Járulék cikkek


Több egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni 2022-ben

Több egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni 2022-ben 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Hamarosan eldőlhet, hogy kapnak-e pluszpénzt a nyugdíjasok

Hamarosan eldőlhet, hogy kapnak-e pluszpénzt a nyugdíjasok 

Tavaly is augusztus közepén közölték a Kormányinfón, hogy lesz év végi pluszpénz, így hamarosan érkezhet a bejelentés.
Itt van, hogyan érvényesíthetik a cégek a járulékfizetési kedvezményeket

Itt van, hogyan érvényesíthetik a cégek a járulékfizetési kedvezményeket 

A kormány által bejelentett adó és járulékfizetési kedvezmények érvényesítéséhez a főtevékenységgel kapcsolatos árbevételi kritériumokat is teljesíteni kell a vállalkozásoknak – hívja fel a figyelmet az EY.
Mennyibe kerül egy magyar dolgozó?

Mennyibe kerül egy magyar dolgozó? 

A munkaerővel kapcsolatos adózási információk minden újonnan alakuló, bővítést tervező vagy külföldön beruházni vágyó vállalkozás számára kulcsfontosságúak.
Jár-e adóhátránnyal, ha az ügyvezető jogviszonya nem munkaviszony?

Jár-e adóhátránnyal, ha az ügyvezető jogviszonya nem munkaviszony? 

A társas vállalkozónak törvényi rendelkezések alapján minimum járulékfizetési kötelezettsége van, melyet akkor is ki kell fizetnie, ha a vállalkozásból ténylegesen nem vesz fel jövedelmet. Hogy ki számít társas vállalkozónak, megtudható a Reggeli egyperces összeállításból.
Többmilliós adót jelenthet egy apró módosítás

Többmilliós adót jelenthet egy apró módosítás 

Érdemes figyelni egy, a tavalyi nyári adócsomagban szereplő módosításra, mert számos magyar vállalkozás 2014 után idén ismét innovációs járulékot lesz köteles fizetni.
Fogynak az adók, de mi van a számok mögött

Fogynak az adók, de mi van a számok mögött 

60, 59, 58, 55… így változott az adónemek száma Magyarországon az elmúlt 4 évben. Míg a tendencia mindenképpen biztató, a számok mögött összetettebb jelenségek bújnak meg – olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda bejegyzésében.
Kölcsönzött munkaerővel csalják el a járulékokat

Kölcsönzött munkaerővel csalják el a járulékokat 

Az utakísérőkön is takarékoskodik a Ryanair: kölcsönzi azokat, így megtakarítja a szociális járulékokat és a munkavállalók többlet-juttatásait.
A közterhek emelkedésétől tartanak a kkv-k

A közterhek emelkedésétől tartanak a kkv-k 

Tovább mérséklődött a kkv-k bizalma, mivel a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke 2 pontot csökkent. Jelentős részük a közterhek emelkedésére számít idén.
Ha bírják erővel, jöhet a kánaán a nyugdíjasoknak

Ha bírják erővel, jöhet a kánaán a nyugdíjasoknak 

A nyugdíjas munkavállalóknak idén már nem kell járulékot fizetni, csak személyi jövedelemadót. A kormány szerint a változtatással a vállalkozások is jól járnak: nem csak tapasztalt munkaerőhöz jutnak, de a közterheik is csökkennek.

Régi-új járulékot kell fizetni januártól 

Négy év járulékmentes időszak után jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet a vállalkozások jelentős része - hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Reggeli egyperces: Hogyan változik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2019-től? 

Reggeli egyperces: Az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőket nem csak a fizetendő összeg érdekli, hanem az is, hogy az azt megfizetők mire lesznek jogosultak. Erre választ kapunk az Írisz Office adótervezőitől.

Munka nyugdíjban: már nem kell külön kérni a nyugdíjemelést 

A tovább dolgozó nyugdíjasoknak nem kell kérniük a félszázalékos nyugdíjnövelést, az automatikusan jár, méghozzá nem 365 járulékfizetéssel fedett nap után, hanem bármilyen rövid időszakra.

Nyolc kérdés, nyolc válasz az őstermelők járulékkötelezettségéről 

Gyakran futnak be kérdések az őstermelők adó- és járulékkötelezettségeivel kapcsolatban, a Nemzeti Adó és Vámhivatal segítségével most megválaszoljuk a nyolc legfontosabb kérdést.

A magyarok keresnek a legkevesebbbet a V4-ek közül 

A hivatalos átlagfizetést alapul véve Norvégiában, Luxemburgban, Finnországban és Svédországban a legmagasabb a járulékok levonása után a munkavállalók zsebében maradó nettó bér összege – derül ki a Deloitte európai uniós országokra, valamint Norvégiára és Svájcra vonatkozó, társadalombiztosítással kapcsolatos felméréséből. Az előző évhez képest idén a legtöbb vizsgált tagállamban emelkedett a minimálbér.

A munkabért terhelő járulékok jelentik a legnagyobb terhet 

Jó az adópolitika iránya, de még nem érzékelik az intézkedések számottevő hatását a hazai cégvezetők a Joint Venture Szövetség (JVSZ) tagjai körében végzett felmérése alapján. A megkérdezett vállalatvezetők többnyire javulóként érzékelik a befektetési környezet változásait, de a kiugróan magas ÁFA, illetve a bérterhek továbbra is magasnak hatnak. A következő év legnagyobb kihívásaként egyértelműen a megfelelően képzett munkaerő megszerzését, illetve a kompetens munkavállalók megtartását érzékelik a magyar vállalkozások.

Könnyen szívás lehet a céges karácsonyi buli 

December a céges karácsonyi rendezvények időszaka. Néhány vállalatvezető csak egy év végi értékeléssel egybekötött koccintással zárja az évet, míg mások hisznek abban, hogy egy céges vacsora vagy buli a legjobb megkoronázása az egész éves közös munkának. Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy a céges rendezvények általában közteher megfizetésével járnak, ezért fontos a kapcsolódó adózási szabályok ismerete.

Sokat várnak ettől az évtől a vállalkozók 

Történelmi csúcson vannak a vállalkozások várakozásai. Az adó- és járulékcsökkentési tervet követően a K&H kkv bizalmi index az elmúlt 12 év legmagasabb eredményét érte el, jelenleg 11 ponton áll. Az index történetének legmagasabb értékét leginkább a közterhek csökkenésére, a vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és a javuló versenyhelyzetre irányuló pozitív várakozások eredményezték.

Ne vegyük félvállról az adóellenőrzéseket 

2015-ben is a klasszikus ellenőrzési területeket – például az áfát, a társasági adót, az élőmunkával kapcsolatos adó- és járulék kötelezettségek teljesítését fogja ellenőrizni a hatóság a február 19-én publikált ellenőrzési irányelvek szerint.

Családtag a pultban? Így állhat be segíteni! 

A vasárnapi zárva tartás szabálya miatt nagyobb figyelmet kap, hogyan lehet a családtagokat bevonni a munkába. Foglalkoztathatunk-e családtagot ingyen? Mik a jogi keretek, ha a nagymama is beállna a pult mögé? Íme a legfontosabb tudnivalók.

Diákmunka: hogy éri meg a legjobban? 

Sokszor egyszerűbb és költséghatékonyabb diákot alkalmazni, különösen nyári vagy időszakos munkára. Többféle lehetőség közül választhatnak a munkáltatók. Sorra vesszük, melyiknek mi az előnye.

Ha megfizetik, lehet rendes nyugdíjuk a katásoknak 

2014. január 1-jétől a katás vállalkozóknak lehetőségük van elérni, hogy egy év befizetés egyévnyi szolgálati időt jelentsen –- és ne kevesebbet.

Kisvállalkozásként is terheli az innovációs járulék! 

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény változásával szélesedett azon cégek köre, akik kötelesek fizetni az alaphoz befolyó járulékot.

„Járulékos” kötelezettségek nem EU-s munkavállalókra 

Előre érdemes a munkáltatóknak átgondolni, hogy mennyi időre alkalmaznak nem EU-s állampolgárt, mert sok pénzt veszíthetnek a cégek, ha nem jól kalkulálnak.

Csökkenő terhek  

Az Európai Unió szeretne jobban megfelelni a kisvállalkozásoknak, így döntés született arról, hogy amikor csak lehetséges, a mikrovállalkozások mentesüljenek az uniós jogszabályok alkalmazása alól. Ezzel a bizottság olyan egyedi szabályozás bevezetésére törekszik, amelynek köszönhetően a minimálisra csökkenne a vállalkozások szabályozásból adódó terhe.

Megnyugtatta az evásokat a szaktárca 

Az osztalék utáni egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó szabályok érdemben nem változnak 2011-ben, az evást továbbra sem terheli 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Nyugdíj: újabb 40 milliárdot szerzett magának a kormány 

Elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfő este azt az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatot, amely a biztosítottak és a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő nyugdíjjárulék mértékét 9,5 százalékról 10 százalékra emeli.

"Sunyi és gyáva" a kormány a Jobbik szerint 

A Jobbik "sunyi és gyáva" lépésnek tartja a kormánypártok nyugdíjjárulék-emelésre vonatkozó indítványát - közölte Lenhardt Balázs, a párt gazdasági kabinetjének vezetője.

Kedvezménymustra: Segítség és büntetés? 

Az állami foglalkoztatáspolitika alapvetően a pályakezdőkre, illetve az idősebb korosztályokra figyel, a két korosztály között pedig a hátrányos helyzetűeknek teremt meg támogatásokat. Válság közepette persze sokkal nehezebben.

Megváltozott munkaképességűekkel hatékonyabb a cég 

Nem csupán több tízmillió forint járulékot takaríthat meg, de a kutatások szerint hatékonyabb munkafolyamatokra és összetartóbb csapatra számíthat az a munkaadó, amely megváltozott munkaképességűeket is alkalmaz - derült ki többek között azon a szakmai megbeszélésen, amelyen a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Ernst & Young adótanácsadó és a Work Force személyzeti tanácsadó cég szakemberei is részt vettek.

"Az elvárt járulék lehet, hogy törvényellenes" 

Az IPOSZ törvényellenesnek tartja, hogy egy kisvállalkozónak a szakmák szerinti nemzetgazdasági átlagbér után kelljen járulékokat fizetni, ezért az ügyben várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul. - erről a szervezet elnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Esztergomban, az országos elnökség ülése előtt.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo