra.
Könnyebb munkát adni az ukrajnai menekülteknek

Könnyebb munkát adni az ukrajnai menekülteknek

Az Ukrajnából a háború elől menekülők foglalkoztatása bizonyos esetekben egyszerűbb Magyarországon, és a munkavállalók után a cégek támogatást is igénybe vehetnek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda, amely a menekülthelyzet kapcsán a Máltai Szeretetszolgálatot pro bono munkajogi tanácsadással segíti.
78 ezer forint segély 3 hónapig, engedély nélküli munkavállalás - segítséget kapnak az ukrajnai menekültek Csehországban

78 ezer forint segély 3 hónapig, engedély nélküli munkavállalás - segítséget kapnak az ukrajnai menekültek Csehországban

Több mint 209 ezer ukrán munkás dolgozik az országban, számuk várhatóan tovább fog nőni.
Új világ kezdődött a hazai munkaerőpiacon

Új világ kezdődött a hazai munkaerőpiacon

Egyre többen döntenek a munkaerő-kölcsönzés mellett.
150 ezer forint támogatást lehet szerezni egy új munkavállalóval

150 ezer forint támogatást lehet szerezni egy új munkavállalóval

Eddig 42 ezer embert értek el a vállalkozások munkaerő-támogatásával.
hirdetés

A részmunkaidős metróvezetőké a jövő

Vannak művészek, zenészek és anyák is a részmunkaidősök között.

Ausztriában dolgozó magyarok: különös dolog történt az év végén

Megdőlt egy korábbi rekord.

Nagy remények: ettől most egyáltalán nem félnek a magyarok

Rekordmagas pontszámot ért el az esetleges új elhelyezkedés esélyével kapcsolatos percepció a hazai munkavállalók körében, emellett már nemcsak a tavaly őszi, de még a válságot megelőző időszakhoz képest is optimistábban tekintenek a jelenlegi állásuk, illetve munkahelyük stabilitására.

Dehogy jönnek haza a külföldön dolgozók

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma egy és két évre visszatekintve jelentősen nőtt eddig. A bevezetett újabb lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba.

Hány nem EU-s állampolgár dolgozhatott Magyarországon? Itt vannak a számok

Magyarország tavaly 54 835 engedélyt adott ki nem uniós országok állampolgárainak, nagy részét tíz ország lakosainak.

Nyugtalanítóan kevesen dolgoznak a kisebb településeken

A KSH adatai szerint 2019-ben 4,49 millió fő foglalkoztatott volt Magyarországon, aminek hatására a 6,3 millió főt kitevő 18-64 évesek között a foglalkoztatási ráta 72 százalék lett.

Költözés egy új munka miatt: mennyire lettek mobilisak a magyarok?

A munkavállalók 35 százaléka kész új belföldi lakhelyre is költözni egy megfelelő állásajánlat esetén – derült ki a Trenkwalder új Mobilitási Indexéből. Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek: munka- és megélhetési körülményeiket bemutató Elégedettségi Index értéke országos átlagban 6,4 volt az 1-10 közötti értékelési skálán.

Dolgozónként félmillió forint – erre a támogatásra pályázhatnak a cégek

Munkavállalónként félmillió forint felnőttképzési támogatásra pályázhatnak a cégek hamarosan – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Hirtelen nagyon sok magyart vettek fel a sógoroknál

Májusban az Ausztriában dolgozó magyarok száma már erősen megközelítette a válság előtti csúcsokat és a tavaly nyári szinttől csak pár száz fővel maradt el.

Idén korábban indul a diákmunka szezon - hol lehet a leggyorsabban elhelyezkedni?

A diákmunkásoknak a logisztikai, valamint a gyártás szektor is szinte azonnali munkát tud biztosítani. Az éledező vendéglátóipar csak mérsékelten tudja felvenni a diákokat, míg a gyorséttermek továbbra is tartják kiemelt pozíciójukat.

Dolgozhat valaki egyszerre két munkahelyen?

Többen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy a már meglévő munkája mellett akár megélhetésének biztosítása, akár kereset kiegészítés végett újabb munkát szeretne vagy kénytelen vállalni. Régebben ezt nevezték másodállásnak, de jelenleg milyen körülményekre kell ilyen esetben a munkáltatóknak és a munkavállalónak figyelemmel lennie? Tömösvári Andrea ügyvéd segít megválaszolni a kérdéseket.

Alig növekednek a bérek: mennyit visznek haza a kétkezi munkások?

Az idei első negyedévben 1388 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből.

Óriási változás előtt a munka világa

A munka világa a pandémia hatására végérvényesen és visszafordíthatatlanul megváltozik. 2020-ban munkaadó és munkavállaló egyaránt ízelítőt kapott a változás fő irányaiból. E tapasztalatok alapján idén fenntartható módon kell újraértelmezni és tudatosan alakítani a munka világát. A Deloitte HR tanácsadási üzletága ebben a témában indította útjára „Accelerated Future of Work Series” címmel online eseménysorozatát. A legutóbbi alkalommal a szakértők arra keresték a választ, hogyan érdemes alakítani a munkavégzés új normáit.

Kulcsfontosságú a fejlődéshez: hogyan veti vissza a visszajelzés hiánya a női vezetőket?

Bár a cégek ma minden eddiginél több női vezetőt foglalkoztatnak, feljebb lépésük a ranglétrán a szenior pozíciókba még mindig sokkal lassabb, mint a férfiaké. Noha a munkahelyeken előforduló nemek közötti egyenlőtlenségek hátterét több területen kell keresni, az mindenképpen szerepet játszik, hogy mennyire eltérő visszajelzéseket és tanácsokat kapnak a két nem tagjai.

Megvan a bérmegállapodás – erre számíthatnak a Spar dolgozói

Megállapodott a 2021-es bérfejlesztésről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.

A nagy visszatérés: mit tanulhatnak Kínától a cégek?

Hellyel-közzel már látni a pandémia utáni életet, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje.

Visszatérés a GYES-ről – mi a teendő?

A gyermeke 3. életévének betöltéséig az édesanyát fizetés nélküli szabadság illeti meg, de mi a helyzet akkor, ha valaki korábban szeretne dolgozni ismét?

Még mindig nem igazán hoz jó híreket az amerikai munkaerőpiac

Tovább emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mivel a tomboló koronavírus-járvány miatt újabb vállalkozások kényszerültek leállásra és így munkavállalóik elbocsátására.

Sztárszakmák 2021-ben: ezekkel lehet majd nagyokat kaszálni

Óvatos becslések szerint is mintegy 22 ezer informatikus hiányzott a magyar munkaerőpiacról 2019-ben, és ezt a szektort még a koronavírus-járvány sem tudta visszavetni.

Durva átverés – ausztriai ígéretekkel vágták át az álláskeresőket

Csalók élnek vissza az egyik munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég nevével.

Pórul jártak az Ausztriában dolgozó magyarok a határzár miatt?

Közel a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.

Indul a program: sokaknak segíthetnek így munkát találni

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium összesen több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indított programot az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerő-piaci kereslet élénkítése érdekében.

Nyugtalanok a magyarok a koronavírus miatt – ettől tartanak a dolgozók

Háromszor többen keresnek rá a táppénz, karantén, koronavírus szókapcsolatokra Magyarországon most, mint a nyár közepén. Vagyis ahogy nő a hivatalos esetszám, úgy érdekli egyre jobban az embereket az is, hogy számíthatnak-e pénzbeli ellátásra egy esetleges hatósági intézkedés esetén – derül ki az employer brandinggel és digitális megoldásokkal is foglalkozó Avantgarde Group kommunikációs tanácsadó cég elemzéséből.

Egyre kevesebb a részmunkaidőben dolgozó német

Csökkent a részmunkaidős foglalkoztatottak száma és aránya júliusban Németországban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.

Hogy változott az álláskeresők száma Magyarországon?

A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.

Ausztria, Németország: még a vírus sem állítja meg a kivándorlást?

Amilyen gyorsan visszazuhant márciusban és áprilisban a magyarok foglalkoztatása Ausztriában, majdnem olyan gyorsan magához térni látszik a májusi és a júniusi adatok alapján. A múlt hónapban már majdnem annyi magyar állampolgárt foglalkoztattak, mint novemberben, a szezonális mélyponton. Németországban viszont még áprilisban is több külföldi dolgozott, mint egy évvel korábban.

Hogy és hol dolgoznak a magyarok? Elkészült a kutatás

A GKI Zrt. egy 1000 fős, reprezentatív lakossági kutatást folytatott annak érdekében, hogy megtudjuk, az alkalmazottak hogyan dolgoznak a koronavírus járványt követő időszakban.

Kulcs a fiatal munkavállalókhoz: hogyan tartsuk meg a cégünknél az Y- és Z-generációt?

A kkv-döntéshozók jelentős része nem ért az Y- és Z-generációs munkavállalók megtartásához. A munkavállalók sem azt kapják, amit elvárnak, ezért elégedetlenek, gyakran váltják a munkahelyeiket. A generációs szakadékot azonban át kell ugrani, a digitalizációs kihívásra csak az Y- és Z-generációval együtt lehet válaszolni. Ez derült ki a munkavállalók számára segítségnek szánt tudományos kutatásból.

Hány magyar kapott munkát Ausztriában a járvány lecsengése után?

A márciusi csúnya zuhanás és az áprilisi stagnálás után májusban közel hatezer fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma. Ezzel együtt is jelentős a csökkenés az egy évvel korábbi állapothoz képest. Ausztriában enyhén nőtt a fertőzések száma a napokban, de az illetékes miniszter szerint még mindig jól állnak.

Mennyit ér a kormánynak egy megtartott magyar munkahely?

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint értékű beruházást és 143 600 munkahely megtartását vállalták, de Szijjártó Péter már jelezte, hogy újabb forrásokat fog kérni a kormánytól. Összegyűjtöttük, hogy mely cégek vehették át eddig a támogatói okiratokat.

Teljes a képzavar: nem értik a magyar cégek, hogy mire vágynak a fiatalok?

A hazai cégek felismerik ugyan a fiatal munkavállalók igényeit, de nem reagálnak megfelelően rájuk – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Y és Z generációt vizsgáló komplex kutatásából.

Meglepő hír jött az Ausztriában dolgozó magyarokról

Márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma, áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak.

A kormány támogatásával is nehéz lesz a munkavállalók megtartása a cégeknek

Nagy várakozás előzte meg a csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak támogatásáról szóló, pénteken megjelent kormányrendeletet, de a részletekből az tűnik ki, hogy a munkavállalók megtartása a támogatás igénybevétele után is jelentős erőforrást igényel a vállalkozásoktól.

Új világ: milyen lesz egy állásinterjú azoknak, akik most keresnek munkát?

Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mekkora esélye van egy kisgyerekes anyukának visszatérni a munkaerőpiacra?

A fizetések és rugalmas lehetőségek tekintetében is az IT a legerősebb szektor jelenleg, többek között ezért jelent jó karrierutat a kisgyermekes anyukák számára - mutatott rá Patai Krisztina, a Mommy Works Hungary alapítója a Green Fox Academy-vel közös, ‘Mommy works in IT!?’ című meetupjukon. Hegedűs László, a BlackRock HR leadjének tapasztalata szerint a nagyobb cégek több flexibilis lehetőséget kínálnak, míg a kkv-k sokszor az adminisztrációs terhek miatt riadnak vissza a részmunkaidős pozíciók kialakításától.

Mi elé néz idén a magyar munkaerőpiac?

Korai lenne még kijelenteni, hogy egy újabb gazdasági válság van kilátásban, viszont a kivárás nem fentartható hozzáállás a gazdaságban, ezért 2020-ban már számítani kell a munkaerőpiac átalakulására. Tizedik alkalommal jelent meg a Hays Hungary bérfelmérése, amely az aktuális munkaerőpiaci trendeket és bérsávokat mutatja be.

Mennyibe kerül egy magyar dolgozó?

A munkaerővel kapcsolatos adózási információk minden újonnan alakuló, bővítést tervező vagy külföldön beruházni vágyó vállalkozás számára kulcsfontosságúak.

Mekkora bért kell adni az alkalmi munkavállalóknak?

A napi bér nem lehet kevesebb az egy napra eső minimálbér 85 százalékánál.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo