hirdetés

Talajba ásnák a műanyagszemetet az unióban

Január óta Kína nem veszi át a műanyagszemetünket. Európa-szerte kezd feltornyosulni az eddig játszi könnyedséggel a világ másik felére szállított hulladékfajta. Az EU kénytelen újrafeldolgoznia a plasztikszemetét, de egyesek azt a megoldást szorgalmazzák, hogy süllyesszük a földbe, és ássuk ki akkor, amikor fejlettebbek lesznek a feldolgozási technológiák.
hirdetés

Megtörtént, amit az egész nyugati világ nem akart: Kína nem fogadja be többé a szemetünket. Egész iparág épült rá, hogy a Távol-Keletre szállítsa a fejlett ipari társadalmak hulladékát, amit azok lusták szelektíven gyűjteni és újrafeldolgozni.

Válogatás nélkül

Miért szűnt meg Kína "vendégszeretete" nyugati civilizációnk szemete iránt? Elsősorban a műanyagot vittük hozzájuk, ami azért is gondatlan dolog és az ökoszisztémák tűrőképességével való visszaélés, mert a plasztik újrafeldolgozható. Kína elsődleges baja a műanyagunkkal, hogy a plasztikszemét koszos és nincs szétválogatva. Ezen bukik a nyugati féltekén is az újrafeldolgozás. Ezért nem nyúl hozzá senki.

Megszabadulni a szeméttől
Egy tonna exportkész műanyagszemétben 20 százalékos az anyagidegen elem (a papírcímkék), tonnánkénti ára pedig 25-40 angol font körül volt 2017 áprilisában, állítja a letsrecycle.com. Vagyis ennyit fizettek azért, hogy elvigyék az EU-ból.
2018 áprilisában már 40-60 fontért lehetett csak rásózni a távol-keleti importőrökre.
Magyarán arról van szó, hogy a szétválogatott -uram bocsá' valamilyen szinten megtisztított- műanyagszemét már hozzáadott értéket tartalmaz és többet ér a piacon, mind használati, mind befogadási értékét illetően.

Valójában Kína "csak" felemelte a szemétminőség szintjét, amit befogad, csakhogy ennek nem felel meg az Európából jövő hulladék. Ennek következtében tulajdonképpen importtilalmat tükröző helyzet állt be: az Európából Kínába irányuló szemétszállítás 96 százalékkal csökkent 2018 első két hónapjában, vagyis majdnem teljesen leállt a behozatal.

A kínai kormány megunta, hogy a feldolgozásra alkalmatlan műanyaghulladék a szeméttelepeket gazdagította, s nem a kínai újrafeldolgozó üzemeket.

Szemétkolonizáció

Mit tesznek a nyugati piaci szereplők? Ahelyett, hogy megoldanák az alapproblémát, újabb piacok után néznek, ahol teríthetnék "árujukat". Piac alatt a harmadik világ országai értendők, melyeknek szeméttelepei elbírnák szennyünket.

2018 első hónapjaiban Malajzia, Törökország Vietnam és India több műanyaghulladékot importált Európából, mint eddig, befogadva az elszállítani kivánt mennyiség 60 százalékát. De a maradék rajtunk maradt. Az öreg kontinensen.

Fotó: Flickr/johnhenryf

Szemétégetők helyett szemételásás?

Mivel Európában kevés hely van a szeméttelepek működtetésére, és a rothadó hulladék üvegházgázokat bocsát ki magából (metánt), az uniós politika a szemétégetők építését szorgalmazta, melyekkel villamos energiát vagy hőt termeltek.

EU, USA
2016-ban Európában 27,1 millió műanyagot gyűjtöttek be, ennek 41,6 százaléka ment szemétégetőkbe, 31,1 százalék újrafeldolgozó üzemekbe Kínába, és 27,3 százalék szeméttelepekre, derült ki a Plastics Europe összesítéséből. Ez volt az első év, hogy az újrafeldolgozott mennyiség meghaladta a szeméttelepre kerülő hulladékadagot.

Az Egyesült Államokban a 33 millió tonna begyűjtött műanyaghulladék 75 százaléka végezte szeméttelepeken 2014-ben a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) adatai szerint. Mindössze 15 százalékot égettek el, és 9,5 százalék került újrafeldolgozásra.

Természetesen a szemétégetők is okádják magukból az üvegházgázokat, az EU környezet- és energiapolitikája mégis mentesítette ezeket az üzemeket a kvótavásárlási kötelezettség alól. (Egy tonna üvegházgáz kibocsátását lehetővé tevő kvóta most 14 eurót kóstál az emissziókereskedelmi piacon.)

De egy radikálisabb hasznosítási ötlet is megfogalmazódott. Angliában a kormány ökológiai tanácsadója, Ian Boyd azt szeretné, ha elásnák a műanyagszemetet. Amikor pedig elég fejlett a technológia ahhoz, hogy ne kelljen a tisztítással és a szétválogatással bajlódni, mert így is hatékonyan újrafeldolgozható a plasztik, akkor "bányásszák" majd ki. Ez lenne a 21. századi szemétbánya.

Az ENSZ legutóbbi, 2014-ben kiadott klímajelentése is felvetette ezt az ideát: a városok szétválogathatnák hulladékukból a fémeket, a papírt és a műanyagot és olyan "tárolót" létesíthetnének, ami később bányászható. Ez talajban történő tárolást jelent.

Boyd szerint a szemétbányák létrehozása akkor válhatna piacképes modellé, ha az üvegházgázkibocsátás büntetése (vagyis a kvóták tonnánkénti ára) jóval drágább lenne, s így jobban megérné a piaci szereplőknek elásniuk a hulladékot vagy újrafeldolgozni, ahelyett, hogy szemétégetőkben hasznosítanák.

Az Európai Szemétégetők Szövetsége (CEWEP) azonban hülyeségnek tartja a szemétbányák ötletét. A szervezet tagsága 400 üzemet foglal magába, melyet 90 millió tonna hulladék elégetéséért felelnek.

Kína döntése nyomán 2018 első hónapjaiban nem emelkedett számottevően a plasztikújrafeldolgozás Európában. A CEWEP azt állítja, nem látja jelét, hogy több műanyag kerülne az uniós szemétégetőkbe, mint eddig. A hírek szerint nagy mennyiségek halmozódtak fel kikötőkben és raktártelepeken...

(Reuters UK)

Plasztik & légszennyezés
Az óceánok plasztikszennyezése folyamatosan nő, 2050-re a tengerekben hömpölygő mikroplasztikszennyezés mennyisége túlnőhet a halállomány súlyán!
A műanyaggyártás és -elégetés természetesen a légszennyezéshez is hozzájárul. 2012-ben 390 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelt. Ez Törökország teljes éves ÜHG-emissziójával egyenlő, derült ki a műanyagszennyezés ellen és az újrafeldolgoás mellett kampányoló Ellen MacArthur Foundation jelentéséből.
A műanyaggyártó ipar persze leegyszerűsítőnek tartja az ilyesfajta kalkulációkat, mondván a műanyag léte elősegíti az élelmiszerek tartósabb tárolását, s ezzel szállítást és élelmiszertermelést spórol meg, aminek szintén jelentős emissziós vonzata lenne.
Egy megawattórányi villamos energia előállításához 345 kilogramm műanyagot kell elégetni, ami 880 kilogramm szén-dioxid kibocsátával jár együtt. Összehasonlításképpen, egy földgázüzemű erőmű ugyanennyi energia előállításához 132 kilogramm földgázt használ fel és csak 360 kilogramm CO2-t ereget ki a kéményen.
A plasztikipar ezt a hasonlítgatást is ellenzi, mivel szerintük szem elől téveszti azt, hogy a hulladékégetéssel fosszilis erőforrásokat váltanak ki, ami a párizsi klímaegyezmény egyik célja. Na igen, de jobb lenne megújuló energiákkal kiváltani!
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo