Minimálbér emelés cikkek

hirdetés

Megemelt minimálbér: milyen más jövedelmek nőnek még jövőre?

Megemelt minimálbér: milyen más jövedelmek nőnek még jövőre?

A minimálbér 16 százalékos emelése 2023-ban egy sor járadék és juttatás összegét is magával húzza.
Rossz hír a dolgozóknak: elmaradhat a minimálbér-emelés

Rossz hír a dolgozóknak: elmaradhat a minimálbér-emelés

A kormány nem tartja be a hatéves megállapodásban foglalt határidőt.
Mégis összejöhet a minimálbér emelése nyáron?

Mégis összejöhet a minimálbér emelése nyáron?

Újabb bizonyítékot találtunk a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban arról, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron.
A jegybank szerint is lehet nagyobb minimálbér-emelés, mint az infláció

A jegybank szerint is lehet nagyobb minimálbér-emelés, mint az infláció

Jelenleg is folynak a tárgyalások a jövő évi minimálbér emeléséről, miközben a felek álláspontja közelíteni kezdett, a jegybank egy finom utalást tett arra, hogy nemcsak inflációval megegyező mértékű emelés történhet.
Minimálbér: még jobban leszakadhat Magyarország

Minimálbér: még jobban leszakadhat Magyarország

Bár az egyeztetések még zajlanak a jövő évi minimálbérrel kapcsolatban, már most minden jel abba az irányba mutat, hogy nemzetközi viszonylatban a felzárkózás helyett a leszakadás útján halad tovább Magyarország ebből a szempontból.
hirdetés
Hiába az emelés, a magyar minimálbér leszakadó pályán van

Hiába az emelés, a magyar minimálbér leszakadó pályán van

Szép-szép a magyar minimálbér elmúlt években mutatott emelkedése, de ezzel párhuzamosan a régiós országok érzékelhetően nagyobb fokozatra kapcsoltak. Ennek eredménye pedig az, hogy a hazai bér elkezd leszakadni.
A minimálbér-emelés meglepő hozadékai

A minimálbér-emelés meglepő hozadékai

A magasabb fizetés mellett számos egyéb előnnyel is jár a megemelt minimálbér, így például nagyobb értékű céges ajándékot lehet adni az év végi partikon, illetve a korábbinál jobb helyet választhatnak maguknak a sportrajongók a lelátókon. A Deloitte Magyarország összegyűjtötte, hogy milyen pozitív hatásokra számíthatnak a munkavállalók és a munkaadók.
Szeretnének bővíteni a munkaadók, csak nincs miből

Szeretnének bővíteni a munkaadók, csak nincs miből

A magyar munkaadók 2018. első negyedévében továbbra is pozitív felvételi szándékot jelentenek. A felmérésben részt vevő 750 munkaadó 15%-a növekedésére számít, csupán 4%-uk tervez elbocsátást, míg 78% semmiféle változtatásra nem készül az első negyedévben. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci mutató értéke +14%-os. Létszámnövekedésre lehet számítani minden iparágban, régióban és szervezeti méret kategóriában. A felvételi szándék így 4 százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest, de 3 százalékponttal csökkent a 2017-es első negyedéves eredményekhez viszonyítva.
Béremelések: ez áll a háttérben

Béremelések: ez áll a háttérben

A gazdaság válság óta a legnagyobb béremelési hullám figyelhető meg a magyar gazdaságban. Elemzések szerint a bérek növekedése mögött két tényező áll: a munkaerőhiány és a minimálbér, garantált bérminimum emelése. Ha az adatok mögé nézünk, akkor érdekes fordulat látszik a kis cégek körében. A Policy Agenda ennek okait vizsgálta.
Piactisztító vagy piacpusztító a minimálbér-emelés?

Piactisztító vagy piacpusztító a minimálbér-emelés?

Nem mindenhol és nem mindenki járt jobban a minimálbér kötelező emelésével – derült ki a a GKI „Az elmúlt 8 év és a majdnem elmúlt 8 év” című cikksorozatában megjelent tanulmányból.
hirdetés

Nem sokan jártak jól a minimálbér emelésével

A GKI legfrissebb felmérésében megvizsgálta, hogyan változott a kötelező minimálbér-emelés hatására a minimálbérre bejelentett munkavállalók fizetése és nem túl hízelgőek az eredmények: a várt 15-20 százalék helyett jó esetben 9 százalékkal emelkedett a kézhez kapott bér.

Több hónapba és több millió forintba kerül egy-egy munkakör betöltése

A kelet-közép-európai régió országai jelentős munkaerőgondokkal küzdenek: a munkaerőpiacra nemcsak a kivándorlás van negatív hatással, hanem az alacsony születésszám is - derül ki a témában végzett két felmérésből.

Ne számítsunk óriási béremelésre

Az előző negyedévhez képest kissé emelkedett a Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke. A trend egy éve egy hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság. Az idei bérekkel kapcsolatban a többségük 10 százalék alatti bérnövekedést vár.

A bulinegyedet is megtépázhatja a minimálbér emelése

A vendéglátóhelyek forgalma ugyan szépen nő, de a számuk, ha lassan is, de csökken.  A munkaerőhiány, a minimálbér kötelező emelése és a cafetéria átalakítása előreláthatóan megtépázza az éttermeket is.

Jövőre tényleg gyorsulhatunk

A magyar gazdaság lényegében az elemzők szerint már korábban is jelzett pályán halad: az EU-támogatások apálya miatt idén az évi GDP-növekedés 2 százalékra, a régióban az egyik legalacsonyabbra lassul, majd 2017-ben, az EU-transzferek kezdődő dagálya és a gyorsuló fogyasztás-bővülés hatására 3% környékére emelkedik.

Béremelés: a kisboltoknak fog fájni, de nagyon

Fájni fog, de nagyon. Mármint a kötelező béremelés. Legnagyobb bajban az élelmiszerboltok lesznek a blokkk.hu elemzése szerint, mivel ott a legkisebbek a keresetek. Gyorsulni fog a boltbezárás is.

A béremelés pörgetheti a hitelezést is

Muszáj átállniuk a cégeknek a pályázati helyett a piaci finanszírozásra, különben nagy gond lesz. A kkv-kat a bankhitelek felé terelheti a kötelező béremelés is.

Az alacsony bérek súlyosbítják a munkaerőhiányt

A kormányzat terveiben szereplő, a munkáltatói járulékok négy százalékos csökkentése mérsékli, míg a minimálbér jelentős, 15 százalékos emelése növeli a munkaerő-piaci problémákat a járműgyártásban – derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) elemzéséből.

100 ezer fölött a minimálbér

A jelenleg bruttó 98 ezer forintos minimálbér jövő évtől 100 500 forint lesz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán létrejött megállapodás alapján.

Százezer forint is lehet a minimálbér

A költségvetés benyújtását követően lassan elkezdődnek a jövő évi minimálbértárgyalások, illetve majd az országos bérajánlásra vonatkozó háromoldalú egyeztetések. A cégvezetők véleménye szerint biztos hogy lesz emelés és így a minimálbér a százezer forintos határt is átlépheti.

Nehogy lemaradjon a minimálbér-támogatásról!

Közeleg a minimálbér-emelési támogatásra kiírt pályázatok beadásának határideje. Május 31-ig lehet benyújtani a jelentkezéseket a munkaügyi központoknál.

Május végéig kérhető a támogatás a minimálbérhez

A minimálbér-emelési támogatásra május 31-ig nyújthatják be kérelmüket az érintett vállalkozások a munkaügyi központnak, az erről szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben olvasható.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében.

Pénzszerzés

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo