hirdetés

Rossz hír a dolgozóknak: elmaradhat a minimálbér-emelés

A kormány nem tartja be a hatéves megállapodásban foglalt határidőt.
hirdetés

A cikk eredetileg laptársunk, az Mfor.hu oldalán jelent meg. 

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden egy sor adóváltozást jelentett be közösségi oldalán, nem sokkal később pedig felbukkant a 2022-es adócsomag a parlament holnapján.

A miniszter egyebek mellett azt tudatta, hogy a szociális hozzájárulási adó (szochó) mértéke jövő nyáron 15 százalékra csökken (és ezzel párhuzamosan a szakképzési hozzájárulás beépül az adóba). Ez az időzítés azt jelenti, hogy a kormány - az elmúlt időszakban benyújtott költségvetési dokumentumokból kiolvasható ütemezéssel szemben - mégsem tervezi a minimálbér idei, további emelésének feltételéül szabott szochó-csökkentésre nem kerül sor.

Miről is van szó? A munkaadók és munkavállalók az év elején abban állapodtak meg, hogy első lépésben 4 százalékkal emelkedik a minimálbér (ami a késletetett bevezetése miatt valójában éves szinten 3,6 százalékot jelent), de amennyiben a kormány év közben 2 százalékponttal csökkenti a szochó - jelenleg 15,5 százalékos - mértékét, akkor a nyáron további 1 százalékos minimálbér-emelésre kerül sor.

A kormány sokáig nem kommentálta a megállapodásnak ezt a kitételét, majd a 2021-es konvergenciaporgramban jelezte, hogy a következő években még két alkalommal kerülhet sor a szochó csökkentésére.

"A költségvetési mozgástér figyelembe vételével 2016 és 2020 júliusa között összesen 11,5 százalékponttal mérséklődött a szociális hozzájárulási adó kulcsa. A 2020. júliusi csökkentéskor a versenyszféra reálbér növekedése ugyan nem érte el a megállapodásban foglalt szintet, azonban a koronavírus okozta válság hatásainak mérséklése érdekében a Kormány ettől eltekintve 2 százalékponttal tovább csökkentette a szociális hozzájárulási adó kulcsát a munkahelyek megóvása érdekében. A következő években várhatóan még két alkalommal kerülhet sor további adócsökkentésre - írták a konvergenciaprogramban."
S mivel a hatéves bérmegállapodásban a 12 százalékos szochó-szint elérését tűzték ki, a kormány vállalása a még hátralévő 3,5 százalékpontos adó csökkentésére vonatkozott.

Ebből, illetve a hatéves megállapodás rögzített 2022-es határidőből kiindulva lehetett arra a következtetésre jutni, hogy a kormány idén és jövőre meglépi az összesen 3,5 százalékpontos adócsökkentést. Ez a remény azonban szertefoszlott a mai bejelentéssel, Varga Mihály ugyanis jövő nyárra időzítette a 15 százalékos mértéket. Ami azt jelenti, hogy legközelebb 2022 nyarán csökkenhet az adó, mégpedig 0,5 százalékponttal, hiszen jelenleg a szochó 15,5 százalékos.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy az idei évközi minimálbér-emelés feltétele, tehát a további adócsökkentés - nem teljesül. Egyben azt is jelenti, hogy a hatéves megállapodást nem tartja be a kormány, nem csökken 12 százalékra a szochó 2022-re. A konvergenciaprogramban foglaltak alapján 2023-ra, vagy még tovább tolódhat a szochó maradék részének csökkentése 12 százalékig.

Ezt persze magyatázhatja azzal a kormány, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságban nincs mozgástér erre, de ennek ellentmond, hogy tavaly év közben is vágtak a szochón 2 százalékpontot, amikor a válság a legjobban tombolt. A megállapodás szerint akkor kerülhet sor az adó csökkentésére, ha a reálbérek 6 százalékkal emelkednek meghatározott időszakban, ám ez a feltétel tavaly sem teljesült.

Így viszont a munkavállalók, akik bíztak a további 1 százalékos minimálbér-emelésben, hoppon maradnak - hacsak választási szempontból a kormány nem látja majd indokoltnak a teljes munkaidőben adható legkisebb bérek emelését. Kérdés, hogy ezt le lehet-e nyomni a munkáltatók torkán.

Ebben a mai cikkünkben pedig azt mutattuk be, hogy miért nem érdeke a magyar kormánynak az európai uniós egységes minimálbér elfogadása.

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo