Növényfelismerő robotokkal csökkentik a rovarirtó-használatot

A mezőgazdaságban mindenhova permetezik a gyom- és rovarirtó szereket, oda is, ahova nem kellene. Ezért fejlesztenek ki rezisztenciát a kórokozók. Aminek a következménye: még több permetezés, hogy hasson a kemikália. Ördögi kör. De új modell van születőben. Robotika, alakfelismerő szoftver és mesterséges intelligencia az agráriumban.

Az agrárium károsanyag-kibocsátása jelentős, a fokozott növényvédőszer- és rovarirtóhasználat elszennyezi a talajt. De főleg azokat az élőlényeket öli meg, amelyek a beporzást végzik. A méhpopuláció aggasztó megcsappanása világszerte megfigyelhető.

A gazdák – különösen a nagyban termelő agrárcégek – olyan sok vegyi anyagot permeteznek a földekre, hogy annak 90-95 százaléka pocsékba megy. Ennél jóval célzottabb adagolásra van szükség.

A Harper Adams diákfeltalálói díjnyertes robotukkal egy szlovéniai versenyen
Fotók: Harper Adams Egyetem

Az egész mezők bepermetezése nagyméretű gépekkel – mint termelési modell – hamarosan a múlté lesz. Főleg azért is, mert a túlzott kemikáliahasználat miatt a kórokozóknál kialakult rezisztencia ma már olyan nagy, hogy ezt így nem lehet tovább folytatni.

Gazol, permetez, ítélkezik

A Harper Adams Egyetem robotizált mezőgazdaság nevezetű részlege fejlesztette ki azokat a robotokat, amelyek képesek felismerni az élelmiszernövényeket és persze a gazt is. Ehhez nyilvánvalóan alapból valamiféle minikamera, illetve alakfelismerő szoftver kell. Algoritmusok, amelyek elvégzik a megkülönböztetést a mintaszerűen fejlődő és a deformálódó (élelmiszer)növények között. A nem szabályos alakú gyümölcsnek és zöldségnek ugyanis alacsonyabb a piaci ára.

Na, működik?
Fotók: Harper Adams Egyetem

A robot azt is tudja majd, hogy mikor akkora méretű a termés, hogy készen áll az aratásra vagy leszedésre, illetve mikor kell még várni, még ha el is jött az aratási és betakarítási időszak, mert még túl kicsi. Vagyis a termésveszteség is minimalizálható, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt kellene a válogatóknak kidobniuk, mert nem megfelelő méretű vagy alakú.

Prezentálnak

A Harper Adams egyik robotja állítólag a gazt is felismeri, és kihúzza. Az egyetlen rossz hír, hogy az angol minirobotok – ugyan a laboratóriumban már „magas szintre” fejlesztették őket – még legalább három évig nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ami hosszú idő.

AI-farmer

Borítékolhatjuk, hogy a konkurencia leelőzi a szigetországi fejlesztőket. Miért jelenthető ki ez? Franciaországban már gyomtalanító minirobotot is teszteltek (Saint-Hilaire-en-Woevre egyik farmján).

Robottraktor

A John Deere pedig 2017 szeptemberében 305 millió dollárért megvett egy AI-céget, a Blue River Technologyt, amely arra használja a mesterséges intelligenciát (artificial intelligence: AI), hogy a „láss, és permetezz” (see and spray) mottó jegyében csak oda szórja a vegyi anyagokat, ahol szükség van rájuk: pont a növényekre.

A John Deere már évtizedek óta dolgozik az automatizált agrárgazdálkodás utópiáján, önvezető traktort már akkor kifejlesztett, mielőtt a Google vagy a Tesla létezett volna. De per pillanat ott tart a legfejlettebb technológiai megoldás is, hogy csak asszisztálni tud a sofőrnek. Az ember (még) nem váltható ki teljes egészében, mert adódnak váratlan feladatok, amikhez az emberi agy kell.

A félig önvezető gépek és a teljesen automatizált agrárium között épít hidat a 305 millió dollárért megvásárolt Blue River Technology. Ehhez kellenek – a robotkarokon túl – a kamerák és az alakfelismerő szoftverek, amelyek egy nap kiválthatják az emberi agyat.

(The Guardian, The Verge)

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo