hirdetés

Jön az újabb 150-200 milliárdos megszorítás?

Tovább folytatódik a spanyol ügy, s pozitívak a fejlemények. Az EU jól fogadta azt a tervet, hogy csak elővigyázatossági keretet kérnének a spanyolok, de felhívták a figyelmet, hogy akkor is folytatni kell a megkezdett költségvetési kiigazításokat. Na ennek megörült a piac, de azért nem kell túlzásokba esni, hiszen csak a támasz szintekről indultak meg az árfolyamok - kezdték reggeli kitekintőjüket az Erste elemzői.
hirdetés

Ez alól a BUX kivétel, hiszen lokális csúcs közelében van. Tegnap elindult egy csésze alakzatból, amely azt sugallja, hogy az index hamarosan elérheti a 20 000 pont körüli következő szintet. Most már a 19 300 pont körüli szint funkcionál támaszként.

USA, Európa

- Jó hangulatban telt tegnap a kereskedés, a kedvező vállalati gyorsjelentések segítették az emelkedést (Dow 0,95%, Nasdaq 1,2%, S&P500 1,03%).

- Tegnap Vikram Pandit, a Citigroup vezérigazgatója bejelentette lemondását. A közzétett rövid közlemény szerint komoly ellentétek alakultak ki a bank stratégiáját illetően, és ezért állt fel a székéből a pénzintézet vezetője. Helyét Michael Corbat veszi át, aki 30 éve dolgozik a banknál. Az árfolyam tegnap 1,6%-ot emelkedett.

- Tegnap Obama-Romney vitát láthattak a befektetők, ezúttal Obama szerepelt jobban, és sokkal agresszívebb volt a vita.

- Piacnyitás előtt több fontos gyorsjelentés is érkezett. A Goldman Sachs a várakozásoknál lényegesen jobb számokat publikált a vártnál. A bevételek több mint kétszeresére emelkedtek a tavalyi számokhoz képest, és a korábbi veszteség után 1,51 milliárd dolláros nyereséget könyvelt el a vállalat. A részvényenkénti profit 2,85 dollár lett szemben a 2,27 dolláros várakozással. A vállalat ráadásul a negyedéves osztalékot is megemelte 8%-kal, 0,5 dollárra. A jó eredmények főként a befektetési banki és a kötvény üzletágnak köszönhető.

- A Coca-Cola is szép számokkal örvendeztette meg a befektetőket, az elmúlt negyedévben. Összesen 2,31 milliárd dollár profitot ért el a cég, ami részvényenként 50 centet jelent, ez pedig megegyezik a várakozásokkal.

- A Johnson & Johnson eredménye 1,25 dollár volt részvényenként, ami 3 centtel magasabb az elemzők számainál.

- Az infláció némileg emelkedett szeptemberben, a várt 1,9% helyett 2% lett az évesített adat. Az ipari termelés 0,4%-kal bővült szeptemberben, a várakozás 0,2% volt, az előző havi 1,4%-os zsugorodást követően.

- Az Intel részvényenkénti profitja is felülmúlta a konszenzust, 49,4 cent helyett 58 cent lett. Árbevétel soron azonban elmaradt a cég a várttól, és a negyedik negyedévben csökkenti a termelését, zárás után 3% felett csökkent az árfolyam.

- Az IBM nagyjából hozta a várakozásokat, a proift 3,61 dollár helyett 3,62 dollár lett, bevétel soron azonban rosszabbat jelentett a cég: 24,75 milliárd dollárt 25,36 milliárd dollár helyett. 3,4%-ot veszített értékéből az árfolyam zárás után.

- A Moody’s megerősítette a spanyol besorolást, de a kilátás továbbra is negatív.

- A mai kereskedés is izgalmakban gazdag lesz, az építőipari adat mellett számos gyorsjelentésre is készülhetünk. A Bank of America, a Halliburton, a Bank of New York, a PepsiCo piacnyitás előtt, az American Express és az eBay pedig zárás után publikálja a számokat.

Olaj, arany

- Az olaj árfolyama 91,76 dollárról 92,09 dollárra emelkedett, miután az Európai Unió újabb szankciókat léptetett életbe Irán ellen. Lényegében minden tranzakciót megtiltottak az európai és az iráni bankok között. Számos iráni vállalat európai bankszámláját befagyasztották és tilos Irán számára acélt, grafitot, alumíniumot szállítani.

- Az arany árfolyama 1737,5 dollárról 1747,6 dollárra emelkedett, ezzel megállni látszik a csökkenő trend. Az árfolyam a legutóbbi kitörést jelző fehér gyertya talpáig csökkent és onnan fordult.

- Vegyes képet mutatnak ma reggel a határidős indexek. Az amerikai indexek jellemzően a negatív tartományban tartózkodnak, miközben Európában inkább a pozitív irány dominál.

Devizák

- A forint tovább folytatta az erősödést és az EURHUF árfolyam 279,15-ről 277,4-re csökkent, az erősödés hátterében elsősorban a kedvező hangulat és a 250 pont alá csökkenő CDS felár áll.

- Az euró is jelentős mértékben tudott erősödni a dollárral szemben. Az EURUSD árfolyam 1,2949-ről 1,3054-re emelkedett. Az euró erősödését elsősorban a javuló német ZEW index segítette, illetve az a hír, hogy Németország készen áll elővigyázatossági hitelkeretet nyújtani Spanyolország számára.

Távol-Kelet

- A Nikkei 1,15%-ot, a Hang Seng 1%-ot a Shanghai index értéke 0,53%-ot emelkedett.

- A japán miniszterelnök a mai napra rendkívüli kormánygyűlést hívott össze annak érdekében, hogy megtárgyalják egy gazdaságélénkítés lehetőségét.

- A tegnapi naphoz hasonlóan ma is főleg az export orientált cégek emelkedtek jelentős mértékben. A Panasonic árfolyama 2,02%-ot, a Sony 1,92%-ot erősödött. Szintén jelentősen emelkedett a tengeri szállítmányozással és a kikötő üzemeltetéssel foglalkozó vállalatok részvényeinek árfolyama.

- A piac zárása után jelent meg Japánban a gépek, berendezések rendelésállományának változása, ami év/év alapon -2,8%-os változást mutatott, ami bár jobb az előző adatnál, de továbbra is negatív.

Határidős piacok: - Vegyes képet mutatnak ma reggel a határidős indexek. Az amerikai indexek jellemzően a negatív tartományban tartózkodnak, miközben Európában inkább a pozitív irány dominál.

Vállalati hírek

- Navracsics Tibor igazságügyi miniszter törvényjavaslatot nyújtott be, mely alapján az állam a jövőben betekintést kaphat azon cégek működésébe, könyvelésébe, üzleti titkaiba, amelyben tulajdonrésszel rendelkezik. Korábban csak a stratégiai fontosságú cégek működésébe volt betekintése. Tudni kell, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosítása kapcsán nagyon sok tőzsdén jegyzett cég részvénye is az államhoz került. A hír alapvetően negatív, de egyelőre nem szabad túlértékelni jelentőségét.

- Az OTP 2012. október 16-án 30.629 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.265.102 darabra (1,52%) változott. Ezzel egyidejűleg dr. Utassy László igazgatósági tag OTP részvény-tulajdona 8.272 darabbal, 274.672 darabra (0,10%) nőtt.

Gazdasági hírek

- Rendkívüli kormányülést hívtak mára össze, melynek apropója ugyan nem ismert, de sajtóértesülések szerint a korábban bejelentett intézkedéscsomag nem fedezi a 400 milliárdnyi kiigazítást, és Brüsszel további 150-200 milliárd forintos megszorítást szeretne látni.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo