Újra keringőzik a kormány az IMF-el

Varga Mihály a héten találkozik az IMF képviselőivel, és az elővigyázatossági hitelkeretről fognak tárgyalni. Varga hangsúlyozta, hogy Magyarország csak biztonsági hálónak szánja a hitelt, és nem áll szándékában felhasználni azt

Azt hallhattuk ma reggel a rádióban, hogy 1,6 százalékkal „zuhant” a Nikkei index. Mekkorát fordult a világ a négy évvel ez előtthöz képest, amikor 4-5 százaléknyi, vagy még ennél is nagyobb zuhanásokat láttunk. Ha az 1,6 százalékot zuhanásként jellemezzük, mint mondanánk a 3-5 százalékos csökkenésekre? Ez is jól mutatja a negatív hangulatot, miközben az indexek többsége lokális vagy abszolút csúcs közelében van.

Persze a csökkenés hátterében az elmúlt néhány hétben tapasztalható 15 százalékos száguldás, a gyengülő jen miatt idegeskedő USA nyilatkozatok és a gyengébb kínai GDP bővülés áll. Az utóbbi, úgy tűnik, hogy a világ többi részének gazdasági gyengélkedése miatt van. Közben a DAX a pénteki jelentős esést követően ma valamiféle korrekcióra készül. Ennek ellenére a kép negatív, hiszen a 20-30 napos mozgóátlagokról fordult le az index. A BUX közben még mindig a 200 napos mozgóátlaggal küzd, s még a 20 és 30 napos átlagok is satuba fogták. Ugyan negatívak vagyunk a mai nap tekintetében, de az elmozdulás valószínűleg kicsi lesz.

Varga Mihály a héten találkozik az IMF képviselőivel, és az elővigyázatossági hitelkeretről fognak tárgyalni. Varga hangsúlyozta, hogy Magyarország cask biztonsági hálónak szánja a hitelt, és nem áll szándékában felhasználni azt. A magyar kormány és a Valutaalap képviselői között folytatott tárgyalások január végén szakadtak meg. Orbán Viktor miniszterelnök szerint ugyanis a Nemzetközi Valutaalap nemet mondott a rugalmas hitelkeretre előterjesztett magyar igényre, Orbán arról is beszélt, hogy az álláspontok nem közeledtek, de amíg az EU és az IMF nem utasítja el, addig Magyarország kérése érvényben marad.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

- Eséssel indult a kereskedés pénteken a tengerentúli börzéken, a kezdeti lejtmenet után azonban elindultak felfelé az indexek, de a veszteséget nem sikerült ledolgozniuk (Dow 0%, Nasdaq -0,16%, S&P500 -0,27%).

- A gyenge makroadatok okozhatták a rossz teljesítményt, a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének áprilisi előzetes értéke 78,6 pontról 72,3 pontra esett vissza (ami 9 havi mélypontot jelent), miközben a piac 78,5 pontra számított.

- A kiskereskedelmi forgalom is negatív meglepetést okozott, a várt stagnálás helyett 0,4%-kal csökkent a mutató.

- Pénteken két gyorsjelentés is napvilágot látott, a bankok közül elsőként a JPMorgan publikálta negyedéves számait. A profit 33%-kal 6,5 milliárd dollárra emelkedett, ami részvényenként 1,59 dollár, ez pedig bőven az 1,39 dolláros várakozások felett van. Az árbevétel 25,8 milliárd dollár volt, ami valamelyest elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de a várakozásoknak megfelelő. A negyedévben 549 millió dollárnyi céltartalékot képzett a bank, ami jobb mint az egy évvel ezelőtti 642 millió dollár. A menedzsment optimistán látja a jövőt, szerintük pozitív jeleket mutat a gazdaság. A papír 0,6%-os gyengüléssel zárt.

- A Wells Fargo szintén pénteken publikálta számait, a társaság profitja 22%-kal bővült, ami részvényenként 92 centet jelent, ez pedig felülmúlja a 89 centes várakozást és a tavalyi 75 centes profitot is. Az árbevétel 21,3 milliárd dollár volt, ami kissé alulmúlja a 21,6 milliárd dolláros várakozást. Az árfolyam 0,8%-ot esett pénteken.

- Ma 14 órakor a Citigroup publikálja negyedéves számait, 14:30-kor a New-Yorki feldolgozóipari index áprilisi értékét, 16 órakor pedig NAHB házárindexet publikálnak.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Európa

- Rossz hangulat uralkodott pénteken a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,5%, DAX -1,61%, CAC40 -1,24%).

- Görög hírforrások szerint hamarosan véget érnek a hetek óta húzódó tárgyalások a trojka és Athén között. A nemzetközi szervezetek azt vizsgálják, hogy Görögország hogyan halad a reformok megvalósításával. Ha mindent rendben találnak, akkor az ország megkaphatja a következő 8,8 milliárd eurós hitelrészletet.

- Az eurócsoport pénteken jóváhagyta a 23 milliárd euró összértékű ciprusi csomagot, ami 10 milliárd euró nemzetközi hitelt tartalmaz.

Olaj, arany

- Jelentős tőkekivonás volt mind az arany, mind az olaj esetében. Az arany 1,425 dolláron is volt ma reggel, jelenleg 1,450 dollár körül mozog, ami péntek reggelhez képest közel 100 dolláros unciánkénti zuhanást jelent. A WTI kőolaj 88,9 dolláron állt, ami a péntek reggel 92 dolláros szinthez képest szintén hatalmas esést takar. Mind a két instrumentum esetében fundamentális okok is állnak a háttérben: a piac tart a ciprusi arany eladásától, míg az amerikai nyersolajkészletek 22 éves csúcson állnak.

Devizák

- Pénteken a nem túl pozitív nemzetközi hangulat ellenére jelentős forinterősödés volt tapasztalható. Az árfolyam átmenetileg áttörte a 295-ös ellenállást is, azonban csak rövid ideig tartózkodott a szint alatt, és nap végén 295,49-re változott az árfolyam. A mai vártnál gyengébb kínai GDP adat utáni pesszimista hangulatban a forint gyengülést mutat az euróval szemben, így valószínűleg nem a mai napon, de a hét folyamán ismételten próbálkozhat majd a szint áttörésével.

- Pénteken az euró még erősödni tudott a dollárral szemben, az árfolyam 1,3099-ről 1,3113-ra emelkedett, a mai negatív hangulat viszont ismételten a dollárnak kedvez, így az euró némileg gyengült ma reggel a dollárral szemben.

Távol-Kelet

- Jelentős eséssel kezdődött a hét a Távol-Keleten. A Hang Seng 1,23%-ot, a Shanghai index 1,03%- ot, a Nikkei index 0,92%-ot veszített értékéből.

- A kínai GDP adat váratlanul gyenge lett. Az első negyedévben 7,7%-os növekedés volt tapasztalható, ami a negyedik negyedévi 7,9%-tól és a várt 8%-tól is elmaradt.

- A márciusi ipari termelés 8,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbi adatot, azonban még így is csalódást keltett a 10%-os elemzői várakozásokhoz képest.

- A japán index eséséhez hozzájárult, hogy a jen erősödni kezdett arra a hírre, hogy pénteken az amerikai kincstár figyelmeztette Japánt, hogy ne értékelje le agresszívan valutáját.

- A kínai kiskereskedelmi forgalom a GDP-vel ellentétben a vártnak megfelelően 12,6%-kal növekedett márciusban és az első negyedéves adat a várakozásoknak megfelelően alakult.

- Japánban a március havi ipari termelésről szóló végleges adat enyhén jobb lett az előzetesen publikáltnál, de év/év alapon még így is jelentős csökkenés volt megfigyelhető.

Határidős piacok

- A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo