Szeretnének bővíteni a munkaadók, csak nincs miből

A magyar munkaadók 2018. első negyedévében továbbra is pozitív felvételi szándékot jelentenek. A felmérésben részt vevő 750 munkaadó 15%-a növekedésére számít, csupán 4%-uk tervez elbocsátást, míg 78% semmiféle változtatásra nem készül az első negyedévben. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci mutató értéke +14%-os. Létszámnövekedésre lehet számítani minden iparágban, régióban és szervezeti méret kategóriában. A felvételi szándék így 4 százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest, de 3 százalékponttal csökkent a 2017-es első negyedéves eredményekhez viszonyítva.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője elmondta: „A magyarországi munkáltatók óvatosabban terveznek a következő negyedévre, de a felvételi szándék még mindig magas. A munkáltatók alapvetően létszámnövekedést terveznek a következő három hónapban is, de attól tartanak, hogy a 8,2%-os minimálbér emelés - ami 2018. január 1-jén lép életbe - illetve a munkaerőhiány jelentős anyagi terhet ró rájuk.

Ágazati összehasonlításban a Gyártás és a Szállítmányozás-raktározás területén tapasztalható kiemelt felvételi kedv A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek. A legerősebb felvételi szándékot a Gyártás szektor munkáltatói jelentették +27%-os munkaerő-piaci mutató értékkel. Az Szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektor munkáltatói jelentõs, 23%-os gyarapodást jósolnak. Az Építőiparban és a Pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban is egészséges felvételi szándékot jelentettek +19% és +16%-os kilátásokkal. A folyamatosan növekvő felvételi szándék másik 2 szektorban, a Vendéglátás illetve Kis- és nagykereskedés szektorokban is kimutatható, +12%-os mutatóval, míg a Köz-, szociális és lakossági szektorban jelentették a legmérsékeltebb +1%-os eredményt.

“Magyarországon az elmúlt 2 egymást követő negyedéves előrejelzésben a gyártás területén mutatták ki a legmagasabb felvételi szándékot ami lehet a gépjárműipar folyamatos fejlődésének az eredménye”

"Az autóiparban több mint 150 000 fő dolgozik jelen pillanatban, és további 10-15%-os növekedésre számítunk ezen a területen." Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a kilencből nyolc iparágban gyengült. A legnagyobb mértékű csökkenést 7 százalékponttal az Építőiparban és a Köz-, szociális és lakossági szektorokban jelentették. A Pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban a munkáltatók 6 százalékpontos csökkenést jelentettek, illetve az előrejelzés 4 százalékponttal gyengébb a Villamosenergia-, gáz- és vízellátás, a Gyártás és a Kis- és Nagykereskedelmi szektorokban. Azonban a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció ágazat előrejelzése 4 százalékponttal nőtt. A 2017. első negyedévéhez képest a kilencből öt iparágban csökkent a Munkaerő-piaci mutató értéke. A legjelentősebb, 13%-os gyengülést a Kis- és Nagykereskedelmi szektorból jelentették. A Köz-, szociális és lakossági szektor munkáltatói 9 százalékpontos csökkenést mutatnak, és az előrejelzés 8 illetve 7 százalékponttal gyengébbek az Építőiparban és a Vendéglátás területén. Azonban két másik ágazatban erősödő felvételi szándékot jelentettek. A Gyártás szektorban 5, a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció ágazatban 4 százalékponttal nőtt a Munkaerő-piaci mutató.

Regionális összehasonlítás

A 2018. január-márciusi időszakban mind a nyolc régióban munkaerő-növekedést terveznek. Az budapesti munkaadók jelentették a legerősebb felvételi szándékot +22%-os munkaerő-piaci mutató értékkel, míg Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon +18% és +17%-os emelkedést mutatnak. A Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is pozitív kilátásokról számolnak be a munkaadók, +15%-os növekedéssel, míg a legkisebb mértékű regionális felvételi szándékot Dél- Dunántúlon jelentettek +4 %-os értékkel. "A magyar befektetési feltételek továbbra is kedvezőek a külföldi gyártók számára. A Közép-dunántúli térségben egy külföldi multinacionális vállalat magyar leányvállalata mintegy 3,15 milliárd forintos befektetéssel bővíti a gyár kapacitását, míg egy másik külföldi szervezet közel 15 milliárd forintot invesztál egy dél-alföldi gyárba.

A kormány több milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt munkahelyteremtő beruházásokra, amik az elkövetkező években több ezer új munkahelyet eredményeznek majd.”

Nyugdíjasok oldhatják meg a munkaerőhiányt
A magyar gazdaság legégetőbb problémája a munkaerőhiány, amire rövid távon a nyugdíjasok bevonása jelenti az egyetlen megoldást – vélekedtek az előadók a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) budapesti konferenciáján.
2017 év végéhez képest nyolcból hat régióban csökkent a felvételi szándék. Az Észak-Alföldön jelentős, 18%-os csökkenést jelentettek, illetve a Dél-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon 12, illetve 6 százalékponttal gyengébb a munkaerő-piaci mutató. Egyedül a Dél-Alföldön javultak a kilátások az előző negyedévhez képest, ahol 3 százalékpontos növekedést jelentettek. Az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest nyolc régióból négyben gyengültek a kilátások. A legjelentősebb 17 százalékpontos visszaesésről az Észak-Alföldön számoltak be. A dél-dunántúli munkaadók 15 százalékpontos csökkenést mutatnak, illetve Észak-magyarországon 5 százalékponttal gyengébb munkaerő-piaci mutató. A felvételi szándék azonban három régióban - köztük Közép-Magyarországon és Budapesten – javultak, 7, illetve 4 százalékpontos emelkedéssel.

Budapest

A munkáltatók Budapesten jelentették a legerősebb felvételi szándékot. A 22%-os munkaerő-piaci mutató a legerősebb mióta a ManpowerGroup Employment Outlook Survey 2009-ben indult. A 2017 első negyedévéhez képest az elkövetkező negyedévre vonatkozó számok 4 százalékponttal javulnak.

Cégméret szerinti összehasonlítás

Növekedésre lehet számítani mind a négy szervezeti méret kategóriában az elkövetkező negyedévben. A legerősebb felvételi szándékot a nagyvállalatok jelentették +27%-os felvételi szándékkal, míg a kilátások a középvállalatok és kisvállaltok esetében +17% és +12%-os felvételt tervez, míg a mikrovállalatok előrejelzése +8%-os. Az előző negyedévhez képest a középvállalatok jelentősen gyengébb kilátásokról számoltak be mintegy 13 százalékpontos csökkenéssel, illetve a kis- és nagyvállalatok is visszaesést mutatnak 3 és 2 százalékpontos gyengüléssel. A mikrovállalatok viszonylag stabil felvételi szándékot jelentettek. Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a négyből három vállalati méretben csökkenő felvételi szándékról számoltak be. A mikrovállalatok 6, a kis- es nagyvállalatok 5 és 3 százalékpontos gyengülést mutatnak, míg a nagyvállalatok enyhe javulást, 3 százalékpontos növekedést jelentettek.

Véleményvezér

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo