hirdetés

Százból négy cég becsődöl - Hogyan kerüljük el a bedőlést?

A hazai vállalkozások több mint 4%-a bedől, azaz 100 cégből átlag 4 válik egy éven belül fizetőképtelenné. Az elmúlt 5 évben a helyzet folyamatosan romlott, a bedőlési arány megduplázódott a 2008-as szinthez képest. Összegyűjtöttünk néhány figyelmeztető jelet, amely segít elkerülni, hogy tömegessé váljanak a kifizetetlen számláink.
hirdetés

Sokan azért nem fizetnek, mert az ő vevőjük sem fizet, és így tovább. Jelenleg európai viszonylatban is kiugróan nagyarányú a hazai körbetartozás mértéke és a fizetésképtelenség ma is nő. Bár a cégek kockázattudatosabbak és óvatosabbak lettek, a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformációszolgáltató tavalyi évre vonatkozó gyorsjelentése szerint sok vállalkozás a saját bőrén tapasztalta meg a válság hatását: 2008 és 2012 között gyakorlatilag lineárisan nőtt a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya.

4 tipp, hogy mire figyeljünk
Számtalan céges adat nyilvános és ingyenesen elérhető akár az interneten, ám ez még önmagában nem elegendő. Ahhoz, hogy a potenciális nemfizetőt időben és nagy valószínűséggel ki lehessen szűrni, azt is tudni kell, hogy milyen összefüggéseket érdemes vizsgálni.
1. Könnyen lehet, hogy az alig egy éve alakult cég makulátlan: nincs lejárt tartozása sem a szállítók, sem az adóhatóság felé. Ugyanakkor, ha megvizsgáljuk a tulajdonosok és cégvezetők előéletét (ilyen mátrixszerű szolgáltatás a céginformációs szolgáltatók portfoliójában általában elérhető), lehet, hogy kiderül: számtalan korábban bedőlt cégben is tulajdonosként vagy tisztségviselőként szerepeltek az érintettek. Ez pedig már olyan információ, amelyre oda kell figyelni.
2. Fontos támpontot jelent a pénzügyi adatok elemzése is: a mérlegek, beszámolók sokat elárulnak a vállalat gazdálkodásáról. Amennyiben egy cég árbevétele alig 10 millió forint, nem feltétlenül biztonságos 15 millió forintra szerződni vele. Triviálisnak tűnik, mégis sok szerződést megkötnek anélkül, hogy ezt ellenőriznék.
3. A vállalati tulajdonlás és a cég pénzügyi adatai mellett a cégdemográfia is sok mindenről árulkodik: az a vállalkozás, amely gyakran vált telephelyet, székhelyet, jellemzőek rá a gyakori tulajdonosváltások, az ügyvezető cserélése, vagy a bankszámla módosítása könnyen lehet, hogy ha fizetési nehézsége támad, inkább eltűnik, semmint megpróbálná teljesíteni a felé fennálló követeléseket.
4. A meglévő partnerek monitorozására is megéri (a céginformációs szolgáltatók figyelik a negatív információkat és rendszeresen értesítik az előfizetőt). Negatív információ lehet: adóhatósági eljárás, cégbírósági ügyek vagy más jogi procedúrák indulása, valamint a más partnerekkel való üzleti kapcsolat alakulása. Jó tudni: a NAV végrehajtás alá kerülő cégek egynegyede a statisztikák szerint nagyságrendileg egy éven belül megszűnik.
A legnagyobb ugrás a válság kezdete után – 2008-2009 fordulóján – volt, azóta évente átlagosan 0,4 százalékponttal nőtt a bedőlési arány. Keleti József, a Bisnode csoport magyarországi Country Managere szerint még mindig nem beszélhetünk a tendencia fordulásáról.

– Ma is évről évre egyre több vállalkozás válik fizetésképtelenné. 2008-ban 2,33%-os bedőlési arány (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) jellemezte a hazai vállalkozásokat, ma 4,07%. A növekvő fizetésképtelenségi kockázatot és az ebből adódó veszteségeket egyre több cég tapasztalja a saját bőrén – magyarázza a szakember.

Míg 2011-ben átlagosan 62 cég ellen indult végelszámolás, 2012 első három hónapjában már 102 ilyen bejegyzés történt naponta, mutat rá a Dun & Bradstreet egy korábbi sajtóközleménye. Ennek ellenére továbbra is nő a cégek száma Magyarországon, igaz a növekedés üteme erősen csökken: 2008-ról 2009-re még 5%-os cégszám-növekedéssel kellett számolni, 2011-ről 2012-re 1% alá süllyedt a cégek számának emelkedése.

Ma közel 562 ezer cég működik Magyarországon szemben a 2008 elején tevékenykedő közel 490 ezer vállalkozással. Amennyiben a jelen tendencia tovább folytatódik, előfordulhat, hogy 2013-ban már a mainál kevesebb aktív vállalkozás lesz, ami nem feltétlenül negatívum, mutat rá a Bisnode közleménye.

Egy kisebb, de stabilabb és fejlődni, növekedni képes cégszerkezet valószínűleg, előnyös lenne. Keleti József szerint hosszú távon azok a cégek lehetnek sikeresek, amelyek a romló helyzet ellenére is képesek előrefizetéssel szolgáltatni, valamint azok, amelyek üzleti partnerenként mérlegelik a nemfizetés kockázatát és ennek megfelelően alakítják ki a fizetési feltételeket. „Egy üzlet akkor zárul, amikor a számlát kifizették. A biztonságos ügymenet érdekében érdemes egy pillantást vetni a cég adataira és a tulajdonosokra is, válaszolta a Piac&Profit magazin egy korábbi kérdésére a szakértő.

Ézsiás Tünde, az Opten céginformációs vezetője az szerint a céginformációk monitorozásával nem csak a kifizetetlen számlák felhalmozását lehet elkerülni. Az információ birtoklása magabiztos, érdekérvényesítő tárgyaláshoz vezet, amely eredményeképpen javulhatnak egy cég piaci pozíciói.

Megelőzhetjük a bedőlést!
Hiú remény azt gondolni, hogy a gazdasági növekedés beindulása elegendő lenne ahhoz, hogy a körbetartozás mértéke csökkenjen. A megoldás a cégek kezében van, hisz a nemfizetésből adódó kockázatok csökkenthetők, a veszteségek nagy része megelőzhető. Ma már egyre több vállalkozás tudatosan köt üzletet, ellenőrzi szerződéskötés előtt üzleti partnere megbízhatóságát, mert „jobb ma egy visszautasított szerződés, mint holnap a ki nem fizetett számla”. Ahogy ezt a cégek többsége belátja, és a kisebb méretű vállalkozások közül is egyre többen élnek a cégminősítés lehetőségével, a kiugróan nagyarányú körbetartozás csökkenni fog. Persze egyhamar nem fog megszűnni, de az elmúlt időszakban a hatóságok, a NAV is több olyan lépést tett, amely a látszatvállalkozások létezését, valamint a korábban tartozásokat maguk után hagyó cégek más néven, büntetlenül történő újraalapítását próbálta megfékezni. Azért még mindig léteznek becsukásra váró kiskapuk.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo