Adóvisszatérítés cikkek

hirdetés

Százezreket kaphat vissza az adójából - itt van, hogyan

Százezreket kaphat vissza az adójából - itt van, hogyan  

Idén ismét rendelkeznünk kell a tavaly befizetett öngondoskodási célú megtakarítások után járó adójóváírás összegéről.
Kiderült, mire ment az adóvisszatérítés

Kiderült, mire ment az adóvisszatérítés 

Az év elején a gyereket nevelők visszakapták a múlt évre jutó személyi jövedelemadó összegét.
Sokan veszni hagyják a pénzt: milliókat hagyunk a NAV-nál

Sokan veszni hagyják a pénzt: milliókat hagyunk a NAV-nál 

A magyar állam bőkezűen támogatja a nyugdíj-előtakarékosságot: 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető az éves befizetésekre. Azonban sokan elfelejtik érvényesíteni ezt a jogosultságot, így életük során több millió forintot hagynak a pamlagon.
Intő jel a vállalatoknak: rengeteg fiatal készül munkahelyet váltani

Intő jel a vállalatoknak: rengeteg fiatal készül munkahelyet váltani 

A 25 éven aluli munkavállalók egyharmada tervezi, hogy munkahelyet vált az őket érintő szja-mentesség hatására, de a 25 éven felüliek negyedében is felmerült már a munkahelyváltás gondolata az elmúlt hónapokban.
Látványosan fékezte a hazai e-kereskedelem lassulását a kormányzati osztogatás

Látványosan fékezte a hazai e-kereskedelem lassulását a kormányzati osztogatás 

Megtorpant az e-kereskedelem szárnyalása a kelet-közép-európai régióban az év első negyedévében. Az adatok lassulásra figyelmeztetnek.
hirdetés
Kinek ajánlják fel adójuk 1 százalékát a magyarok?

Kinek ajánlják fel adójuk 1 százalékát a magyarok? 

Az Ipsos március elején egy online felmérés segítségével vette számba az adófizetők tervezett felajánlásait. A kutatás alapján kijelenthető, hogy főként civil szervezetek, és kevésbé a vallási közösségek javára rendelkeznek adójuk központi átutalásáról a magyarok.
Adóvisszatérítés: 106 ezer szülőnek üzent Varga Mihály

Adóvisszatérítés: 106 ezer szülőnek üzent Varga Mihály 

Ők összesen 33 milliárd forintot kapnak vissza.
Holnap már elkezdik kézbesíteni a gyermeket nevelő szülőknek a családi adóvisszatérítést

Holnap már elkezdik kézbesíteni a gyermeket nevelő szülőknek a családi adóvisszatérítést 

A gyermeket nevelő szülők február 14-ig megkapják a családi adóvisszatérítést a bankszámlákra, a postai kézbesítés még korábban történik - mondta Tállai András.
Nem nyúlhat az szja-visszatérítéshez a bank

Nem nyúlhat az szja-visszatérítéshez a bank 

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben egy eddig még nem tisztázott részletkérdés a februári szja-visszatérítésekkel kapcsolatosan.
Kiderült, mire költik a családok a visszajáró adót

Kiderült, mire költik a családok a visszajáró adót 

Tartozásaik csökkentésére, lakhatási körülményeik javítására, valamint jelentős részben öngondoskodásra fordítják majd a családok a nekik visszajáró 2021-es személyi jövedelemadót – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének friss felméréséből.
hirdetés

Kiderült, hányan kérték az adóvisszatérítést 

December 31-ig lehetett nyilatkozni a családi adóvisszatérítésről.

Szűkös a határidő: már csak 2 napig lehet benyújtani az szja-visszatérítéshez szükséges nyilatkozatot 

Még két napjuk van a nyilatkozat beküldésére a családi pótlékot nem kapó, gyermeket nevelő szülőknek.

Szja-visszatérítés: hamarosan lejár a határidő 

Még egy hét áll rendelkezésre a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat kitöltésére, amelyből csütörtök reggelig már 650 ezer be is érkezett.

250 ezer szülőnek fontos teendője van még a következő napokban 

Még több mint két hét van hátra a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatok kitöltésére, de már beérkezett a félmilliomodik VISSZADO-nyilatkozat. Az adóhivatal december 31-ig még mintegy 250 ezer szülő nyilatkozatát várja.

Szja-visszatérítés: újabb részleteket közölt Varga Mihály 

A pénzügyminiszter szerint a visszatérítés 600 milliárd forint támogatást jelent.

Gyermeket nevelők adó-visszatérítése: fontos dokumentumot tett közzé az adóhatóság 

A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez.

Szja-visszatérítés: egy magas keresetű szülő akár további 161 ezer forintra is jogosulttá válhat 

Akár további 161 ezer forintot is visszakaphatnak a jogosult szülők a jövő évi Szja-visszatérítésen felül - hívja fel a figyelmet a pénzügyi tanácsadással foglalkozó Grantis.

A NAV már dolgozik az adó-visszatérítések kiutalásán 

Az adóhatóság már dolgozik az adó-visszatérítések kiutalásán, javában tartanak az személyijövedelemadó (szja)-visszatérítések kifizetéséhez kapcsolódó munkák az informatikai rendszerek felkészítésével - mondta az origo.hu-n megjelent interjúban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár.

Családi adóvisszatérítés: mi vonatkozik a katásokra, egyéni vállalkozókra? 

Jó hír, hogy a gyermekes katásoknak, ekhosoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az a visszatérítés.

Családi adóvisszatérítés: Varga Mihály elárulta, mi vonatkozik a vállalkozókra 

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Elveszettnek hitt adóforintjaikat is visszakaphatják a cégek egy jogszabályváltozásnak köszönhetően 

Egészen idáig a magyar jogszabályok nem ismerték el a behajthatatlan követelésekre eső adóalap csökkentését. Az eladóknak ezért olyan termékek vagy szolgáltatások után is be kell fizetniük az áfát, amit a vevőjük soha nem térített meg. A helyzet több uniós országban is hasonló volt, amire az Európai Bíróság (EUB) először az úgynevezett Enzo Di Maura ügy során adott egyértelmű állásfoglalást: a tagállamoknak vissza kell adniuk az áfát, ha egy teljesített ügylet ellenértéke véglegesen behajthatatlanná válik. A cégeknek azonban számos feltételnek meg kell felelniük, ha élni akarnak az új lehetőséggel – hívták fel rá a figyelmet az EY szakemberei a cég legutóbbi, adójogi konferenciáján.

Milliókat spórolhatunk az autók lízingdíján 

Januártól a korábbinál egyszerűbben lehet visszaigényelni az áfát a céges autók lízingdíjából – közölte a Magyar Lízingszövetség. A lépés az adminisztrációban jelent könnyebbséget, és kedvező hatása lehet az autófinanszírozási piacra is, amely jelentős emelkedést mutat.

Jól jöhet a segítség az iskolakezdéshez 

Az iskolakezdés akár 20-30 ezer forinttal is megterhelheti a családi költségvetést. Az OVB Magyarország tapasztalatai szerint sok szülő nem tudja, hogy ezek a ráfordítások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek, ráadásul az egyéni befizetések után élhetnek a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével, amely összeg teljes egészében akár az iskolakezdés finanszírozására is fordítható.

Döntött a bíróság: a bridzs nem sport 

Történelmi ítéletet hozott az Európai Bíróság, eszerint a kontrakt versenybridzs nem tartozik a „sport” héairányelv értelmében vett fogalma alá, ilyen formán pedig nem részesülhet adóvisszatérítésben.

Hamarabb pénzükhöz jutnak a megbízható adózók 

A NAV a vállalkozásokat 2016. első negyedévét követően negyedévente minősíti, és meghatározott esetben megbízható adózók vagy kockázatos adózók közé sorolja be azokat. Az adózás során történő, önkéntes jogkövetés ösztönzésére a megbízható adózók számára bizonyos előnyöket biztosítanak, amelyek javítják a megbízható adózók likviditási helyzetét, és ezen keresztül gyorsítják a pénzügyi folyamataikat, segítik a működésüket.

Pénzre van szüksége? Akkor nézze meg az adóbevallását! 

Ugyan van még idő átnézni a NAV által elkészített szja bevallást, de mégis érdemes lehet sietni vele: az adóhivatal ugyanis az adózó jóváhagyása után maximum 30 nappal fizet azoknak, akiknek visszajár pénz.

Mit tehetünk, ha jogtalan a helyi adó? 

Mikor aránytalan mértékű a helyi adó, illetve mikor diszkriminatív a helyi adóztatási gyakorlat? Mit tehet az adózó, ha nézete szerint az önkormányzat az ingatlanait aránytalan mértékű adóval terheli, vagy az adót diszkriminatív módon állapítja meg? Milyen eljárás keretében nyílik lehetősége a jogszabálysértőnek tekintett helyi adórendelettel szembeni jogorvoslatra? Visszakaphatja-e az általa már befizetett helyi adót, illetve milyen mértékű kamat illeti meg? Lássuk a válaszokat, a Kúria joggyakorlata alapján, a Faludi Wolf Theiss ügyvédi iroda szakértőinek segítségével.

Most kell kérni az adóvisszatérítést 

A május 20-ig beadandó adóbevallásban a nyugdíj-előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosításokra történő befizetések után járó adó-visszatérítést az érintetteknek kell kérnie - figyelmeztet a K&H.

Így jöhetünk egyenesbe 2016-ban 

Habár az elmúlt években igazi tőkeforradalom volt Magyarországon és a vállalati hitelekhez is olcsón lehetett hozzájutni, akár befektető bevonásában, akár hitel felvételében gondolkodunk, fontos, hogy pénzügyeink egyenesben legyenek az idén. Ehhez adunk most öt tanácsot.

Több nyugdíjat akar a magyar, mint amennyit kaphat 

A hazai lakosság a saját, nyugdíj előtti havi keresetének 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett nyugdíjjáradékként. Igaz a várakozás ennél pesszimistább: a legtöbben a jövedelmük 64 százalékára számítanak időskorukban. – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.

Pénzt kapnak az Astra ügyfelek 

Visszaigényelhetik a kötelező biztosítás mellett befizetett 30%-os baleseti adójukat az ASTRA Biztosítótól már távozott, de befizetett díjuk egy részét elveszítő ügyfelek. Az összesen mintegy 300 millió forintnyi visszajáró adó a NAV tegnapi naptól elérhető nyomtatványán igényelhető vissza – áll a Biztosítás.HU alkuszi portál közleményében.

Bűnözők nyúlták le az adóvisszatérítést 

Adóbevallásokat, TB-számokat és más személyes adatokat szereztek meg amerikai állampolgároktól az adathalászok. Hogy mit tettek vele? Adót igényeltek vissza. Sokat.

Jön a művirágadó , de vissza is lehet igényelni 

2015 januárjától jellemzően növekednek a termékdíjtételek, és új termékdíj-köteles termékek jelennek meg. Díjköteles lesz az irodai papír, a művirág, de a mosópor és a szappan is. Ám a cégek vissza is igényleheti a termékdíjat – de nem minden esetben.

Több mint 100 milliárd forintról mondunk le önként 

Csak gyógyszerre 13 milliárd forintot költ havonta az aktív korú magyar lakosság – ez derült ki a GKI és a PRÉMIUM Pénztárak közös kutatásából. Ez azt jelenti, hogy akinek van, annak minimum 50 ezer forint az átlagos éves gyógyszerköltsége. Az egészségünk fenntartása tehát nem olcsó mulatság, de a kiadásokat lehet csökkenteni. Nézzük, hogyan!

Bukják a cégek a SZÉP-kártyákon maradt pénz adóját 

Bukják az önellenőrzést és az adót is a cégek a SZÉP-kártyán fel nem használt összegek után. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal arra figyelmeztet, hogy nem lehet visszaigényelni a SZÉP-kártyákról a munkáltatóknak visszautalt összeg után a kifizető által megfizetett személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás (eho)-t, és önellenőrzésre sincs lehetőség ebben az esetben.

Ketyeg az óra - ki kapja meg a visszatérítést? 

Az Európai Bíróság tavaly decemberi döntése óta ketyeg az a 180 napos jogvesztő határidő, amelyen belül visszakérhetik a megfizetett áfát, illetve az esetleges adóbírságot és kamatot azok a hazai cégek, amelyeket érintett a magyar áfatörvény direktívaellenes szabálya. Egyaránt érintett, aki nem tudta érvényesíteni az export adómentességét az EU területéről történő kiléptetés csúszása miatt, és akiket erre a szabályra hivatkozva büntetett meg a NAV - hívja fel a figyelmet a Mazars. Június 21-ig lépni kell!

Jön az eva versenytársa 

Sokaknak jó lehet a kisadózó vállalkozások tételes adója, amely az eddig megismert formájában veri az evát is. A tervek szerint október 1-jéig fogadja el a parlament az új adókról szóló, július közepén beterjesztett törvényjavaslatokat.

Ennyit keresett az államnak egy revizor az idén 

Az esztendő első félévében 124 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, 9 milliárd forint jogosulatlan visszaigénylését akadályozta meg, és csaknem 400 bűncselekményre bukkant a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága. Egy revizor átlagosan 139 millió forintot terelt vissza a költségvetésbe.

Visszajár a pénz! 

Számos cég előtt felcsillant a remény a Legfelsőbb Bíróság döntése után, hogy pénzt lásson az adóhatóságtól. Azok is remélhetnek, amelyek 2006-os bevallásukban azért nem érvényesítették a helyi iparűzési adót mint társaságiadó-alapot csökkentő kedvezményt, mert valamely adószámlájukon tartozás mutatkozott, és azok is, amelyek akkor hibásan vonták le az iparűzési adót, és erre egy későbbi ellenőrzés során derült fény. Az egyetlen kritérium: 2006-ra vonatkozóan nem lehet nettó adótartozása a vállalkozásnak.

Újabb pénzeket fizet vissza a NAV? 

A vevő áfa alany adólevonási jogát a szállító érdekkörében felmerült adózási anomáliákra, szabálytalanságokra tekintettel nem lehet korlátozni, hangzik az Európai Bíróság ítélete. Ez azt jelenti, hogy az olyan ügyekben, amelyek nem elévült időszakot érintenek (vagyis legfeljebb a 2006-os évre vonatkoznak), valamint azokat a bíróság jogerősen nem bírálta el, érdemes számba venni a jogorvoslati lehetőségeket. Az EU Bíróság döntésére hivatkozva vitatható az elmarasztaló adóhatósági határozat.

Így szerezhető vissza a jogtalanul beszedett adó 

Azok az adózók, akik terhére az adóhatóság az adótartozás fogalmának szűkebb értelmezése miatt 2006. évre a társasági adóra vonatkozó adóhiányt állapított meg, a Legfelsőbb Bíróság ítéletének alapján visszakaphatják a NAV területileg illetékes adóhatóságától a befizetett adóhiányt és szankcióit (bírság, pótlék). A visszaigénylés van, hogy bonyolult, de sok esetben egy megfelelő helyre írt levél is elegendő.

Tévedett az adóhatóság, visszajár a pénz 

A Legfelsőbb Bíróság döntése számtalan cég előtt felcsillantotta a reményt, hogy visszakapjon pénzt az adóhatóságtól. A határozat értelmében a 2006-ban befizetett iparűzési adó 100 százalékban csökkenti a vállalkozás társasági adójának adóalapját, amennyiben a cégnek 2006-ban nem volt nettó adótartozása. Azok a cégek is remélhetnek, amelyek akkor bevallásukban azért nem érvényesítették a helyi iparűzési adót, mint társasági adóalapot csökkentő kedvezményt, mert valamely adószámlájukon tartozás mutatkozott, és azok is, amelyek levonták az iparűzési adót, de jogtalanul és erre egy későbbi adóellenőrzés során derült fény. Miután az adószabályok értelmében az elévülési idő 5 év, 2012. december 31-ig lehet visszaszerezni a pénzt.    
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok  

Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo