Nem hatékony az államosított szemétújrafeldolgozás

Az állam 80 milliárd forintot szed be hulladéklerakási díj címén, mégsem sikerült kialakítania egy hatékony hulladékújrafeldolgozási rendszert. Erről is szó esett a Piac & Profit által rendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

"A körforgásos gazdaságban egyre hatékonyabb köröket építünk, de egyre többet. Olyan ez, mint a Jensen-paradoxon: több gőzgépünk lett, tehát képessé váltunk hatékonyabban termelni, mégsem használtunk kevesebb szenet" - mondta Dr.  , a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének (HOSZ) ügyvezető igazgatója. Hasonlóképp vagyunk a szemétgazdálkodással: a hulladékújrahasznosítás tehát elkényelmesít minket, túlzott fogyasztásba és szemetelésbe ringatja az embert, mondván, úgyis újrahasznosítják majd, amit kidobunk.

Fogyasztunk és szemetelünk

A fővárosban a műanyag 37,5 százaléka anyagában hasznosításra alkalmas lenne, "de ehhez utóválogatás is szükséges. Az országos újrahasznosítási arányunkkal az EU-ban az utolsó vagyunk, annak ellenére, hogy az állam 80 milliárd forintot szed be hulladéklerakási díjként, tonnánként 6000 forintot. 2023-24-re teljesen át kell alakítani a rendszerünket" - vélekedett Borosnyay. A rendszer jelenleg az energetikai hasznosítást ösztönzi, részben a szemétégetőkben való felhasználást. A települések felén nincs is szelektív hulladékgyűjtés, pedig ezt törvény követeli meg. Ahol pedig van, ott is gyakran 50 százalékos az idegen anyag aránya.

Fotó: recologysf.com

Vidéken vannak városok, ahol egyszerűen elássák a szelektíven begyűjtött hulladékot, ha a helyi szolgáltató éppen nem tudja eladni a feldolgozók felé. Szinte behalt az üvegvisszagyűjtés lakossági szinten Budapesten, ahol korábban 960 gyűjtőpont létezett, viszont a monopolszolgáltató ma már csak 180 üveggyűjtő kuka van kihelyezve, ami egy ilyen nagy városnál nonszensz. "A szolgáltató azért van monopolhelyzetben, mert elvégez olyan szolgáltatást is, amit piaci alapon mások nem csinálnának" - fogalmazott Borosnyay. De itt pont az ellenkezője mutatkozik meg. A mulasztás. A szennyvíz hasznosítása is problémás, ahol nincs szennyvíztisztítórendszer kiépítve, hiszen túl drága és erőforrásintenzív megoldás az elszállítása, kiszárítása és elégetése.

Zacsiapokalipszis: 2030-tól csak újrahasznosítható műanyag csomagolás
Az Európai Parlament új stratégiát vizsgál meg, melynek egyik célja, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolás újrahasznosítható legyen. Az új intézkedések segítenek csökkenteni az európai országokban még megtermelt műanyaghulladék mennyiségét, ami így kevésbé rombolja majd környezetünket, éghajlatunkat, egészségünket és gazdaságunkat.
Gyártunk és szennyezünk

Az egy dolog, hogy hogyan hasznosítjuk újra az elhasznált, kidobott termékeket, valamint a szemetet, de a körforgásos gazdaság ciklusának másik oldala, a termékgyártás és termékdizájn is átalakítást igényel. A mobiltelefonunkba ötvenféle nemesfémet építenek be, ezeket évtizedeken át afrikai polgárháborús körzetekből, illegális lázadó milíciák-uralta bányákból hozatták a multinacionális cégek -amivel e csoportok fegyverkezéséhez járultak hozzá anyagilag-, bár az utóbbi években erőfeszítések történtek az ellátási lánc megtisztítására. Egy laptop gyártása során is hétszázféle veszélyes anyag bukkan fel, többek között a benzol. Hírhedt eset a kínai Guiyuban lévő gyár, melynek környezetében 54 százalékkal magasabb ólomtartalom a gyerekek vérében és 80 százalék légúti betegségek aránya. Az erdőirtásban sem javult a helyzet: 1994-2014 között 126 százalékkal növekedett papírfogyasztásunk, hiába hirdették meg a cégek a papír nélküli iroda elvét.

A két évente lecserélt mobiljaink és egyéb kütyüink miatt a Föld tele van elektronikai hulladékkal, ezekből 4500 darab Eiffel-torony is felhúzható lenne. "Olyan termékeket kell létrehoznunk, amelyekben újrafeldolgozásnál könnyen szétválaszthatók a különféle anyagtípusok, s az összetevők értéküket a leghosszabb ideig megőrzik az újrahasznosítás révén" - hangsúlyozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) ügyvezető elnöke. E téren a biomimikri, a kék gazdaság, az ipari ökológia próbál régi-új, a természettől ellesett megoldásokkal előállni.

Tíz évbe telt, de a szívünkbe fogadtuk a szelektív kukákat
Az elmúlt évtizedben, leginkább a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének és elterjedésének köszönhetően, megduplázódott a csomagolási hulladékot rendszeresen szelektíven gyűjtők aránya. Tavaly már 10-ből 9 magyar lakos vallotta magáról azt, hogy változó rendszerességgel, de szelektíven gyűjti a hulladékot.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo