Garancia cikkek

hirdetés

Figyelem: változnak a jótállási szabályok

Figyelem: változnak a jótállási szabályok

Jelentősen átalakult a jótállásra vonatkozó szabályozás, azon belül a fogyasztóra vonatkozó szabályok. A jótállással kapcsolatban egyébként is sok félreértésen alapuló legenda terjed.
Kiemelt szerep jut a koronaválság utáni fellendülésben a garanciakonstrukcióknak

Kiemelt szerep jut a koronaválság utáni fellendülésben a garanciakonstrukcióknak

Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen.
Így biztosíthatja be magát használt autó vásárlásakor

Így biztosíthatja be magát használt autó vásárlásakor

Kevesen tudják, hogy használtautó vásárlásakor nemcsak egy év kellékszavatosságot garantálnak a jogszabályok, de egyes kereskedők úgynevezett kiterjesztett garanciát is adnak a járműre. De ha a kereskedő nem is kínál ilyet, az új tulajdonosnak érdemes megkötnie, mert így számos, váratlan és tetemes költségtől kímélheti meg magát.
Szavatossági kisokos: mire ügyeljenek a webshopok?

Szavatossági kisokos: mire ügyeljenek a webshopok?

Mire érdemes figyelnie a vállalkozásoknak a fogyasztói szavatossági, jótállási igények kapcsán? A legfontosabb kérdésekre dr. Sipőcz Guiditta Dalma, az act legal | Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője válaszol.
Jó hír lehet a pórul járt vállalkozásoknak

Jó hír lehet a pórul járt vállalkozásoknak

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely lehetőséget teremt a könyvviteli szolgáltatást nyújtó személyek és vállalkozások szakmai minősítésére.
hirdetés
Mit kezdhetünk a felesleges karácsonyi ajándékkal?

Mit kezdhetünk a felesleges karácsonyi ajándékkal?

Karácsonyt követően rengeteg ajándékról derül ki, hogy felesleges. Ruházati termékek esetében a méretezés lehet a fő gond, de szintén igen gyakori, hogy több helyről is ugyanazt a játékot kapja ajándékba a gyerek. Más esetben az ajándékozó egyszerűen csak rosszul méri fel az igényeket. Vajon a hibátlan termékek visszavihetők-e a boltba? Ha igen, milyen határidővel, és a levásárlás mellett választható opció-e a vételár-visszatérítés? Ebben segít eligazodni a CP Contact fogyasztóvédelmi tanácsadó cég alábbi összefoglalója.
Mire jó a garanciaszerződés?

Mire jó a garanciaszerződés?

A gazdasági életben gyakoriak a különböző biztosítéki jellegű kötelezettségvállalások, illetve szerződések. A biztosítéki jellegű szerződések egyik típusa a garanciaszerződés, amely alapján a garanciavállaló meghatározott feltételek fennállása esetén fizetést köteles teljesíteni. Melyek a garanciaszerződés alapvető szabályai? Megtagadhatja-e a garantőr a kifizetést?
Négy hasznos tipp vásárláshoz

Négy hasznos tipp vásárláshoz

Karácsonykor sem feltétlenül kell zsúfolt boltokban keresgélnünk, ha nincs időnk, vagy nem bírjuk a tömeget. Közvetlen értékesítőtől otthon, kényelmesen is vásárolhatunk, így a kiválasztott meglepetést nemcsak kézbe vehetjük, de ki is próbálhatjuk. A kínálat széles: egyedi fejlesztésű, magas minőségű kozmetikumok, wellness termékek, házikedvenc-kényeztető és autóápolási cikkek, könyvek, ruhák, játékok – csupa olyasmi, amellyel könnyen örömet szerezhetünk. A Közvetlen Értékesítők Szövetsége (DSA) négy pontba szedte, hogyan kössünk jól üzletet.
Hogyan vehetjük rá a kivitelezőt, hogy jól végezze a munkáját?

Hogyan vehetjük rá a kivitelezőt, hogy jól végezze a munkáját?

A garanciális visszatartás vagy más néven jóteljesítési garancia viszonylag elterjedt, elsősorban az építési szerződések körében. A jóteljesítési garancia azt a célt szolgálja, hogy az építtető biztosítékot kapjon arra az esetre, ha a kivitelező hibásan teljesít. Mi a jóteljesítési garancia lényege? Milyen védelmet nyújt a kivitelező fizetésképtelensége esetére? Szakértőnk megválaszolja a legfontosabb felmerülő kérdéseket!
A cégvásárlási lehetőségek jogi következményei

A cégvásárlási lehetőségek jogi következményei

A cégvásárlásnak több módja is van: részesedés-vásárlás, eszközvásárlás, üzletág átruházás.  Az ezek közül történő választás, bár üzleti kérdés, értelemszerűen eltérő jogi konzekvenciákat eredményez - figyelmeztet az RSM Hungary szakértője.
hirdetés

Ömlik a pénz a kicsikhez

Kitörési pont lehet a hazai kisvállalkozások számára a Junkcer-terv részeként meghirdetett COSME, illetve InnovFin program, amelyek kedvezményes feltételekkel juttatják hitelhez a cégeket. Eddig több mint 1700 vállalkozás kapott ily módon összesen 17,5 milliárd forintot. A program népszerű, így valószínű, hogy kiterjesztik a jövőben, és bővülnek a rendelkezésre álló források is.

Garancia segít hozzáférni a pályázati előleghez

Április 26-tól igényelhetnek a takarékszövetkezeteknél a Vidékfejlesztési Programban projektjeikhez, beruházásaikhoz támogatást elnyert agrárvállalkozások előleg visszafizetési garanciát. A hazai piacon eddig egyedülálló termék meggyorsíthatja az uniós támogatások lehívását, így a beruházások megkezdését.

Még másfél hétig lehet benyújtani az agrártámogatási kérelmeket

Már csak másfél hétig, május 15-ig lehet szankciómentesen benyújtani az uniós agrártámogatási egységes kérelmeket a gazdálkodóknak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ( NAK) hajdú-bihari elnöke, megjegyezve, hogy a megyében a kérelmeknek csak 55 százaléka érkezett be eddig.

A bank is fizethet helyettünk

A hazai kereskedelemben egyre népszerűbb fizetési biztosítékként jelennek meg a bankgaranciák. A garancia a bank önálló kötelezettségvállalása, amelyben arra kötelezi magát, hogy megadott feltételek szerint a kedvezményezett első írásbeli felszólítására, az alapügyletre való tekintet nélkül, azonnal fizetést teljesít. A garanciák alkalmazásánál számos esetben nem adásvétel vagy szolgáltatásnyújtás áll a háttérben, hanem valamilyen kötelezettség teljesítésével kapcsolatos biztosíték, pl. fizetési kötelezettség, szerződéses kötelezettség, szállítási kötelezettség. Persze mint minden biztosítás, ez is pénzbe kerül.

Egyre fontosabb a garancia a kkv-knak

Egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy az államilag támogatott garanciakonstrukciók segítségével akkor is kaphatnak banki hitelt fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz, ha alapesetben a bank nem folyósítana hitelt számukra.

Van visszaút az erőn felüli hitelből

Az ünnepi időszakban népszerű „gyorskölcsönökhöz” kínált kényelmi szolgáltatások jelentős többletköltséggel járhatnak – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Az át nem gondolt hitelfelvételtől 14 napon belül díjmentesen és indoklás nélküli el lehet állni. Jó tudni, hogy a műszaki termékekhez vásárolható kiterjesztett garancia jellemzően egy speciális biztosítási szerződést takar.

Most vásárol karácsonyra? Ellenőrizze, meddig viheti vissza!

Itt a Black Friday: a mai napon kezd magasba szökni az adventi bevásárlási láz. Főként az időszak elején megvásárolt termékek esetében okozhat gondot, hogy az ajándékba vásárolt árut a fogyasztók karácsony után esetleg már nem vihetik vissza. Mivel hibátlan termék visszavételére általában semmilyen jogszabály nem kötelezi a kereskedőt, igen eltérő gyakorlat alakult ki az egyes termékfajtákat kínáló üzletláncoknál. Ebben segítünk eligazodni a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) és a CP Contact közös kutatásának segítségével.

Biztosítékkal is készülni kell a sikeres pályázatra

Az uniós támogatási dömping a közbeszerzéseket is felpörgeti, miután az új Kbt. kötelezővé tette a közbeszereztetést a 25 millió forintos érték feletti egyedi beszerzések esetén. Bár a vissza nem térítendő támogatások esetében a kiírók már nem követelnek meg biztosítékot, számos, közbeszerzést kiíró vállalkozás kér az ajánlattevőktől teljesítési vagy jól teljesítési garanciát a források megfelelő felhasználásának biztosítékául – hívja fel a figyelmet a Start Garancia Zrt.

Saját magukban bíznak a magyar vállalkozások

A mikrovállalkozások 65 százaléka, a kivállalkozásoknak pedig a 77 százaléka hajtott végre beruházást az utóbbi öt évben, és ezeket a fejlesztéseket több mint 90 százalékuk a saját profitjából finanszírozta - derül ki az MFB csoportba tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss kutatásából. A vállalkozások számára készfizetőkezességet biztosító társaság arra számít, hogy a következő időszakban többen intézményi garanciával kombinált bankhitelek segítségével valósítja majd meg a tervezett beruházásait.

Kell a kisvállakozásoknak a folyószámlahitel

A Garantiqa tapasztalatai szerint az utóbbi hónapokban nőtt a mikro- és kisvállalkozások körében a társaság készfizető kezességével biztosított folyószámlahitelek iránti kereslet, arra számítanak, hogy a folyamat a jövőben tovább erősödik.

Széchenyi Kártya: nagyobb hitelhez vehető igénybe támogatás a kezességvállaláshoz

Módosította a kormány a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói támogatásának folytatásáról szóló tavaly decemberi határozatát, ennek köszönhetően magasabb hitelösszeghez vehető igénybe az állami támogatás a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt készfizető kezességvállalás éves díjához.

Óvatosan a garanciaként nyújtott EKÁER biztosítékkal!

Az az adózó, aki nem felel meg az EKAER rendszerben a kockázati biztosítékhoz kapcsolódó mentességi feltételeknek, és úgy dönt, hogy a kockázatos termékkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenysége miatti kockázati biztosítékadási kötelezettségét garancia formájában nyújtja, számos buktatóval kell szembesülnie e kötelezettsége teljesítése során.

Garancia gazelláknak

A Start Garancia Zrt. új, innovációs garancia terméke a Gazella Program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesülő startupok forráshoz jutását segíti elő. Az összesen mintegy 2,1 milliárd keretösszegű programban inkubált induló vállalkozások biztosítéknyújtási kötelezettségét a Start legfeljebb 80 millió forint értékű garanciaterméke segíti.

Megállapodást kötött a Garantiqa és a Takarékbank

Szeptembertől a teljes takarékszövetkezeti hálózatban elérhető a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezesség (garancia) szolgáltatása a Takarékbank Zrt. és a Garantiqa közt létrejött együttműködési megállapodás révén.

Átlag 11 millió a bukás a nem fizetés miatt. Mit lehetne tenni?

Első hallásra akár kedvezőnek is tűnhet a mezőgazdaságban jellemző átlagosan 25 napos fizetési késedelem más iparágakhoz képest, de mindjárt más a kép, ha figyelembe vesszük, hogy a termelők csaknem felével előfordult már, hogy egyáltalán nem látott pénzt egy üzletből.

Új fegyver a vásárlók kezében!

A jövőben a vásárló közvetlenül a gyártóval vagy a kereskedővel szemben is érvényesítheti a szavatossági jogát, köszönhetően a 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyvnek, amely bevezeti a termékszavatosság intézményét.

Amikor a drágább megéri

Bizonyos vissza nem térítendő európai uniós támogatások lehívásának feltétele, hogy a kis- és középvállalat adjon valamilyen pályázati biztosítékot. Bár az előírás valószínűleg lazul a 2014–2020-as pályázati ciklusban – szűkülhet a garanciát igénylő pályázatok köre, és nőhet a pályázati érték, amely felett kötelező –, teljes mértékben nem szűnik meg a kötelezettség. Összegyűjtöttük, hogy milyen garanciákból választhatnak a cégek. Nem feltétlenül a legolcsóbb a legkifizetődőbb!

Így veszítheti el a céges autó garanciáját!

Új autó vásárlását követően a gyártó által nyújtott garancia szavatolja a szervizelés folytonosságát. Ezt a teljes körű jótállást azonban könnyen elveszíthetik azok, akik nincsenek tisztában a garancia pontos vonatkozásaival és feltételeivel.

Tőkegarancia munkahelyteremtéshez

Munkahelyteremtő beruházások támogatásához is vállal pályázati garanciát a Start Zrt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által, a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt, NFA-2012-KKV kódjelű pályázati program keretén belül idén 584 vállalkozás nyert el vissza nem térítendő támogatást 7,3 Mrd Ft értékben.

Egyre keresettebb a pályázati garancia

12 százalékos növekedéssel, 4.551 millió forint értékű szerződésállománnyal zárta az első félévet az öt éve alakult Start Tőkegarancia Zrt, így a növekedés dinamikája a 2010. II. félévi 5,6%-ról több mint kétszeresére növekedett.

Túl mohók a kicsik?

Még mindig a túl magas kockázat áll a meghiúsult pályázati igénylések többségének hátterében. Az elutasítások egy része megelőzhető lenne, ha a kis és középvállalatok reálisan mérnék fel finanszírozási lehetőségeiket, s olyan értékben pályáznának, amelyhez az önerőt valóban hozzá tudják rendelni - mondta el Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Bankgarancia helyett kezességvállalás

Dinamikus növekedéssel, 3.367 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az első félévben 667, a második félévben pedig 705 millió forinttal nőtt, 92 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalási szerződések tették ki. Helytálló volt az év elején megfogalmazott várakozás, miszerint a válság hatására egyre több EU-s támogatást elnyert vállalkozás bankgarancia helyett fedezetet nem igénylő Start kezességvállalással fogja teljesíteni biztosítékadási kötelezettségét.

Sok cég kezességvállalást választ bankgarancia helyett

A Start Tőkegarancia Zrt. tapasztalatai alapján az elmúlt két évben a beérkezett Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatásokhoz szükséges kezességvállalásra vonatkozó igénylések száma ugrásszerűen megnőtt. Ennek egyik legfőbb oka a válságban keresendő: a kkv-k egyre nehezebben jutottak bankgaranciához, melyet a Start fedezet nélkül vállalt kezességével is helyettesíthetnek. Emellett tavaly a támogatások összegének emelkedése is jellemezte a piacot, amelynek következtében emelkedett a garanciavállalások értéke is

Egyszer sem kellett a vállalkozó helyett fizetni...

December közepéig 7,5 milliárd forint uniós pályázatokhoz adott támogatás-visszafizetési garanciát vállalt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., ami ötszöröse a tavalyi egész éves garanciavállalásának.

Óvakodnak a bankok garanciát adni

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) az év első felében 2,7 milliárd forint értékben vállalt pályázati visszafizetési garanciát, ez csaknem háromszorosa a tavalyi egész éves pályázati garanciavállalásnak. A társaság minden ügyletet kizárólag saját kockázatra, azaz állami viszontgarancia nélkül köt meg.

A válság ellenére kapós a hitelgarancia

A 2008-ban 463 milliárd forint hitel fölvételét mozdította elő készfizető kezességvállalásával a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. - derül ki a társaság tavalyi, előzetes adataiból. Az adatok szerint a nehéz gazdasági helyzet ellenére 2007-hez képest 23 százalékkal nőtt a garanciavállalás mértéke 2008-ban. A társaság teljes garanciaállománya meghaladja a 400 milliárd forintot. A kormány által 900 milliárd forintra emelt garanciakeret hatékony fölhasználásával a Garantiqa az idén 1200-1300 milliárd forint KKV hitel fölvételét mozdíthatja elő.

Hiányzik pár millió? Kattintson!

December 4-től Magyarországon is hozzáférhető az Európai Beruházási Alap által kezelt kis- és középvállalkozói (kkv) garanciakeret. Az eszköz célja, hogy biztosítsa azon kis- és középvállalkozások egyszerűsített feltételek melletti hitelhez jutását, amelyek nem rendelkeznek elég biztosítékkal, és ez által is ösztönözze az adott cégek munkahelyteremtési törekvéseit.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál

Petícióval sürget bérmegállapodást a Postás Szakszervezet.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Gazdaság

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

A vártnál jobban javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo