Valóban elveszik a magyarok munkáját a vendégmunkások?

2030-ig előreláthatóan mintegy félmillió fővel növelné a foglalkoztatottak számát a kormány és ezt elsősorban a belső tartalékokból vinné véghez. A munkaerőpiaci adatok azonban mégis azt mutatják, hogy ehhez minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonása indokolt a mostani százezer körüli létszámon felül. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről számos kétely merült fel a vendégmunkások alkalmazása kapcsán: sokan az állásukat – vagy egyenesen a városukat – féltik tőlük, vannak, akik az alacsony bérük miatt hibáztatják őket és a foglalkoztatóikat, míg mások azt találgatják, hogy vajon egyáltalán hazatérnek-e az országukba vagy végleg letelepednek Magyarországon. A Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és közvetítő vállalat szakértője próbálja tisztázni a félreértéseket.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Óriási a kiaknázatlan munkaerő-tartalék

Az, hogy ugrásszerűen megnőtt a vendégmunkások száma idehaza, sokakban felháborodást váltott ki, ugyanakkor a kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy a munkaerő-keresletet elsősorban az inaktívak bevonásával tervezi kielégíteni.

Sok a félreértés (Fotó: Depositphotos)
Sok a félreértés (Fotó: Depositphotos)

Magyarországon jelenleg 300 ezerre tehető a potenciális munkaerő-tartalék létszáma, akik nagy arányban munkanélküliek, inaktívak vagy részmunkaidőben dolgoznak, azaz „alulfoglalkoztatottnak” számítanak.

„Van azonban további potenciális munkaerő is: ne feledkezzünk meg például a 64 év feletti, még dolgozni vágyó, aktív nyugdíjasokról sem, akik a szövetkezeti foglalkoztatáson keresztül egy még kihasználatlan, minden eddiginél rugalmasabb és költséghatékonyabb munkaerő-tartalékot biztosítanak. Ugyanakkor az 55 év feletti, nagy tapasztalattal rendelkező szenior munkavállalókkal szemben is számos előítélet dominál, ami miatt nehezebb állást találniuk. Abban pedig mindannyian egyetértünk, hogy először az országhatárokon belül kell feltölteni a munkaerőpiaci hiányt. Az általános gyakorlat az, hogy csak ezt követően, egy erős kiválasztási szűrést megelőzve merül fel a vendégmunkások bevonása, kontrollált és ellenőrzött körülmények között, azaz fontos, hogy csak azokon a területeken és csak annyi időre alkalmazzák őket, ahol erre ténylegesen szükség van.” – tette hozzá Rack-Szabó Edina, a Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég szolgáltatásfejlesztési vezetője.

Még mindig betöltetlenül állnak az egyszerű fizikai betanított munkák

A szakember szerint a vendégmunkások hazai foglalkoztatása annyiban változott az elmúlt években, hogy a cégek és beruházások folyamatos bővítésének köszönhetően óriási munkaerőhiány alakult ki a fizikai betanított munkakörökben, különösen ami a gyártó-termelő szektort illeti. Ebben ugyanakkor az is közrejátszik, hogy ma már a magyar munkavállalók sem vállalnak el bizonyos munkaköröket, mert sokkal több lehetőségből válogathatnak.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo