élelmiszerbiztonság cikkek
Szalmonella - a hőség egyik nagy veszélye
A nyári melegben különösen nagy az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata, ám a legtöbb problémát kétségtelenül a szalmonella baktérium okozza.
Kánikulában a vásárlásnál is legyünk körültekintőbbek!
A nyár nemcsak a szabadidő eltöltéséhez kínál jó lehetőséget, de a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával egészségesebben is táplálkozhatunk. Ugyanakkor a nyári meleg kedvez az élelmiszerekből eredő megbetegedéseknek is, ezért legyünk körültekintőbbek a vásárlásnál.
Piacmustra – Több tér termelőknek
Röpke két hónap leforgása alatt négy új termelői piac nyitott meg Budapesten, a legújabb éppen a Kossuth téren a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. A kezdeményezések nem csak a fővárosi lakosoknak jók, akik így közvetlenül, - és sokszor olcsóbban - juthatnak hozzá a háztáji termékekhez, hanem a termelőknek is, akik végre eljuthatnak a fizetőképes kereslethez. A piacok növekvő száma azonban azt is jelzi, hogy a lakosság részéről is emelkedik az igény a friss háztáji termékekre.
„Az vagy, amit megeszel…” Mutasd, mi vagy!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) játékot hirdet közösségi oldalán, melynek során élelmiszer alapanyagokat ábrázoló fotó montázsokat vár. A hatóság célja, hogy megismerje, milyen összetevőket találnak biztonságosnak, minőséginek a fogyasztók. A NÉBIH olyan összeállításokra számít, amelyek elsősorban hazai kötődésű élelmiszer alapanyagokat ábrázolnak.
Veszélyes a primőr zöldség és gyümölcs?
Apáink-nagyapáink idejében az első, fóliasátorban, üvegházban termett zöldségekre használtuk a primőr fogalmát. Mivel ma már csaknem egész évben kapható friss zöldség, ez a fogalom szinte érvényét vesztette. Azonban ezekkel kapcsolatban is felmerülhetnek élelmiszerbiztonsági kockázatok - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
40 tonna élelmiszer bukott meg az ellenőrzéseken
Csaknem 40 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen, a vizsgálatok során 25,3 millió forint bírságot szabtak ki. A március 19. és április 9. között az ország teljes területére kiterjedt ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálta.
Új csúcshivatal jött létre
Az élelmiszerbiztonság területén hozott létre csúcshivatalt a kormány. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kezeli majd a fogyasztói panaszokat és ellenőrzéseket folytat.
Magyar pontyok Indiában
Egy friss megállapodás értelmében a magyarországi génbankok és tenyésztési ismeretek felhasználásával hazai pontyfajták sokasodhatnak majd Indiában.
Újabb kiváló magyar élelmiszer
Új termékekkel gazdagodott a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyes választék: a gyártók képviselői a Foodapest szakkiállításon ünnepélyes díjátadó gála keretében kapták meg a védjegyviselési jogot.
"Miért (v)ennék külföldi terméket?"
A helyi élelmiszerek fogyasztásának ösztönzésére több mint 2.600 hazai élelmiszertermelő elérhetőségeit tartalmazó nyilvános, helyi termelői adatbázist hoztak létre termelői szervezetek az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával.
Ételek, amiket biztonsággal ehetünk
A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat. A bizottság új rendeletei lehetővé teszik az európai lakosság számára, hogy tudatosabban étkezzen.