Cégbedőlés cikkek

hirdetés

Nyáron is erősödött az építőipar

Nyáron is erősödött az építőipar 

Az építőipar továbbra is rendhagyó viselkedést mutat több cégstatisztika tekintetében is, ezek közül a cégalapítási arány a legkirívóbb adat. A legtöbb hazai ágazatra elmondható, hogy a cégtörlések száma meghaladja a céglapítások számát, ezzel szemben az építőiparban 2017 során gyakorlatilag folyamatosan magas cégalapítási aránnyal találkozunk.
Kicsit csökkent a csődök és felszámolások száma

Kicsit csökkent a csődök és felszámolások száma 

2017 első negyedévében ugyanazon tíz iparág határozta meg a legkevésbé kockázatos működési területek körét, mint egy évvel korábban. Csökkent továbbá a felszámolások, a kényszertörlések és a végelszámolások száma - áll a Bisnode Magyarország Kft. elemzésében. A csődök és felszámolások vállalkozásszámhoz viszonyított aránya szintén javuló tendencát mutat, a pozitív trendek ellenére viszont volt olyan terület is, ahol a bedőlési mutató értéke romlott.
Sok cég vesztét okozta a kötelező tőkeemelés

Sok cég vesztét okozta a kötelező tőkeemelés 

Mind márciusban, mind áprilisban 1300 körül volt a hazai végelszámolások száma, ezzel az elmúlt öt év messze legmagasabb végelszámolási értékeit hozta a tavasz.
Bukja a bevételt, aki túl óvatos

Bukja a bevételt, aki túl óvatos 

Versenyhátrányba kerülnek azok a cégek, amelyek nem engedélyeznek utólagos fizetést partnereik számára, ezért az elmúlt években a kockázatok alaposabb felmérésével kezdtek védekezni a nemfizetések ellen. Felmérések igazolják ugyanis, hogy 30 %-kal több bevételt tudnak elérni azok a cégek, amelyek halasztott fizetést is engedélyeznek vevőiknek, mint azok, akik csak előrefizetés esetén szállítanak.
Még mindig több cég dőlt be a korábbinál az elmúlt évben

Még mindig több cég dőlt be a korábbinál az elmúlt évben 

2015 első negyedévében az egy évvel korábbi állapothoz képest csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma, illetve több vállalkozás fizette ki határidőben számláit. A magyar gazdaság szereplői azonban nem dőlhetnek hátra, mert éves szinten továbbra is magas és növekvő Bisnode Bedőlési Index jellemzi a magyar gazdaságot, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. 2014 első negyedévében még 2,53 % volt az index értéke, mára azonban felkúszott közel 3 százalékra (2,99 %).
hirdetés
Negatív rekord a vendéglátásban

Negatív rekord a vendéglátásban 

Hosszú évekig az építőipar vezette a legnagyobb bedőlési arányú (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) iparágak listáját, azonban 2014-ben átvette a legkockázatosabb szektorok toplistájának „vezető” helyét a vendéglátás – áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Az országos Bisnode Bedőlés Index értéke 3,23 százalék, amit a vendéglátás 6,36 százalékos bedőlési aránya, illetve az építőipar 5,40 százalékos fizetésképtelenségi indexe is jelentősen meghalad.
Megvan a rezsicsökkentés első áldozata

Megvan a rezsicsökkentés első áldozata 

Hétfői hatállyal felszámolás alá került a szolnoki kéményseprő-ipari szolgáltatásokat nyújtó Fűtéstechnikai Vállalkozó Kft.- több lap beszámolója szerint a cégnek a rezsicsökkentés miatt csökkentek drasztikusan a bevételei, amit nem tudtak máshonnan pótolni.
Egyre többen, egyre többel tartoznak a NAV-nak

Egyre többen, egyre többel tartoznak a NAV-nak 

Fél év alatt 62 százalékkal nőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tartósan tartózó vállalkozók száma, míg a tartósan adós magánszemélyeké és egyéni vállalkozóké 3 százalékkal bővült. Százmilliárddal nagyobb a vállalkozások adótartozása.
Sikerült alulmúlni az építőipart

Sikerült alulmúlni az építőipart 

Eddig a legnagyobb bedőlési arány az építőipart fenyegette a magyar gazdaságban, de 2014 első negyedévében a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított arányának tekintetében a szektort már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás. A számlákat viszont rendesebben fizetik a cégek.
Dőlt a pénz októberben

Dőlt a pénz októberben  

Októberben a vállalkozások számára újra meghirdették a Magyar Nemzeti Bank nagy sikerű növekedési hitelprogramját. Közben Brüsszel pénzcsapjai is újra kinyíltak: a pályázatok körüli korábbi szabálytalanságok miatt leállított utalások újra megindultak.
hirdetés

Amikor a partner bedől… 

Minden cégnek volt olyan üzleti partnere az elmúlt 2 évben, amely fizetésképtelenné vált: az általuk okozott bevételkiesés általában meghaladja a cég forgalmának 10 százalékát. A kárt súlyosbíthatja, ha a cég alacsony árréssel vagy rossz áfa-pozícióval dolgozik. A cégek nem optimisták, hasonló eredményekre számítanak 2014-ben is, közel 45 százalékuk azonban semmit sem készül tenni védekezésül.

Éledezik a gazdaság: kevesebb cég dőlt be 

A tavalyi 4,08 százalékról 3,79 százalékra csökkent az idei első negyedévben - a most először megjelenő, országos adatokat tartalmazó - Bisnode Bedőlési Index (BBI). Mindössze négy ágazatban romlott a mutató, a többiben azonban javult. Területi bontásban Borsod és Nógrád megye ért el látványos eredményt, az ott nyilvántartott cégek bedőlési mutatója több mint 1 százalékponttal csökkent.

Óránként négy magyar cég tűnik el 

Az elmúlt három hónapban Magyarországon átlagosan 2919 vállalkozás szűnt meg havonta, ugyanez a mutató egy évvel ezelőtt még csak 2140 megszűnést mutatott. Ez 36,4 százalékos növekedést jelent annak ellenére, hogy ezzel párhuzamosan a végelszámolások aránya az egyharmadára, a felszámolásoké pedig a felére csökkent.

Jól megy a virágbiznisz – vagy mégsem 

A virágkereskedelemben érdekelt cégek árbevétele 2003 óta több mint 300 százalékkal 26 milliárd forint fölé nőtt, közben pedig az ezzel foglalkozó, mérleget leadó cégek száma több mint a duplájára emelkedett. Azonban a válság hatása is látványos, a tíz évvel ezelőtt mért minimális, 0,33 százalékos bedőlési mutató a múlt évben már 6,6 százalékos volt.

Radikálisan nőtt a bedőlt cégek száma 

A bedőlt cégek száma 2013 januárjára radikálisan megugrott. Ennek egyik oka a gazdasági helyzet, de nagyban befolyásolja az adatokat, hogy az évekkel korábban indított eljárások nagy részének is most került pont a végére.

A legkockázatosabb: az építőipar és Nógrád megye 

Az elmúlt három évben folyamatosan és nagymértékben nőtt a cégbedőlések aránya, és ez a trend 2012-ben is tovább folytatódott. 2012-ben 4,07 százalékos cégbedőlési arány jellemezte a magyar cégvilágot, azaz átlagosan 100 cégből több mint négy alig egy év alatt fizetésképtelenné vált. Az iparágakat tekintve továbbra is az építőipar, a megyék közül Nógrád megye cégei a legkockázatosabbak.

Ilyen még nem volt a magyar építőiparban 

Soha nem látott ütemben szűntek meg az építőipari vállalkozások 2012 utolsó negyedévében – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Egyetlen negyedév alatt 1677 építőipari cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok, ami azt jelenti, hogy az ágazat cégeinek 2,3 százaléka zárt be három hónap alatt. Az ágazatban az új cégek alapítása is jelentősen elmarad a korábbi évektől.

Százból négy cég becsődöl - Hogyan kerüljük el a bedőlést? 

A hazai vállalkozások több mint 4%-a bedől, azaz 100 cégből átlag 4 válik egy éven belül fizetőképtelenné. Az elmúlt 5 évben a helyzet folyamatosan romlott, a bedőlési arány megduplázódott a 2008-as szinthez képest. Összegyűjtöttünk néhány figyelmeztető jelet, amely segít elkerülni, hogy tömegessé váljanak a kifizetetlen számláink.

Cégvezetők! Csak óvatosan a hitelezéssel! 

A banki hitelezés visszaszorulása miatt a vállalatoknak egyre nagyobb szerepük van a finanszírozásban, melyet azonban a növekvő cégbedőlések miatt egyre körültekintőbben kell ellátniuk.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok  

Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo