Tőzsde és forintárfolyam: Már megint a görögök

Megint a görögök. Az a kockázati prémium - kiderült - nem is magas. A korábbi miniszterelnök azt találta mondani, hogy megvizsgálják a görög kilépés lehetőségét, következményeit. Az persze valószínűleg katasztrófával járna a görögöknek, de Európának sem lenne jó, s azt is hozzátette, hogy nem is valószínű a kilépés.

Mindenestre a hír rávilágított arra, hogy az a bizonyos kockázati prémium, amiről tegnap beszéltünk, nem is olyan magas. Így újra elkezdett emelkedni, amely mélybe küldte az ázsiai indexeket, s ne legyenek kételyeink, Európában is jelentős csökkenéssel készülnek nyitni az indexek. Ráadásul a tengerentúli indexekre is megfelelő negatív hatással bírt/bír a bejelentés. A nap végén berezonáltak a görög hírekre, s nullában zártak, de ma már azért a medve az úr az amerikai határidős piacokon is. Ha nem jönnek további negatív hírek Görögországból, akkor a nap folyamán valószínűleg valamiféle megnyugvás jöhet.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

- Jól indult a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, a nap első felében látványos pluszba kapaszkodtak az indexek. Az újabb görög fejleményeket követően azonban elromlott a hangulat, és a negatív tartományba csúszott vissza a legtöbb index (Dow -0,01%, Nasdaq -0,29%, S&P500 0,05%).

- A hangulat azután lett negatív, hogy Lukasz Papademosz kijelentette, Görögország kilépésnek lehetőségét vizsgálják. A politikus azt is hozzátette, hogy az egész eurózónának rossz lenne a görögök kiválása az euróövezetből.

- A szektorok közül a pénzügy teljesített a legjobban, a 0,7%-os emelkedést a JP Morgan jó teljesítménye segítette (5%).

- A használt lakásértékesítések 3,4%-kal nőttek áprilisban az USA-ban. Az adat jónak számít, mert az elemzők mindössze 2,9%-os bővülésre számítottak.

- A harmadik kereskedési napon is zuhant a Facebook árfolyama, ráadásul további 9%-ot értékelődött le a papír, és 31 dolláron zárta a kereskedést.

- Tegnap piaczárás után publikálta gyorsjelentését a Dell, és közel 13%-ot veszített a várakozásoknál rosszabb adatokra. Az elemzők 46 centes részvényenkénti profitot vártak, ezzel szemben 43 cent volt az eredmény.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

- Véget ért az egy napig tartó korrekció az olajban, és a tegnapi kereskedést eséssel zárta az árfolyam. 92,6-ról 91,6-ig csökkent a kurzus, majd a reggeli órákban tovább esett 91 dollárig.

- Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja az olajkészletek alakulását. Kőolaj terén 1,65 millió hordós emelkedésre, míg benzin terén 650 ezer hordó csökkenésre számítanak az elemzők.

- Az aranyban sem volt tartós az öröm, az 1.600 dolláros szintet nem tudta áttörni az árfolyam, és ismét esést láthatunk. Nemrégiben már 1.550 dollárt súrolta a kurzus.

Távol-Kelet:

- Ázsiában is elromlott a hangulat, és markáns zuhanással fejezték be a kereskedést a távol-keleti piacok (Nikkei -2,12%, Hang Seng -1,73%, Shanghai -0,8%).

- AA-ról A+-ra, vagyis két fokozattal rontotta a hosszúlejáratú Japán adósságot a Fitch, a kilátás továbbra is negatív. A szigetország adóssága az év végén megközelítheti a 240%-ot.

- A japán jegybank tegnap változatlanul, 0,1%-on hagyta az irányadó rátát a kamatdöntő ülésén.

Devizák:

- A forint erősödése nem tartott sokáig, tegnap a 200 napos mozgóátlagról rugaszkodott el az EUR/HUF árfolyama felfelé, és zárásra már ismét a 300-as szintet ostromolta a kurzus. A hajnali kereskedésben tovább gyengült a hazai fizetőeszköz, és 302,7-ig emelkedett a kurzus, ahonnan azonban irányt váltott és 300,8-ig korrigált vissza.

- Két napig gyengült a dollár az euróval szemben, tegnap azonban irányt váltott a kurzus, és 1,282-ről a nap végére 1,268-ig, esett az árfolyam.

Határidős piacok:

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo