A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányításával és koordinációjával a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságainak, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságainak szakemberei fokozottan ellenőrizték a szezonális élelmiszereket (előkészített (grill) húsok, üdítők, sörök, jégkrémek), illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket.
A hatóság a nyári ifjúsági- és gyermektáborokban zajló étkeztetés ellenőrzése mellett kiemelt figyelmet fordított a nagy tömegeket megmozgató országos és nemzetközi rendezvényeken élelmiszert forgalmazó létesítmények, valamint a strandokon, üdülő helyeken szezonálisan működő büfék, falatozók, éttermek, cukrászdák és fagylaltozók ellenőrzésére.
A NÉBIH láncszemlélete révén a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során 618 élelmiszer előállító egységet, 2568 kereskedőt - beleértve a zöldség-gyümölcs, különös tekintettel a nyári nagy kedvenc, a görögdinnye forgalmazókat -, valamint 2650 vendéglátó ipari egységet vizsgáltak.
A NÉBIH és a megyei szakigazgatási szervek munkatársai elsősorban higiéniai és nyomon-követési hiányosságokat, esetenként az élelmiszerek hűtéséhez kapcsolódó szabálytalanságot rögzítettek az ellenőrzések folyamán, melynek eredményeképpen összesen 22,5 millió forintnyi bírságot szabtak ki az élelmiszerlánc ellenőrzés alá vont szereplőire.
Az idei év tapasztalata, hogy bár a kitelepülő vállalkozások száma az előző évekhez képest csökkent, a vállalkozások felkészültebbnek bizonyultak az ezt megelőző időszakokhoz képest.